Janssoni pirukas Foto: Jaan Heinmaa
Rootsi köök
24. märts 2021, 07:02

TÕELINE KIUSATUS | Tervislikum Janssoni pirukas

Janssoni kiusatus ehk kartuli-anšoovisevorm on üks tuntumaid Rootsi rahvusroogi. See tuttav roog uues kuues - rukki-nisujahust ja juustust põhjaga pirukana - maitseb samuti hästi. Ahjusoe pirukas on eriti hõrk, aga ka jahtunult mekib hea. Ansoovised võib asendada vürtsikilufileedega.

Koostisosad
PÕHI
200 g Või
1 dl Riivitud parmesan
3 dl Nisujahu
2 dl Rukkijahu
1 tl Küpsetuspulber
0.25 tl Sool
0.5 dl Külm vesi
Või vormi määrimiseks
TÄIDIS
2 tk Sibul
1 spl Õli
2 dl Riivitud juust nt cheddar
180 g Anšoovisefilee
8 tk Väike keedetud kartul
2 tk Muna
2 dl Rõõsk koor 35%
2 tl Anšoovise vedelik
Sool
Must pipar

Valmistamine

12 tk

1. Sega pehme või, riivjuust ja kuivained. Sega hulka külm vesi. Keera tainas toidukilesse ja pane 1 tunniks külmkappi.

2. Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli tainas 28 cm pirukavormi põhja ja ääri katvaks kettaks. Tõsta tainarulli abiga võiga määritud vormi. Torka kahvliga läbi. Pane peale kahekordne foolium, et see toestaks ääri. Küpseta 15 minutit.

3. Haki sibulad ja hauta õlis pehmeks. Pane pool juustust ja sibul põhjale. Haki anšoovised ja pane samuti pirukale. Viiluta kartulid ja pane vormi, puista peale maitse järgi soola ja pipart. Raputa peale ülejäänud juust. Klopi munad vahukoorega lahti, sega hulka anšoovisevedelik ja vala pirukale. Küpseta 20 minutit kuni täidis on tahe. Lase jahtuda. Serveeri tilli ja hakitud rohelise sibulaga.