Musta ploomi kook šokolaadi ja metspähklitegaFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
19. märts 2021, 09:53

NÄDALA KOOK | Musta ploomi kook šokolaadi ja metspähklitega

See on eriline hõrgutis täiskasvanud sööjatele, sest nii koogitainas kui ka kattevahus on tuntavalt suur kogus meie oma võrratut Vana Tallinna likööri. Küll on aga kook täiesti jahuvaba – taina põhimassi moodustavad hoopis mustad ploomid, šokolaad ja metspähklid. Viimased võib ettevaatuse mõttes – kui sööjate hulgas on pähkliallergikuid – asendada mandlitega. Kui Vana Tallinn tundub liiga tugeva maitsega, siis asenda see näiteks pea poole lahjema kohvilikööriga. Unustamatu amps on see igal juhul! Võid koogi päev ette valmis teha ja kaetult toatemperatuuril hoida. Enne söömist kata kakaokihiga ja valmista liköörivaht.

Koostisosad
200 g Pehmed mustad (ehk kuivatatud) ploomid
1 dl Liköör Vana Tallinn
200 g Tume küpsetusšokolaad
100 g Või
5 tk Muna
100 g Pruun suhkur
150 g Hakitud metspähklid
PEALE
2 dl Rõõsk koor 35%
1 spl Tuhksuhkur
2 spl Liköör Vana Tallinn
Kakaopulber

Valmistamine

12 tk

1. Vooderda 22 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga.

2. Haki ploomid tükikesteks (või lõika kääridega) ja pane koos likööriga potis keema. Lase ilma kaaneta keeda umbes 2 minutit, kuni vedelikku on umbes poole vähemaks keenud. Tõsta jahtuma.

3. Tükelda šokolaad ja või väikesesse potti ja kuumuta, kuni mõlemad on sulanud ja oled saanud sileda paksu massi. Tõsta jahtuma. Pane ahi 180 kraadi peale sooja.

4. Eralda munavalged ja -kollased eraldi kaussidesse. Mikserda munakollased koos suhkruga tihedaks heledaks vahuks. Selga hulka ploomisegu, pehme šokolaad ja hakitud metspähklid. Mikserda munavalged pehmete tippudeni ja sega kahes osas taina hulka. Vala tainas koogivormi ja küpseta ahju keskel 50–60 minutit. Koogi keskele torgatud tikk võib natuke niiske jääda. Lase koogil vormis umbes 15 minutit seista, seejärel kummuta küpsetuspaberiga kaetud restile jahtuma.

5. Liköörivahu valmistamiseks vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks, nirista hulka liköör ja sega läbi. Puista koogi pinnale ühtlane kiht kakaopulbrit ja serveeri koos liköörivahuga.