Foto: Jaan Heinmaa
Salati retseptid
11. jaanuar 2021, 07:28

Soe talvesalat punase apelsiniga

Soe salat on tusase ilma lohutusroog, eriti kui see on nii kaunist värvi. Soolasus tuleb parmesanist ja ürdisoolast, seetõttu ole lisamaitsestamisega pigem tagasihoidlik.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
500 g Rooskapsas
4 spl Oliiviõli
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
0.5 tl Sool
1 tk Suur küüslauguküüs
1 tk Keskmine sibul
2.5 dl Kinoa
1 karp Värske salatisegu (u 80g)
2 tk Punane apelsin
1 dl Riivitud paremesan
0.5 dl Hakitud mandlid
0.5 tl Ürdisool, nt Persillade

Valmistamine

1. Pane ahi 225 kraadi peale sooja. Loputa rooskapsad külma veega, eemalda närtsinud pealmised lehed ja lõika viljad pooleks. Tõsta kapsapoolikud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale supilusikatäis oliiviõli ja rösti ahju ülemises osas umbes 20 minutit.

2. Vahepeal keeda kinoa pakil oleva õpetuse järgi pehmeks.

3. Valmista suuremas kausis ka kaste: sega ülejäänud õli hulka sidrunimahl, sool, purustatud küüslauk ja õhukesteks rõngasteks lõigatud sibul. Vala röstitud lillkapsad kaussi kastme sisse ja sega hoolikalt, nii et kaste imenduks kõikidesse kapsapoolikutesse, samal ajal kui sibularõngad pehmenevad ja nende maitse maheneb, hoia umbes 10 minutit.

4. Kuni rooskapsas maitsestub, puhasta salat ja rebi suuremad lehed tükkideks. Koori ja fileeri apelsinid ning lõika õhukesteks viiludeks. Sega väikeses kausis kokku hakitud mandlid ja ürdisool. Sega riivitud parmesan, suurem osa salatirohelisest ja rooskapsad kinoa hulka.  

5. Serveerimisel tõsta taldrikule kinoa-kapsasegu, aseta peale ülejäänud salatiroheline ja mõned apelsiniviilud ning puista üle ürdimandlitega.