Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
28. detsember 2020, 05:16

NÄDALA KOOK: valge šokolaadi trühvlikook

Kaunilt valge pühadetort koosneb pehmest biskviidist ja kreemisest valge šokolaadi-mascarpone täidisest. Tordi täidis on üsna pehme, mistõttu tasub tort lauale tõsta vahetult enne serveerimist. Kui soovid, et täidis paremini püsiks, lisa sinna želatiini. Selleks leota 3 želatiinilehte külmas vees, sulata vähese kuumas piimas ja sega hulka enne põhjale valamist. 

Koostisosad
BISKVIIT
3 tk Muna
1.5 dl Suhkur
1 tl Vanilliekstrakt
1.5 dl Nisujahu
Või vormi määrimiseks
VALGE SOKOLAADI TRÜHVEL
3 dl Rõõsk koor 35%
350 g Valge šokolaad
250 g Mascarpone või maitsetamata toorjuust
KAUNISTAMISEKS
50 g Valge šokolaad
4 spl Pärlsuhkur

Valmistamine

12 tk

1. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata 22 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri võiga. Vahusta toasoojad munad vanilliekstrakti ja suhkruga heledaks kohevaks vahuks.

2. Sõelu jahu ja sega 3 jaos ettevaatlikult munavahu hulka. Kalla tainas vormi ja küpseta 15-17 minutit. Proovi küpsust enne ahjust välja võtmist tikuga, kui sissetorgatud tikk väljub puhtana, on biskviit küps. Lase restil jahtuda.

3. Kuumuta vahukoor peaaegu keemiseni, kuid ära lase keema. Vala hakitud šokolaadile ja sega kuni šokolaad on sulanud ja segunenud. Lase toatemperatuurini jahtuda.

4. Lisa vahukoore- šokolaadisegule mascarpone ja mikserda ühtlaseks. Kui kasutad toorjuustu, siis vahusta see enne vahukoorele lisamist kohevaks ja mikserda siis koos läbi.

5. Pese koogivorm puhtaks. Kata vormi põhi ja ääred küpsetuspaberi või toidukilega. Pane koogipõhi vormi põhja ja vala peale trüflisegu peale, silu pealt. Pane vähemalt 3 tunniks, aga parem kui üleöö külmkappi.

6. Kaunistuste tegemiseks sulata šokolaad vesivannil, pane väikese avaga ostikuga pritskotti või kilekotti, millel lõika nurk ära. Joonista küpsetusapberile meelepärased figuurid ja lase tahkuda. Hoia kaunistamiseni jahedas.

7. Puista koogile pärlsuhkrut ja kaunista šokolaadist figuuridega vahetult enne serveerimist.