KapsapirukasFoto: Evelin Ilves
Küpsetised
20. detsember 2020, 07:22

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: suus sulav kapsapirukas

Usute või mitte, aga ka lihtne kodumaine kapsas võib teinekord taevaliku elamuse pakkuda. Minuga juhtus see kümmekond aastat tagasi Kauni Kodu žürii koosolekul, kus Pille Enden omaküpsetatud ja tõesti suus sulavat kapsapirukat pakkus. Jagan täna teiega rõõmuga selle hõrgutise minu poolt pisut tuunitud versiooni.

Sellest kogusest tuleb väikese ahjuplaadi  (ca 20 x 20 cm) jagu, suure ahjuplaadi tarvis peaks koguseid kahekordistama.

16 tk

Vaja läheb:

Põhi: 

  • 250 g võid
  • 250 g kohupiima
  • 2,5 dl nisujahu
  • 3 dl täisteranisujahu või -speltat või kaerajahu
  • 1 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • Täidis:
  • 1-1,5 kg värsket kapsast
  • 200 g riivjuustu
  • 50g mandlilaaste, parem kui röstitud
  • 4 muna
  • 2 dl hapukoort
  • 1 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • Musta pipart, riivitud muskaatpähklit
  • Hakitud tilli või muud meeldivat maitserohelist

Sega toasoe või kohupiima, jahude, soola ja suhkruga ühtlaseks tainaks ja pane vähemalt tunniks külma.

Haki – või veel parem, riivi – kapsas hästi peeneks ja hauta väheses vees madalal kuumusel mõnusalt pehmeks – selleks kulub vähemalt 40–45 minutit. Maitsesta soola, suhkru, pipra ja hakitud maitserohelisega. Nõruta sõelal kuivaks.

Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel natuke suuremaks kui ahjuplaat, eemalda pealmine paber ja tõsta tainas koos alumise paberiga ahjuplaadile ning suru tainaääred vormi servi mööda üles.

Jaga kapsas ühtlaselt  taignale ning raputa mandlilaastude ja riivjuustuga üle. Klopi munad ja hapukoor ühtlaseks kreemjaks massiks ning vala kapsale.

Küpseta 200-kraadises ahjus 25–30 minutit (suurel plaadil läheb kauem).

Naudi pikal hommikusöögil või lausa lõunaks pearoana – sa oled 4–5 tundi järgmise toidukorra suhtes muretu.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* Retsepti algse idee autor on Pille Enden