Need seest pehmed, pealt krõbedad Itaaliast pärit mandliküpsised on jõuluaega kui loodud. Väidetavalt valmistati neid gluteenivabu küpsiseid Toskaanas juba 14. sajandil.Foto: Mari-Liis Ilover
Küpsetised
16. detsember 2020, 14:00

MAGUSAD JÕULUD: vali õhtusöögi lõpetuseks parem mõni eriline amps kui külluslik kringel

„Jõululaud on traditsiooniliselt külluslik. Pole üldse ime, et pärast külma lauda, verivorste, seapraadi, ahjukartuleid ja hapukapsast on tunne, et magusaks enam küll ruumi pole. Seepärast pole mõtet jõululaua magusaks valida suurt ja rammusat torti ega küllusliku täidisega šokolaadikringlit,“ ütleb üks staažikamaid toidublogijaid Mari-Liis Ilover, kes on omanimelist toidublogi pidanud üle kümne aasta, äsja ilmus ka tema kümnes koogikalender. 

Jõuluõhtusöögi lõpetuseks võiks valida pigem mõne erilise magusaampsu. „Siis tundub ka magusalaud pärast suurt söömist veel ahvatlev,“ usub Mari-Liis. Ta soovitab teha näiteks hõrke trühvleid, kus kohtuvad suussuulav magus šokolaaditäidis ja soolakas pähklikate. „See ei ole sugugi keeruline: kuumuta kastrulis 200 ml 35% koort, lisa tükkidena 200 g piimašokolaadi ja 100 g tumedat šokolaadi, lase šokolaadil sulada. Siis sega kuuma segu hulka 50 g võitükke. Puista hulka ka 50 g Demerara suhkrut ja sortsuke rummi või konjakit. Lase segul külmkapis hanguda, siis vormi väikesed pallikesed ja veereta neid 100 grammis hakitud soolapähklites,“ juhendab kogenud magusameister. 

Suurepäraselt sobib tema sõnul jõululauale ka näiteks värskendav tarretis marjadest või puuviljadest, kihiline pokaalimagustoit piparkoogipuru, kohupiimakreemi ja pohlamoosiga või seest pehmed, pealt krõbedad mandliküpsised pähklite ja aprikoosidega (vt juuresolevat retsepti). Väga mõnus jõuluhõnguline magusaamps on ka kuivatatud ploomid, mille sisse on pistetud mandel ja seejärel kastetud sulašokolaadi ning lastud hanguda. See retsept oli kirjas Mari-Liisi esimeses, 2012. aasta koogikalendris. 

Jõuluaeg ei koosne muidugi vaid ühest õhtust ja maiustamist on tavalisest enam ka enne ja pärast jõululaupäeva, maiasmokkadel veab see aastavahetuseni välja. Traditsioonilised maiustused - mandariinid ja piparkoogid - on jõuluajal on alati laual. „Kes aga soovib pühadeajal oma peret üllatada mõne jõulukoogiga, siis suurepärane valik on näiteks puuviljadest ja pähklitest pungil jõulukeeks või purustatud piparkookide põhjal karamelline juustukook, millel peal tarretatud pohlakate,“ ütleb Mari-Liis. Loomulikult sobivad jõuluaega ka šokolaadikoogid. Neisse võib pühademeeleolu loomiseks puistata kaneeli või piparkoogimaitseainet ja katteks kuhjata pärlendavaid granaatõunaseemneid või suhkrus veeretatud jõhvikaid. Kõigi mainitud kookide retseptid ja veel palju teisigi maitsvaid mõtteid jõululaua katmiseks on blogis mariliisilover.com 

Foto: Mari-Liis Ilover

Mandliküpsised pähklite ja aprikoosidega 

Need seest pehmed, pealt krõbedad Itaaliast pärit mandliküpsised on jõuluaega kui loodud. Kuivatatud aprikoosid annavad kerget hapukust ja et hamba all oleks ka krõmpsu, lisan siia hakitud Kreeka pähkleid, aga kasutada võib ka näiteks metspähkleid või mandleid. Need küpsised ei pea kindlasti olema identsed ja joonlauaga mõõdetud välimusega. Tegu ongi taotluslikult rustikaalsete, pealt krobelise pinnaga maiustega. Aga maitselt on nad lihtsalt imelised, lausa vastupandamatud! Ideaalsed jõuluajal tassi kange kohvi või tee kõrvale. 

Valmistusaeg:  30 minutit

Vaja läheb: 25 g Kreeka pähkleid (umbes 10 tk), 65 g mandlijahu (võid ka ise mandlilaastudest või mandlitest jahvatada), poole väikese apelsini riivitud koor, 50 g suhkrut, 1 tl vanillsuhkrut, 1 munavalge, 2 sl tuhksuhkrut munavalge vahustamiseks, 75 g peeneks hakitud kuivatatud aprikoose, umbes 40 g tuhksuhkrut küpsiste veeretamiseks ja katmiseks. Antud kogusest saab kümmekond küpsist.  

Valmistamine: Haki Kreeka pähklid noaga või köögikombainis üsna peeneks. Lisa hakitud pähklitele mandlijahu, riivitud apelsinikoor, suhkur ja vanillsuhkur. Vahusta munavalge tuhksuhkruga tugevaks vahuks. Lisa munavalgevaht koos hakitud aprikoosidega pähklisegule ja sega ühtlaseks. Vormi pätsikesed. Puista taldrikule u 25 g tuhksuhkrut. Tõsta  tainapätsid teelusikaga tuhksuhkrusse, veereta. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta küpsised sõrmedega veidi lamedamaks (umbes 1 cm paksusteks) ja puista peale ülejäänud tuhksuhkur. 

Küpseta 170kraadises ahjus 15 minutit. Tõsta plaat ahjust ja lase küpsistel ahjuplaadil jahtuda. Tõsta küpsised laia noa, lameda spaatli või tordilabidaga vaagnale.

Nipp! Lase küpsistel kindlasti ahjuplaadil jahtuda, siis pole ohtu, et nad plaadilt tõstmisel laguneksid.

Allikas: mariliisilover.com