Kalanagitsad köögviljade ja tartar kastmega Foto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
3. detsember 2020, 08:21

JÕULUOOTUSE PÄEVARETSEPT | Kalanagitsad köögviljade ja tartar kastmega

Maitsev amps ka neile, kes kalaga väga sinasõbrad ei ole. Nagitsatesse sobib hästi tursafilee, koha vm meelepärane valge kala. Paneerida saab nii riivsaias kui jaapanipärases pankos, aga kalatükke võib veeretada ka mandlijahus, see annab mõnusa maitsenüansi ja nii tuleb roog gluteenivaba.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min
35 minutit + 25 minutit ahjus

Koostisosad
600 g Valge kala filee (tursk, koha vm)
2 spl Värskelt pressitud sidruni mahl
1 dl Piim
2 tk Muna
3 spl Dijoni sinep
3 spl Kreeka jogurt
Sool
Must pipr
2 dl Riivsai või panko paneerimiseks
AHJUKÖÖGIVILJAD
300 g Kartul
250 g Porgand
250 g Bataat
3 spl Maisitärklis
3 spl Õli
Sool
Must pipar
TARTAR KASTE
1.5 dl Majonees
1 dl Hapukoor
1 tk Marineeritud kurk
1 tk Väike sibul

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Koori juurikad, lõika u 5 mm paksusteks kangideks ja pane külma vette. Loputa, kurna ja kuivata hoolikalt.

2. Sega maisitärklis soola ja pipraga suuremas kausis. Pane segusse juurikakangid ja sega nii, et need on tärklisega kaetud.  Tõsta ühekordse kihina ahjuplaadile. Pane ahju ja küpseta 10 minutit.

3. Lõka kala suupärasteks tükkideks ning maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Klopi kausis piim, muna, sinep ja jogurt ühtlaseks, maitsesta soola ja pipraga. Pane suurele taldrikule riivsai. Kasta kalatükid piimasegusse. Tõsta kahvliga välja, lase liigne vedelik ära valguda ja paneeri riivsaias.

4. Tõsta plaat ahjust välja ja pane nagitsad juurviljakangide kõrvale.  Nirista juurviljakangidele ja nagitsatele õli.  Pane ahju tagasi ja küpseta 7-8 minutit, keera nagitsad ümber ja küpseta veel 7-8 minutit kuni on kaunilt kuldpruunid ja krõbedad.

5. Sega kastmeks majonees ja hapukoor, lisa hästi peeneks hakitud kurk ja sibul. Maitsesta soola ja pipraga.

Serveeri kalanagitsaid köögiviljade ja tartar kastmega.