Guacamole Foto: PantherMedia/Scanpix
Mehhiko köök
8. november 2020, 07:49

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Avokaadotamp Diana Kennedy moodi

Jagan teiega täna ühe tuntuma mehhiko maitse dianakennedy'likku versiooni, mille detailid muudavad selle roa mõnusalt nüansirikkaks maiuseks.

Paar päeva tagasi näitas ETV2 filmi legendaarsest Diana Kennedy-st, 98-aastasest Briti päritolu toidukunstnikust ja -kirjanikust, tuhandete loovate retseptide autorist ning iidse Mehhiko köögi maailmakuulsaks kokkajast. Käisin seda filmi umbes aasta tagasi vaatamas ning talle sissejuhatavat loengut pidamas, mille ettevalmistamiseks omale kaks tema ikoonilist raamatut tellisin. Nüüd tuli see elamus eredalt meelde.

Tema raamatud on teosed, mis viivad sind unustamatule rännakule Mehhiko põlisrahvaste sekka, kus meisterliku pildikeele juhatusel kuuled lugusid ja tunned maitseid, mida järelejäänud kaugete ligipääsmatute külade memmed lahkelt erakordsele daamile jagavad. Neist raamatuist leiad puhta autentsuse kõrval uskumatult toredaid kiikse, mis mehhiko toitude armastajail nii mõnigi kord kulmu juuste piirile võib kergitada.

Vaja läheb:

  • 3 spl. peeneks hakitud valget mugulsibulat
  • 4 kauna tšilli (serranot), peeneks hakitud
  • 2 spl peeneks hakitud cilantrot (värske koriander)
  • ½ tl meresoola
  • 8 keskmist tomatillot (küpsetatud – vt allpool juhiseid ja seda, mis asendab tomatillot*)
  • 3 suurt avokaadot
  • 1 tass peeneks hakitud koorimata küpset tomatit (u 240 ml)

Peale raputamiseks:

  • 2 spl peeneks hakitud valget mugulsibulat
  • 1 kuhjaga spl peeneks hakitud cilantrot

Tee nii:

1. Kõigepealt küpseta tomatillod. Eemalda paberjas kest ja loputa tomatillod. Ära proovi neil nahka maha tõmmata. Pange tomatillod ahjupannile ja grilli ahjus või elaval tulel kuni nad on pehmed ja nahk on kergelt pruunistunud (umbes 5 minutit).

Purusta koos nahaga saumikseri või blenderiga. (Mehhiko köögis kasutatakse selleks vulkaanilisest kivist tehtud rasket uhmrilaadset anumat - molcajete't, mille sarnast meiegi köögipoodides saada on).

2. Hõõru uhmris/ molcajetes sibul, tšillid, koriander ja sool pastaks. Lisa jaokaupa küpsetatud ja purustatud tomatillod nende nahka võimalikult palju uhmri nuiaga töödeldes.

3. Lõika avokaadod pooleks ja eemalda südamed (kivid), kuid jäta need alles. Kraabi viljaliha puulusikaga välja ja pudista jämedalt uhmrisse põhisegu peale. Sega ettevaatlikult alt ülespoole, et kõik saaks ühtlaselt segunenud. Pange kivid uuesti segusse, see takistab guacamolet oksüdeerimast ning värvi muutmast.

4. Tükeldatud värske tomat lisa viimasel minutil – vahetult enne serveerimist.

Raputa üle sibula ja cilantroga ning serveeri kohe – sobib nii mõnusa rukkileivaga, kodutehtud saiaga või muidugi maisijahust tehtud nachodega.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* Tomatillosid saab asendada järgmiselt:

1) konserveeritud tomatillodega

2) värskete roheliste tomatitega

3) rohelise paprika ja laimimahlaga

4) karusmarjade ja rohelise pipra seguga