Õuna-pohla-kohupiima purukook.Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
30. oktoober 2020, 16:50

NÄDALA KOOK | Õuna-pohla-kohupiima purukook – klassika, mida ikka ja jälle küpsetada

Õuna-kohupiimakook purutainaga on klassika, mida tasub meelde tuletada ning eriti sügishooajal ikka ja jälle küpsetada. Sellest on võimatu isu täis saada! Puista õuntele ka pohli ning saad veelgi mahlasema, mõnusalt hapuka maitsenüansiga ja ilusa värvilise koogi.

Koostisosad

Tainas:

  • 7 dl nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulber
  • 1,5 dl suhkur
  • 0,5 tl sool
  • 2 tk muna
  • 150 g või

Täidis:

  • 600 g õunad
  • 0,5 tk värskelt pressitud sidruni mahl
  • 500 g kohupiim
  • 3 tk muna
  • 1 dl suhkur
  • 2 tl vanillisuhkur
  • 2 spl kartulitärklis
  • 2 dl pohlad

Kaunistuseks tuhksuhkur ja pohlad

Valmistamine

1. Mõõda kaussi jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sool, lisa munad ja või ning haki puruseks tainaks.

2. Puhasta õunad (koduaia õunu ei pea koorima), lõika õhukesteks viiludeks ja pigista peale sidrunimahla.

3. Sega kohupiima hulka munad, mõlemad suhkrud ja kartulitärklis.

4. Vooderda 26 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga. Pane ahi 200 kraadi peale sooja.

5. Tõsta 2/3 purutainast koogivormi ja suru tihedalt põhja vastu. Aseta õunaviilud viltuselt üksteise kõrval põhjale, puista pohlad peale. Tõsta kohupiimasegu õuntele-marjadele ja silu lusikaga ühtlaselt laiali. Puista ülejäänud purutainas peale ja küpseta ahju keskosas umbes 45 minutit. Lase enne tükkideks lõikamist 15–20 minutit jahtuda. Puista peale tuhksuhkrut ja pohli.