Kas ja kuidas saaks vana juurviljakoorijat teritada?Foto: Polina Tankilevitch / Pexels
Nipid
27. veebruar 2021, 05:16

Lugeja küsib: kas ja kuidas saab juurviljakoorijat teritada?

Kuigi aastast aastasse samade nugadega juurviljade koorimine on olnud edukas, võib uue isendi kööki siginedes taibata, et tegelikult tehakse tööd nüri vahendiga. Kas ja kuidas saaks vana juurviljakoorijat teritada, selgitab Margus Tapupere, kokanugade e-poe Tallinn Cutlery tegevjuht.

Et hinnata, kas juurviljakoorija teritamine on võimalik, tuleks nuga lähemalt näha. Mõnda nuga saab teritada, osa puhul on see pigem keeruline. Näiteks sakilise lõiketeraga juurviljakoorijaid (ja ka nuge) üldjuhul kodus teritada ei saa. Samuti kui lõiketeral on suurem nähtav vigastus, näiteks on terast väljas kild, tasuks pigem osta uus koorija, sest väikese lõikenoa taastamine võib olla kulukam kui uue soetamine.

Luisu või viiliga?

Kui koorimisnoa lõiketera on sirge ja ilma suuremate kahjustusteta ning lihtsalt nüriks läinud, võib proovida lõiketera teritada, hõõrudes lõikenoa välimist poolt kitsal luisul või vesiluisul. Samuti võib noa taas teravaks saada peeneteralise (teemant)viiliga.

Milline teritusvahend valida, sõltub lõiketera materjalist, konstruktsioonist, pikkusest ja tera kaldenurgast. Kui lõikenuga on liikuv, tuleks see enne teritamist fikseerida.

Nii ei lähegi nuga nüriks:

  • Eelista roostevaba terast. Juurviljakoorijate, nagu ka kõigi teiste lõikevahendite puhul, tasub eelistada tugevast roostevabast terasest tööriistu, sest need peavad kauem vastu.
  • Puhasta viljad enne koorimist. Enne koorima asumist puhasta juurviljad, sest iga kokkupuude mulla ja liivaga kahjustab tera.
  • Pese käsitsi. Oluline on koorija pärast iga kasutuskorda korralikult puhastada ja kuivatada. Parem on nuge nõudepesumasinasse mitte panna, sest kuumus ei mõju ühelegi terale hästi.