Foto: Unsplash
Hoidised
6. september 2020, 07:16

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Tomatine seenesoust hoidisena, kastmena või supipõhjana

Tänane retsept on inspireeritud vaikselt täituvatest seenemetsadest. Soomaa seenevana juures sain palju aastaid tagasi proovida tema tomati-kuuseriisika möksi, mis oli lihtsalt ulmeliselt hea. Ta oli lahke mees ja ei keeldunud sugugi õpetusi jagamast, kuidas seesugune hõrgutis valmis saab.

Tolsamal sügisel tegin seda kuuseriisika külluse ajal oma paarkümmend purki. Ei tasu imestada, et sellest sai nii oma pere kui külaliste jaoks tõeliselt nõutud kraam. Viimased purgid enam pidulauale ei jõudnudki – said niisama köögis ära nositud. See on tänuväärne mögin, mida saab nautida sooja kastmena või selle peale hoopis üks supp keeta, ta sobib külmalt võileiva peale panemiseks või hoopis mõnele pajaroale värvi ja maitse andmiseks, pastakastmeks ja risotto lisandiks samuti.

Vaja läheb:

  • 1 kg häid küpseid tomateid
  • 400–500 g mugulsibulaid, hakitud
  • 1 pea küüslauku, peeneks hakitud
  • 1 l värskeid metsaseeni, mida ei pea kupatama (parimad on kuuse-ja porgandiriisikad, aga sobivad ka lehterkukeseened, paksud punakad pilvikud, puravikud, kitsemamplid, šampinjonid).
  • 100 ml mahedamaitselist ja muidu mahedat taimeõli (oliivi-, seesami-, viinamarjaseemne õlid on kõige maitsvamad, sobivad teised ka).
  • 2-3 loorberilehte
  • soola, suhkrut, musta pipart maitsestamiseks
  • soovi korral purustatud nelki, kaneelikoort, kuivatatud ingverit või muud meeldivat vürtsi või ürte.

Tee nii

Prae pooles koguses kuumas õlis tükeldatud seened kuni kerge karamelliseerumiseni – vedelik peab kõik olema aurustunud. Tõsta kõrvale.

Kuumuta paksu põhjaga sügaval pannil või potis sibul ja küüslauk õli sees kuldseks ning lisa tükeldatud tomatid. Kui sulle meeldib, võid enne terved tomatid korraks keevasse vette pista ning siis koorida. Mulle meeldib koor möksi sisse jätta.

Lase rahulikult madalal kuumusel roal podiseda, lisa loorber ja vürtsid ning maitsesta soola, pisukese suhkru ja pipraga. Kui piisavalt vedelikku on aurustunud ja oled saanud sulle sobiva konsistentsiga mögina, lisa praetud seened ja lase uuesti keema.

Vajadusel lisa maitseaineid. Pane kuum kraam puhastesse purkidesse, sule hoolikalt ning keera tagurpidi – kaas all – jahtuma.

Säilib külmas keldris või külmkapis kindlasti aasta jagu – ent enne saab ilmselt otsa.

Õnnelikku korilust ja head nautimist!