Küpsetised

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Ahvenamaa pannkook  

Evelin Ilves, 12. juuli 2020, 07:23
Ahvenamaa pannkook Foto: Evelin Ilves
See on alati maitsnud nii kohalikele kui nende külalistele, pakutagu pannkooki kodudes või kohvikutes – isu maagiliste pannikookide järele ei näi kusagil, kus vähegi pannkoogikultuur olemas -kahanevat. Ja iga uus leid teha natuke teistmoodi pannkooke võetakse tänuga koduste pliitide taga vastu. Sel pühapäevahommikul siis Ahvenamaa moodi:

4-6 inimesele

Vaja on:

Ahvenamaa pannkook Foto: Evelin Ilves
  • 2 dl (4/5 tassi) mannat (mõned saarlased kasutavad manna asemel sama palju pudruriisi)
  • 1 dl (2/5 tassi) nisujahu
  • 1 liiter (4 1/4 tassi) täispiima
  • 2-3 muna
  • 1 tl soola
  • 1 dl (2/5 tassi) suhkrut
  • 2 tl kardemoni
  • 30-40g võid

Kuumuta mannat piimas mõni minut kuni pudru konsistentsini ja lase jahtuda. Sega esialgu  munad, suhkur, sool ja kardemon eraldi, seejärel sega sinna sisse jahu ja manna.

Vala segu võiga määritud sügavamale ahjuplaadile ja puista pannkoogile mõned väiksed võitükikesed. Küpseta 50–60 minutit 200 kraadi juures kuni kook muutub kuldpruuniks.

Serveeri sooja või külma vahukoore ja hautatud ploomide või värske marjamoosiga.

Ahvenamaa lemmikmoosid on valmistatud kohalikest õuntest, maasikatest, rabarberist või astelpaju marjadest.