Valge ja punase tarretatud duoFoto: Evelin Ilves
Küpsetised
28. juuni 2020, 09:20

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Valge ja punase tarretatud duo

Ilusasse värskelt alanud suvesse sobib kindlasti veel üks maasikakook, mis lihtsalt peab kuuluma maasikahooaja repertuaari – ta on maitsev, kerge ja lisaks kõigele imeilus ka.

Vaja läheb:

Põhi:

  • 200g Digestive küpsiseid, purustatud
  • 2-3 spl sulavõid
  • näpuotsaga meresoola
  • kui meeldib, lisa paar spl mandlijahu või purustatud mandleid või mandlilaaste

Täidiseks:

  • 3 dl maitsestamata jogurtit (parim on Saare või Pajumäe oma!)
  • 2 dl vahukoort (35%)
  • 3 spl valget suhkrut
  • 50 ml vett
  • 5 lehte želatiini
  • 150g valget šokolaadi
  • suur peotäis aed-või metsmaasikaid
  • värsket münti
  • vaniljeõli või -siirupit

Katteks:

  • 0,5 dl vett
  • 2 dl mõnusat roosakat siirupit (nt rabarberi, maasika, aga sobib ka selle suve hitt – shrub e joogipõhi mee ja õunaäädikaga – või hoopis roosiželeed)
  • 2 lehte želatiini
  • peotäis maasikaid
  • söödavaid õisi: valget ristikut või saialilli või roosi kroonlehti...

Tee nii:

Sega põhjaks purustatud küpsised mandlite ja soolaga, lisa sulavõi ja sega. Küpseta 200C juures 10 min ja jahuta.

Leota želatiinilehti külmas vees (5-8 min), pigista ning sulata madalal kuumusel vähese veega. Lase jahtuda. Haki münt suupärasteks tükkideks. Sulata valge šokolaad veevannil – ole veepiiskadega ettevaatlik, šokolaad neid kardab!

Vahusta koor suhkruga. Kõigepealt sega aeglaselt vispliga sulaželatiin jogurtiga, seejärel sega hulka šokolaad ning vahukoor ja münt. Kalla kreem vormi ning pista näpuga koogi sisse terved maasikad. Pane külmikusse tarretuma (4-5 tunniks).

Kaunistamiseks leota taas želatiinilehti külmas vees, sulata vähese veega madalal kuumusel ja lase pisut jahtuda. Sega tasakesi siirupi-vee seguga.

Viiluta või poolita maasikad ning lao koos lilledega koogile, kanna teelusikaga peale želatiini-mahla segu, nii et kõik lilled ja marjad saavad kaetud.

Lase külmikus tarretuda vähemalt kaks-kolm tundi, parem kui üle öö.

Selle koogi võid enne kaunistamist panna ka sügavkülma ning enne serveerimist kaunistada – nii saad jäätise taolise maiuse, mis sobib kuuma suveilma lihtsalt oivaliselt.