Retseptid

Musta sõstra kuklid 

Tiina Lebane, 18. juuni 2020, 07:14
Musta sõstra kuklidFoto: Jaan Heinmaa
Väikesed kuklid, mis peidavad šokolaadiga kaetud musti sõstraid, toovad meelde Prantsusmaa külapagari varahommikul küpsetatud kuklid, mis ahjusoojalt ja värske võiga maitsevad lihtsalt taevalikult. Moosi pole siia enam vaja, sest šokolaadisõstrad annavad marjamekki piisavalt. Kuna kuklitainas jääb küllalt tihe, siis soovitan sõstraid mitte tainasse sõtkuda – mille käigus neid ümbritsev šokolaad võib puruneda –, vaid hiljem juba kukliks vormitud tainasse suruda.  

Koostisosad
20 g Pärm
3 spl Suhkur
0.5 tl Sool
2.5 dl Käesoe piim
80 g Sulatatud või
7 dl Nisujahu
100 g Mustad sõstrad šokolaadis
1 tk Munakollane määrimiseks

Valmistamine

18–20 tk

1. Hõõru pärm suhkru ja soolaga lahti, sega sooja piima hulka. Sulata või.

2. Mõõda kaussi 5 dl jahu, tee keskele süvend ning vala sinna pärmiga segatud piim ja sulavõi. Sega ühtlaseks. Lisa osade kaupa ülejäänud jahu, sõtku tainast umbes 5 minutit, nii et see hakkab kausi ja käte küljest lahti tulema. Kata tainakauss toidukile ja paksu rätikuga ning tõsta sooja kohta umbes pooleks tunniks kerkima.

3. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.

4. Vormi tainast 18–20 kuklikest, torka šokolaadisõstrad sisse ja aseta kuklid ahjuplaadile. Klopi munakollane 1 sl külma veega lahti ja pintselda seguga kuklid üle. Küpseta ahju keskel 20–25 minutit.