Toiduuudised

LAPSED KARTULIPÕLLULE: hea idee või julm orjatöö? Jaga ka enda kogemusi (19)

LISA KOMMENTAAR

Olid ajad28. aprill 2020, 23:22
Vägev aeg oli, kui sai kooliga kolhoosipõllul kartuleid korjamas käidud. Sain selle eest ka natuke raha. Hea meenutada seda aega.
rohkem ei hakka kirjutama28. aprill 2020, 21:36
Kirjutasin enda kogemusest 1979 a. kartulipõllult, ei saa aru miks pole. Polnud ühtegi solvat sõna millegi ega kellegi kohta ja ühtegi ebaviiskust.
ei tea mida HULLU nüüd kribasin ???28. aprill 2020, 20:34
no nüüd mind modereeritakse..
kari lumehelbekesi ehmus ära ve?28. aprill 2020, 20:32
orjatööd pole ollagi -kas artiklikirjutaja tänapäeva kartulivõtmist,kapsa korjamist,loomapeedi võtmist -ON nÄINUD???? seal pole tänapäaeval midagi teha käeotsas tassitavate ämbritega =) =) , vene aegsest m ajandist võite und näha-iga inime sai ka siis tööd,nüüd teevad masinad töö ära ,ja väiketalunik-1 lehmapidaja ei viitsi neid jõnglasi lihtsalt kantseldada ,paberimäärimist palju !!
kunagine õpilane28. aprill 2020, 20:22
Käisime tereve oma grupiga Kostiveres 1979 a sügisel. Olime peaaegu terve kuu aega kohapeal. Magasime suures saalis, kus olid raudvoodid koos madratsitega mille sees oli kirbud ja lutikad. Kuid ellu jäime. Raha ma ei mäleta, lõunaks oli soe söök. Pea iga ilmaga olime põllul. Nädalalõpus käisime kohalikus klubis peol kus sai nalja ja pulli :-) Üldiselt oli lahe ja kindlasti peaks ka tänapäeval midagi kasvõi korra sarnast kogemust õpilased saama.
..ja PÄRIS tallu ,kus 1 lehm ja kari kanu-sinna neid ei saa ju lasta,need vurled hirmutavad loomi ju28. aprill 2020, 20:20
aga TÄNAPÄEVAL-on SELLISED traktorid,mis võtavad kartulid ka üles(olid ka vene ajal,aga nüüd on mugavamad)neil on selline elektroonika,et ühtegi õpilast ei lasta nuuskimagi kabiini :).sama käib kapsaga-masinad võtavad.pole küll näinud,aga arvan,et loomapeedi võtmine käib samuti masinaga .. KUHU te need lapsed appi saadate?...hooldustöödeks? ,õhtul poriseid traktoried pesema? ,kombaine pesema?udupeenesse juustuvabrikusse sõelu pesema? jne-jne?! PLAAN on hea,aga JUMALAD irvitavad =) oleks need suurfarmid nagu vene ajal keskmine või väike majand-SIIS oleks veel mõeldav,aga nüüd ilmvõimatu!!
12 kk-s küll kurta ei saanud=)28. aprill 2020, 19:35
..meil polnud küll miskit hirmsat-OLENEB,miline majand sattus,selline ka lobi? ...meie olime küll rahul-klassipõrand lakitud,pingid ka+ isegi klassile uued kardinad+ ekskursioonirahad, + osa ekskursiooniraha Leningradi , 8.klassi lõpetamise puhul =)
ENSV aegne kooliidüll28. aprill 2020, 19:24
Igasügisesed põllule tööle saatmised oli minu kooliajal igasügisene tavapraktika. Kartuleid võtma, ka järelnoppimist. Aga samuti ka porgandeid, söödapeete, kapsaid ja muudki koristma. Vahel 1, vahel ka 2-3 päeva jutiga. Mõnel pool enamgi, nii nagu koolidirektor, haridusosakond ja majandijuhid kokku leppisid. Aga praegu? Ei kujuta ettegi. Praegu ei tohi last tuba koristama, prahiämbrit välja viima, nõusid pesema ega väiksema järgi vaatama panna. Sest siis on noorukil kohe mobiil peos ja järgneb appikutse lastekaitsetädidele. Et lapse julma orjastamise faktist teatada. Kes kohe appi tõttavad.
Oswald28. aprill 2020, 19:15
Jah! See igasügisene kartulivõtmine ning suviti heinategu oli küll mõnikord vastik aga kambavaim oli mis aitas ja edasi viis. Õpilaste töödest kunagistel kolhoosipõldudel on üsna täpselt kirjutatud Jüri v.Grauberg'i romaanis "Läbi räga".
Anna 196328. aprill 2020, 19:08
Ei olnud see nii halb ka sügisel klassiga kartulipõllul mütata! Omavahel võisteldi, lõket tohtis teha ja tuha sees kartuleid küpsetada. Veidi teenisime ka. Kõplamas käisime ja keegi ei löönud kõplaga varbasse. Kui nüüd korteritest maale kolitakse, ehk oleks siis aeg ka põllutööd meelde tuletada!
Andres, 1971 28. aprill 2020, 18:56
Ei olnud seal midagi meeldivat. Küüruta põllul, kodust läbi, võrgutrenni... Mäletan, et ühel päeval sadas vihma, jäeti koju. Viskasin diivani peale, õliradika panin jalge ette ja lihtsalt magasin, mõnus... Aga ju see oli siis vajalik, kannatasid ära.
Back to reality28. aprill 2020, 18:27
Oige mote.Isegi kaídud ja ainult head málestused. Muidugi 'hea seltskonna , mitte ainult toó párast. Lapsed on praegu liiga eluvòo`rad ja nòuavad ainult kalleid trendikaid ja uusi materiaalseid va''artusi.
vana võitleja28. aprill 2020, 16:03
1978 aasta sügis oli Eestis väga karm. Pidevad sajas, tehnika ei pääsenud põllule, saak oli koristamata. Õppisin tookord TPI neljandal kursusel. Tavaliselt neljandikke enam sügisel kolhoosi ei saadetud, noorematel kursustel sai käidud. Tulin kodust linnariietega ühikasse ega teadnud sellest minekust midagi. Järgmisel hommikul olid bussid ees, sain veel ühe venna sõjaväesineli naabertoast kaasa haarata. Eks see sinel mind haigusest päästiski, päeval vihmaga seljas ja öösel heinapallidel magades oli hea üle võtta. Linna saime alles novembris kui kartulipõllud ära külmusid ja saaki ikka maha jäi
uku28. aprill 2020, 14:10
1978 väga vihmane sügis. Kõik TPI üliõpilased saadeti põllule. Korjasime valdavalt lausvihmas mudaseid kartuleid kuu aega. Enamus jäi põllule, sest traktorid uppusid ära. Magasime nendesamade tööriietega heinte sees, sest midagi paremat ei pakutud. Naljakas oli ainult see, et saime turuvarblasi mõnitada ja neile venekeelseid roppe tsastuskasid laulda. Viina läks ka palju ja paar head sõpra uppusidki siis pudelisse.
Mai28. aprill 2020, 14:03
Kas te olete unustanud, et praegu ei ole meil kolhoose ega sovhoose ,vaid on eraettevõtted.
meest 197128. aprill 2020, 13:27
meie käisime 80 ndatel tihemetsa st shefluse korral pärnust mäletan seal oli mingi pervert traktorist kes sai vist kaifi laste sõimamisest sest ajas ruttu vaod laiali ja karjus laste peale kui need ei jõudnud kiiresti kartuleid ära korjata panime talle nimeks enuhh-muhh-signaal p
28. aprill 2020, 12:39
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
MIs28. aprill 2020, 19:55
taskuraha? Kui ikka töö, siis ka vääriline palk nagu võõrtöölistele.
Manivald 28. aprill 2020, 12:26
Väga hea idee! Siis saavad ka teada, et toit ei tule kauplusest vaid peab selleks vaeva nägema. Töö ei tapa kedagi, aga ringihulkumine ja lulli löömine küll. Nii ütles minu vanaisa.
heh28. aprill 2020, 12:09
meie tänased nutisõltlastest lumehelbekesed kukuvad kokku seal vagude vahel.