Karlssoni lihapallid Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
22. aprill 2020, 16:41

VÄIKESED ARMSAD LIHAPALLID: 10 lihtsat ja kodust retsepti, millega enda sisemist Karlssonit isutada

Kui vaadata välismeediat, siis on sel nädalal üks menukamaid kulinaariateemasid see, et Rootsi odava mööbli ja vidinate gigant Ikea avalikustas oma lihapallide retsepti - mis, tõsi, pole midagi erilist. 

Aga terve maailm vaimustus, nagu oleks nad just tänu Ikeale saanud lihapallide meki suhu! Meie muidugi teadsime ja hindasime neid pallikesi enne, kui Ikea oma jaotuspunkti Maarjamaale söandas teha. Kinnituseks ka hulgaliselt väga menukaid, lihtsaid ja odavaid lihapallide retsepte, mis panevad ka kõige pirtsumal sööjal suu vett jooksma.

Ikea lihapallid

Retsept on asutuse kodulehe kohaselt järgmine:

  • 250 gr loomahakkliha
  • 250 gr seahakkliha
  • 1 muna
  • 2-3 dl koort või piima
  • 2,5 spl peenestatud sibulat
  • 0,5 dl riivsaia
  • 2 keedetud kartulit
  • 4-5 spl võid või margariini
  • Maitseks soola ja valget pipart

Kuidas teha?

Prae sibul ja sega kõigi teiste ainetega (va riivsai) kokku. Mätsi pallikesed, veereta riivsaias ja küpseta ettevaatlikult õlis. 

Vaata aga nüüd Toidutare retsepte!

Klikka retseptil: Karlssoni lihapallid 

Karlssoni lihapallid Foto: Jaan Heinmaa

Kui kuulsad lihapallid valmis ja maitstud, mõistate hetkega, miks need Väikevenna ja Karlssoni abiga preili Soku laualt kui imeväel kadusid. Klassifitseerub kahtlemata väga lastesõbralikuks toiduks.

Lisaks on see retsept VÄGA sarnane Ikea omaga!

Klikka retseptil: Hakklihapallid dipikastmega 

Hakklihapallid dipikastmega Foto: Kristina Efert

Seda rooga võib süüa nii kuumalt kui ka külmalt. Retsepti autor vormis neli suuremat palli õhtusöögiks. Kui soovid pallikesi valmistada eelroaks või niisama näksimiseks, tee need pisemad.

Klikka retseptil: Kama-lihapallid peedikreemiga 

Kama-lihapallid peedikreemiga Foto: Britt Paju

Natuke peenema moega pallikesed, aga ikka lihtsad teha. Peedikreem on aga tõeline leid, sest sobib nii paljude teistegi roogade kõrvale. 

Klikka retseptil: Lihapallid itaaliapärases tomatikastmes 

Lihapallid itaaliapärases tomatikastmes Foto: Meeli Küttim

Lihtsamad lihapallid, milles kasutatud pofiberi ehk kartulihelveste laadset toodet. Võib vabalt ühe teisega asendada. 

Klikka retseptil: Ahjus küpsetatud riisi-hakklihapallid 

Ahjus küpsetatud riisi-hakklihapallid Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsad, kuid maitsvad riisi-lihapallid tomatises koorekastmes. Kõrvale sobib hästi keedetud kartul, riis, tatar või lihtsalt salat.

Klikka retseptil: Idamaised hakklihapallid 

Idamaised hakklihapallid Foto: Jaan Heinma

Põnevad tšillised veiselihapallid krõmpsude pähklite ja magusate rosinatega.

Klikka retseptil: Peedi-hakklihapallid 

Peedi-hakklihapallid Foto: Jaan Heinmaa

Seesamiseemned teevad tuttavad hakklihapallid mõnusalt krõmpsuvaks, toores peet lisab magusa maitsenüansi ja rohkelt mahlasust. Lihtne roog, mis valmib kiiresti ja meeldib kogu perele.

Klikka retseptil: Nõgesega lihapallid 

Nõgesega lihapallid

Kevadised kaunilt täpilised lihapallid nõgese ja punega. Pallikesi tasub teha korraga kohe suurem kogus, neid on mugav järgmisel päeval soojendada või pakkuda niisama tikusuupisteks. Kui nõgest ei ole, sobib hästi ka värske naat aianurgast.

Klikka retseptil: Taipärased kanahakklihapallid

Taipärased kanahakklihapallid Foto: Jaan Heinmaa

Taipärased kanahakklihast pallid, mida on mõnus pakkuda suupisteks koos magusterava tšillikastmega. Soovi korral saad neid valmistada ka veise- või seadelikatesshakklihast.

Klikka retseptil: Karulaugu-hakklihapallid 

Karulaugu-hakklihapallid Foto: Siim Vahur

Kevad rõkkab taldrikul!