Kui juuretis olemas, kulub leivatainal kerkimiseks 14-16 tundi ja seejärel küpsemiseks 40-50 minutit.Foto: Erakogu
Toiduuudised
25. aprill 2020, 13:25

JUURETISELEIB: miks vahel tuleb leib hapu ja vahel tikub „seepi“ jääma?

 Oled juba ammu unistanud oma leivateost, kuid ei ole juuretise aretamiseks aega leidnud. Nüüd on õige aeg see mõte teoks teha. Kui sul on võimalik seitsme päeva jooksul samal kellaajal umbes kümme minutit leivajuuretisele pühenduda, siis otsi aga jahukott välja. Kui aga juuretis on juba olemas, võid peale rukkileiva küpsetada ka juuretisega saia, ciabatta't, pannkooke ja palju muud. Juuretis püsib külmikus kaks nädalat töövõimelisena.  

 Oled juba ammu unistanud oma leivateost, kuid ei ole juuretise aretamiseks aega leidnud. Nüüd on õige aeg see mõte teoks teha. Kui sul on võimalik seitsme päeva jooksul samal kellaajal umbes kümme minutit leivajuuretisele pühenduda, siis otsi aga jahukott välja. Kui aga juuretis on juba olemas, võid peale rukkileiva küpsetada ka juuretisega saia, ciabatta't, pannkooke ja palju muud. Juuretis püsib külmikus kaks nädalat töövõimelisena.  

Rukkijuuretis  

Vaja läheb: vett ja 950 g rukkijahu.

Valmistamine: 

1. päev. Sega 50 g rukkijahu (võimalusel kasuta rukkikroovjahu või rukkitäisterajahu) ja 50 g käesooja vett.

Pane segu klaaspurki või plastkonteinerisse ja jäta toatemperatuuril 24 tunniks käärima. Sule kaane või kilega. Et juuretisel oleks hingamisruumi, ära keera purgikaant kõvasti kinni ja kui katad purgi kilega (kinnita kummiga!), torka kilesse mõni õhuauk.

Hoiatus! Võimalusel kasuta köögikaalu, siis saad ühtlase kvaliteetiga toote. Hädaolukorras saab hakkama ka supilusikaga (1 väikese kuhjaga sl on umbes 12 g rukkijahu). Tainas jääb üsna paks, aga ongi õige. 

Edasi lugemiseks: