See fenomenaalne Pavlova!Foto: Kalev Lilleorg
Toiduuudised
20. aprill 2022, 14:02

PALJU ÕNNE, EVELIN ILVES! Toidutare kolumnisti 10 menukamat koogiretsepti

Arst Evelin Ilves, kes kirjutab ka Toidutare kulinaaria- ja eluteemalist kolumnit ning on pidanud populaarset kodurestorani Roog, on oma kirjutiste sabas avaldanud menukaid retsepte. 

Evelini retseptid on lugejate seas osutunud vägagi soosituks. Põhjus on lihtne – need on lihtsad, tervislikud ja maitsvad. Lisaks avab Evelin sageli retseptide taustaks nende saamislugu. Veenduge ise!

Klikka retseptil: Porgandikook toorjuustuglasuuriga

Porgandikook toorjuustuglasuuriga Foto: Evelin Ilves

Mõnus suvise mekiga porgandikoogi retsept, mille Evelinile kunagi andis Regio kaardikirjastuse pealik Leida.

Klikka retseptil: Šokolaadi-trühvlitort 

Šokolaadi-trühvlitort Foto: Evelin Ilves

Jagan teiega võrratut šokolaadi-trühvlitordi retsepti, mille õpetas mulle kaks aastat tagasi vabatahtlikuna Hiiumaa kodurestorani appi tulnud meisterkondiiter Nadia Niukkanen.

Klikka retseptil: Beseekook kondenspiimaga 

Beseekook kondenspiimaga Foto: Evelin Ilves

Teades, et „igas loos leidub alati üks suhkrutükk, mis teeb – pipratera magusaks”, jagan teiega üht imelihtsat, aga siiski suursuguse koogi retsepti, millega saate ennast ja oma kalleid kiiresti ja korralikult hellitada. Retsept on pärit Portugalist.

Klikka retseptil: Kirju koer

Kirju koer Foto: KKI

Eriti kui ajad ärevad, aitavad lapsepõlve „turvatoidud” hinge rahustada. Sestap jagan teiega oma tütre sünnipäeva koogisoovi – kirju koera retsepti. Igas kodus on see natuke isemoodi ja alati on tore teiste nippe katsetada. Selle retsepti põhja on loonud Hele-Mai Alamaa, mina olen teda pisut tuuninud.

Klikka retseptil: Prantsuse jõuluhalg kastanikreemiga

Prantsuse jõuluhalg kastanikreemiga Foto: Evelin Ilves

Halg ise on kreemiga täidetud rullbiskviit, nii et vabalt võime olla loomingulised: teha sellise rullbiskviidi, mis meeldib, ja panna sinna sisse oma lemmikkreemi. Et see asi halu moodi välja näeks, tuleks ta lõpuks mõnusa šokolaadiglasuuriga üle võõbata ja puukooreks viimistleda. Mina tegin ilusa kollase muskaatkõrvitsa ja maamunadega biskviidi, ehtsatest maguskastanitest vahukoorekreemi ja tumedast šokolaadist glasuuri. Kaunistuseks rohelise pistaatsia puru ja sügavkülmast võetud hiiumaised pohlad. Superhea tuli! Mercí, France!

Klikka retseptil: Maiu rabarberikook

Maiu rabarberikook Foto: Evelin Ilves

Kui meel vahel mõru, aitab kindlasti vanaemade kokakunst. Lubasin jagada üht imelist vana rabarberikoogi retsepti, mis lihtsalt keele viib alla, ja iga päev kuulsin Padrikul õhkamist, et see on parim rabarberikook, mida iial saanud.

Klikka retseptil: Mahlane šokolaadileib

Mahlane šokolaadileib Foto: Daisy Lappard

Tegemist on tõelise mõnusa maiusega, millel on tervislikud noodid sees, nii et võid julgelt võtta ka teise tüki!

Klikka retseptil: See fenomenaalne Pavlova!

Evelin Ilvese väike pood-kohvik Hiiumaal Kassaris Nasva külas. Foto: Kalev Lilleorg

Tõsi, see on ka minu vaieldamatu lemmikmagus. Kook, mille nautimist alustad silmadega ning mida süües õnnis rahulolutunne aiva süveneb. Milles küll seisneb Pavlova fenomen?

Klikka retseptil: Napoleoni tort

Kui korraldada kookide olümpia, seisaks see kook pjedestaalil – ma ei kahtle selles hetkegi. Ta nõuab tegijalt enam aega ja pühendumist, kui paljud teised hõrgutised, ent on seda ka väärt.

Klikka retseptil: Vanaema magusad hommikusaiad

Peale hommikuvõimlemist võib endale rahulikult eriti hõrgu hommikueine lubada. Sel pühapäeval sobib seda teha pidulikumalt, aga miks mitte just maavanaemade – nii Eesti kui ka Prantsusmaa omade – armastatud retsepti järgi.