Foto: Martin Ahven
Toiduuudised
18. aprill 2020, 12:55

Lugu ilmus jaanuaris ajakirjas Tiiu

Marianne Mikko lisab vürtsi nii kodu- kui ka poliitköögis

Ajakirja Tiiu jaanuarinumbris rääkis poliitik ja ajakirjanik Marianne Mikko oma köögist ja toidulauast ning jagas oma lemmiksalati retsepti.

Millised toidud kuuluvad teie lemmikute hulka?

Koduköögis olen roogade suhtes vähenõudlik, seda aga ei saa ütelda poliitikaköögi kohta. Poliitikas keedetakse igasuguste maitseainetega sööke. Värskelt olen valmis saanud oma poliitika köögipoolt kirjeldava raamatu „Koridorides libedal jääl“, mis peaks veebruaris lettidele jõudma. Arvan, et vürtsi on nende kaante vahel üksjagu.

Millised toiduained peavad teil alati köögikapis olemas olema?

Olen suur India toitude austaja, ilma värviliste maitseaineteta ei oska ma oma kööki ette kujutada. Kaks toiduainet nagu pipar ja oliiviõli on lihtsalt hädavajalikud. Ent teisalt kuuluvad igapäevaste toiduainete hulka kindlasti Eesti rukkileib ja Pärnumaalt pärit mesi. Jookidest eelistan hommikul kohvi, alates kella viiest aga teed. Lihale eelistan kala.

Kust ostate igapäevase söögikraami?

Igapäevased ostud teen Järve Selverist. Kord nädalas armastan käia Nõmme turul, kus teostan oma rutiinsed ostud nagu õrnsoolalõhe, köögiviljad, Madagaskari vanilliga kohupiimavaht, samuti rukkileib.

Kuidas alustate hommikut?

Hommikut alustan klaasi toasooja veega. Mu hommikueine moodustavad kaks tassi musta suhkruta kohvi, maitsestamata jogurt, käär musta leiba meega, värskelt pressitud apelsinimahl. Teinekord lisandub 4 minutit keedetud muna koos Rootsi Kalles-kaaviariga. Viimast õpetas mind sööma mu abikaasa.

Teie viimase aja toiduelamus?

Detsembris 2. advendil tegime koos Göteborgi eestlastega üheskoos tundide kaupa käsitsi verivorste. Viimane kord tegin ise verivorste möödunud sajandil.

Salat à la Marianne

Soovitan salatit, mida abikaasa kutsub salat à la Marianne.

  • 4 kartulit
  • 100 g rohelist salatit
  • 200 g õrnsoolalõhet
  • vajadusel soola
  • Praadimiseks:
  • oliiviõli

Kaste:

  • 3 sl oliiviõli
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1 sl mett
  • 1 sl sinepit
  • värsket või kuivatatud tilli
  • purustatud musta pipart

Sellest kogusest piisab kahele sööjale. Praadige tükeldatud kartulid õlis pehmeks, pange ülejäänud komponentidega kaussi või vaagnale. Soola vajadus sõltub kala soolasusest. Vispeldage kokku kaste ja valage salatile. Viimane ongi toidu olulisim komponent, mis annab mahlasuse ning hea maitse. Küsis Ülle Jukk