Kolumnid
15. aprill 2020, 17:48

Rootsi koogikuninganna ploomi-toorjuustukook valge šokolaadiga

Arvatavasti pole koduköökides ammu nii palju süüa tehtud kui praegu, sest väga paljud meist naudivad ja „naudivad“ kodust kaugtööd, ja aega, mis seni kulus tööle ja koju sõitmisele, saab nüüd muuhulgas ka kokkamiseks kasutada. Minusuguse kokandusinimese meele teeb see rõõmsaks küll ning paneb uusi ideid ja retsepte otsima.

Üks selliseid on traditsiooniline Rootsi küpsetusaineta kook kladdkaka. Tegemist on täiesti eripärase maiusega, seletab ka Rootsi kokandusguru  Lena Söderströmi oma teoses „Toorjuustu- ja šokolaadikoogid“ .

Selle maiuse ühesõnalist tõlget eesti keeles polegi. Seda tuleb selgitada mitme sõnaga: see on niiske, pehme, vetruv, intensiivse maitsega kook.

Meie küpsetamistraditsioonid on seotud ikka kergitamisega, kas siis pärmi või küpsetuspulbriga, ja seetõttu oleme harjunud pigem kohevamate kookidega. Rootslaste kladdkaka pärinevat aga teise maailmasõja järgsest ajast, mil küpsetuspulber oli defitsiit.

Toorjuustukoogi kohta ilmselt selgitust jagama ei pea. Need kreemjad ja rikkalikud koogid, nagu me neid tänapäeval teame, on pärit 19. sajandi Ameerikast.

Meie endi armsate kohupiimakookide kõrval on nad ammu kenasti kodunenud. Juustukooke on kahte tüüpi: küpsetatud ja tarretatud.

Lena on osanud ka siin asju lihtsustada. Teeb rõõmu, et üheski retseptis pole pikka aineteloendit ega imelisi koostisaineid. Vastupidi – kõik toiduained on meie kauplustes ammu olemas, ole vaid nutikas – nagu Lena – neid huvitaval moel kombineerima.  

PLOOMI-TOORJUUSTUKOOK VALGE ŠOKOLAADIGA

8 lõiku

  • 300 g digestiivküpsiseid
  • 100 g sulatatud võid
  • Täidis:
  • 600 g toorjuustu
  • 2 dl tuhksuhkrut
  • 3 dl vahukoort
  • 150 g valge šokolaadi nööpe või hakitud valget šokolaadi
  • 5 želatiinilehte + külma vett
  • 4–5 dl ploomimoosi (poest ostetud või omavalmistatud)
  • kaunistamiseks söödavaid lilli

 Tee nii

Pane ahi 200 kraadi peale sooja.

Purusta küpsised köögikombainis, lisa või ja sega läbi. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (u 22 cm).

Tõsta vorm umbes 10 minutiks sügavkülma.

Seejärel küpseta ahju alumises osas umbes 10 minutit. Tõsta jahtuma

Pane toorjuust ja tuhksuhkur kaussi ning mikserda läbi. Lisa pool vahukoorest 2–3 osas ja vahusta kreemjaks seguks

Kuumuta ülejäänud vahukoor väikeses potis keemiseni. Lisa šokolaad, võta pott pliidilt ja sega, kuni šokolaad on sulanud. Sega koorešokolaad toorjuustu segu hulka.

Pane želatiinilehed sügavasse taldrikusse ja vala peale nii palju külma vett, et želatiin oleks kaetud. Lase paisuda 5–8 minutit. Tõsta želatiin veest välja ja sulata väikeses potis madalal kuumusel.

Võta pott pliidilt ja sega sulaželatiin umbes 2 dl täidise hulka. Vala segu kaussi täidise juurde ja mikserda läbi. Lase seista umbes 30 minutit, kuni täidis hakkab tarduma

Vala pool täidisest koogivormi põhja ja määri sellele pool moosikogusest. Jaga lusikaga peale ülejäänud täidis ja sellele viimane moosikogus. Kata vorm toidukilega ja lase külmkapis tarduda 4–5 tundi, võimalusel üle öö

Võta kook vormist välja ja kaunista lilledega.