Kurgi ja muna salat Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
31. märts 2024, 18:34

Artikkel ilmus esmakordselt 13.04.2020

MÕNUGA MUNE! 10 retsepti, mida hakata pihta koksimisest üle jäänud kraamiga

Munadepühad tulid ja saavad peatselt läbi. Mida aga teha selle müriaadi siniseks keedetud munadega, mis lauda kaunistavad? Ära visata?

Oh ei, ära seda küll tee. Valmista keedumunadest erinevaid salateid, leivakatteid ja isegi suppe. 

Toiduohutuse seisukohalt on soovitatav, et hoiad oma ilusaid keedetud mune kuni söömiseni siiski mitte laual, vaid külmkapis. Need munad, mis jäävad päevaseks lauakaunistuseks, ei peaks siiski söömisele minema. 

Mune võib külmikus hoiustada nii koorega kui ka ilma – ehk vastus küsimusele, mida teha ärakoksitud munadega. Vabasta need lõplikult koorest ja aseta õhukindla anumaga külmikusse. 

Mune võib ka sügavkülmutada. Meeles peab aga pidama, et munavalged muutuvad külmkambris kumjateks. Niisiis on targem sügavkülmutada vaid rebu. Sellest on hiljem näiteks hea teha munavõid. 

Klikka retseptil: Kurgi ja muna salat 

Kurgi ja muna salat Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsalt valmiv salat sobib niisama söömiseks või katteks saiale-leivale. Pikalt ei tasu rooga seisma jätta, sest värske kurk hakkab üsna kiiresti vett välja ajama. Värske kurgi asemel sobib salatisse panna marineeritud või värsket soolakurki.

Klikka retseptil: Muna-sibulasalat 

Muna-sibulasalat Foto: Jaan Heinmaa

Muna ja sibul on hea kooslus nii külmlauale kui ka röstitud saia või leiva peale. Sel toidul võiks nimeks olla ka valetursamaksasalat, kuna maitse on veidi sarnane.

Klikka retseptil: Mahlane spelta-kohupiimakarask munavõiga 

Mahlane spelta-kohupiimakarask munavõiga Foto: Tuuli Mathisen

Karask on traditsiooniline soodaga kergitatud leib, mis tavaliselt on valmistatud odrajahust. Samas tasub katsetada ka täisteraspeltajahuga. Tulemus jääb väga maitsev ja mahlasust aitab lisada kohupiim. Ahjusoojale karaskile sobib aga lisaks sättida külluslikku munavõid. Hea lihtne ja väga maitsev suutäis.

Klikka retseptil: Porgandi-munapirukad praesibulaga 

Porgandi-munapirukad praesibulaga Foto: Andra Kalda

Ülejäänud munadest saab kenasti pirukaid teha. Neid on väga hea vahepalaks nosida. 

Klikka retseptil: Muna-suitsukalatäidisega einevõileivatort 

Muna-suitsukalatäidisega einevõileivatort Foto: Jaan Heinmaa

Maitsev ja tervislik einevõileib sobib söömiseks igal ajal. Pidulikumal puhul säti leivaviilud kõrvuti ja saad kerge vaevaga võileivatordi, mida võib kohe sööma asuda. Lisandiks sobivad marineeritud köögiviljad ja hea värske salat.

Klikka retseptil: Vürtsikas munasupp 

Vürtsikas munasupp Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsikas, rõõmsavärviline ja toitev supp on sööjale nii silmailuks kui ka maitseelamuseks. Pisut aasiapärase hõnguga supp sündis erinevates Aasia maades söödud suppide koosmõjul ‒ siit natuke ja sealt natuke. Kuna Aasias on munade kasutamine toidus väga populaarne, siis on need seetõttu ka supile lisatud.

Klikka retseptil: Munad heeringatartariga 

Munad heeringatartariga

Isuäratav vaagnatäis salatipadjal mune koos maitseka heeringatartariga on sobilik roog lihavõttepühade hommikulauale, aga ka igal muul ajal maitsvaks hommikusöögiks.

Klikka retseptil: Elli tädi puuviljaleib ja munavõi 

Elli tädi puuviljaleib ja munavõi Foto: Jaan Heinmaa

See on Virkuste suguvõsas hinnatud retsept. Maitseb imehea koos või ja juustuga, munavõi või hoopis moosiga.

Klikka retseptil: Hommikukuklid avokaado-munavõiga 

Hommikukuklid avokaado-munavõiga  Foto: Tuuli Mathisen

Hommikuste kuklite lõhn segunemas värskelt valmistatud kohvilõhnaga – see on nauding, mis väärib väikest pingutust kuklite valmistamise näol. Veski Mati mitmeviljajahu sobib hästi tervislike kuklite valmistamiseks. Lisandiks tee juurde kreemist ja maitsvat avokaado-munavõid.

Klikka retseptil: Karrikollane munasalat küüslaugusel ciabatta'l 

Karrikollane munasalat küüslaugusel ciabatta'l  Foto: Siim Vahur

Õdusa hommiku maitseküllane algus.