Kohupiima-õlitainast pühadepärg Foto: Jaan Heinmaa
Toidukordade retseptid
11. aprill 2020, 10:06

Ilma pärmita kohupiima-õlitainast pühadepärg

Ilma pärmita ja ometi kenasti kerkinud kringel kõlab uskumatuna, aga on tõsi ja pealegi lihtne teha. Niiskust annavad tainale kohupiim ja õli ning muidugi ka suur kogus rosinaid ja kuivatatud jõhvikaid-kirsse. Ilus ja maitsev nii kevadisele pühadelauale kui ka mistahes muul ajal!
Koostisosad
1 dl Piim
1 dl Õli
1 tk Muna
3 spl Vanillsuhkur
0.5 dl Suhkur
400 g Kohupiim
500 g Nisujahu (pluss veeretamiseks)
2 tl Küpsetuspulber
80 g Hakitud mandlid
300 g Rosinad ja kuivatatud jõhvikad või kirsid
100 g Apelsini- või sidrunisukaad (nt Dr Oetker)
3 spl Mesi või hele tükkideta moos
Pärlsuhkur
Šokolaadimunad ja kommid kaunistamiseks

Valmistamine

20-25 tk

1. Mõõda kaussi piim, õli, muna, mõlemad suhkrud ja kohupiim ning sega läbi. Sega jahu ja küpsetuspulber, sõelu kohupiimasegule ja sega ühtlaseks tainaks. Lisa hakitud mandlid, rosinad, jõhvikad ja sukaad ning sõtku tainasse. Tainas jääb küllalt pehme ja ka veidi käte külge, aga las jääda. Sulle võib tunduda, et jahu lisades saad paremini töödeldava taina, aga parem ära tee seda, sest rohkem jahu tähendab ka kõvemat küpsetist.

'

2. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Jaga tainas kaheks, tõsta üks pool jahuga kaetud tööpinnale ja veereta umbes 60 cm pikkuseks rulliks. Muide, pehmet tainast ei ole sugugi raske veeretada! Tõsta rull küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormi ülejäänud tainast samasugune rull ja aseta teise kõrvale. Põimi rullid omavahel läbi ja moodusta tekkinud palmikust pärg. Küpseta ahju keskel 40–45 minutit. Tõsta restile jahtuma.

3. Kuumuta mesi või moos vedelaks, nirista pärjale ja aja kergelt laiali. Kui nüüd pärlsuhkrut peale puistad, jääb see kenasti pärja peale kinni ega veere maha. Aseta pärja keskele auku ilus paber või salvrätt ja kuhja keskele šokolaadikomme ja -mune, kummikomme vm meelepärast.