PashaFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
10. aprill 2020, 10:17

PILLE ENDEN: Meie pere üsna traditsioonilised lihavõttetoidud ja retseptid

Meie pere lihavõtted on üsna traditsioonilised, mille  tähistamine langeb ülestõusmisepühade esimesele pühale e pühapäevale, mil me värvime mune ja istume koos lõunalauas, seletab Toidutare ja Kodukirja köögitoimetaja, staažikas kokaraamatute autor Pille Enden.

„Mune oleme viimastel aastatel värvinud naturaalselt - nt roosasid mune peediga värvides,  sinisetäpilisi mustikatega, helesiniseid punase kapsaga, kollaseid kurkumiga. Värvitud munad, pajuoksad või lilled loovad kevadpühade meeleolu,“ seletab Pille.

Küsisime Pillelt tema munapühade ideid ja retsepte ning ta valis meile need:

Keedetud munadest on hea hiljem munavõid teha või kergemat  võiet, milles või asendatud toorjuustuga:

Klikka retseptil: Kilumääre toorjuustu ja munaga 

Kilumääre toorjuustu ja munaga Foto: Jaan Heinmaa

Selline soolane amps kulub aeg-ajalt ära, olgu siis hommik või õhtu. Kilumääre sobib nii leivale kui ka täidetud munade valmistamiseks. Viimasel juhul lisa määrdesse ainult munakollased.

Võiksid teha ka munasalatit

Klikka retseptil:  Lillkapsa-munasalat 

Lillkapsa-munasalat Foto: Jaan Heinmaa

Peale lihavõttepühi on alati ohtralt värvitud keedumune üle. Lillkapsa-munasalat on just selline, kus neid ära kasutada saab. Salat on kerge ja kevadine.  

Pidulikum munasalat sobib ka lõunalaule  

Klikka retseptil: Munasalat krevettide ja kalamarjaga 

Munasalat krevettide ja kalamarjaga Foto: Jaan Heinmaa

Tõeliselt hõrk suutäis, mida tahaks kohe supilusikaga süüa. Aga maitseb hästi ka suupistena röstitud saial.
 

Täidetud munad kuuluvad  samuti lihavõtte söömaja juurde.

Klikka retseptil: Täidetud munad külmsuitsulõhega 

Täidetud munad külmsuitsulõhega Foto: Jaan Heinmaa

Neid saab valmistada nii kana- kui vutimunadest.
 

Kevadpühade lauale sobib kerge kevadine salat

Klikka retseptil:  Kevadine lõhesalat redise ja spargliga 

Kevadine lõhesalat redise ja spargliga Foto: Jaan Heinmaa

Kevadiselt värske köögiviljade ja kuumsuitsulõhega salat sobib ka pühadelauale. Salat tuleb veelgi kergem, kui kartulid välja jätta ja muude köögiviljade osakaalu suurendada.
 

Lõunasöögimenüüs võiks kindlasti olla mingi praad, tavaliselt  lambaliha.

Klikka retseptil:  Roheline lambakarree 

Roheline lambakarree Foto: Jaan Heinmaa

Karree on üks hõrgutavamaid lambaliha tükke.


Kergema variandina võib kaaluda ka lõhe

Klikka retseptil: Aeglaselt küpsenud lõhe kurgisalatiga 

Aeglaselt küpsenud lõhe kurgisalatiga Foto: Jaan Heinmaa

Madalal temperatuuril küpsenud kala tuleb hästi õrn. Vedelamat jogurtit võiks eelnevalt kohvifiltris paksemaks nõrutada.

Pasha


"Pashat tavaliselt ikka teen, aga rohkem traditsiooni kui isu pärast , sest köögitoimetajana tuleb tavaliselt pashat teha juba paar kuud varem, et õigeaegselt ajakirja jõuaks," nendib Pille

Klikka retseptil:  Pasha kakao ja brändikirssidega 

Pasha kakao ja brändikirssidega Foto: Jaan Heinmaa

Pasha on unikaalne magusroog, sest iga tegija saab sinna sokutada pea kõike maitsvat ja magusat, mida hing ihkab. Kõik kokku hullult rammus, kuid lihavõtted on ju kõigest kord aastas.

Pashat sobib suurepäraselt asendama ka kiire pokaalimagustoit 

Klikka retseptil: Kohupiima-mangokreem beseega 

Kohupiima-mangokreem beseega Foto: Jaan Heinmaa

Kui pasha on tegemata jäänud, sobib lihavõttelauale ka selline kiirelt valmiv magustoit. Värske mango asemel võid seda kausimagustoitu teha ka mõne muu meelepärase puuvilja või hoopis kompotiga. Lao maius kokku vahetult enne serveerimist, et besee ei muutuks pehmeks.


Või hoopis kohupiimakook?

Klikka retseptil: Kohupiimakook kakao-purutainaga  

Kohupiimakook kakao-purutainaga Foto: Jaan Heinmaa

Krõbeda kakaotaina ja kohupiimatäidisega kook valmib üsna vähese ajaga ja lihtsalt.  Purutainasse võib nisujahu asemel panna ka täistera-, spelta- või rukkijahu. Pidulikumal puhul võib koogi kaunistada meelepäraste kommidega.