Takode valmistamine söögilauas on tore tegevus ja lühendab ka koka köögis toimetamise aega. Foto: Kristi Rebane
Kristi Rebane 12. aprill 2020 12:18
Pühapäev on mõnus päev, mil kokata juba ka uuele nädalale mõeldes. Valmista täna toit, mida saad esmaspäeva õhtul n-ö taaskasutada ning suurema vaevata uue maitsva õhtusöögi valmistada.

Esimesel päeval: kanatakod

Takode valmistamine söögilauas on tore tegevus ja lühendab ka koka köögis toimetamise aega. Kanahakkliha on kõrge valgusisaldusega ja teistest hakklihadest märgatavalt madalama rasvasisaldusega, nii et roog on toitev, kuid kõhule kerge.

Vaja läheb (neljale):

Kanatäidis:

  • 800 g puhast kanahakkliha
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 1 tl vürtsköömneid
  • 1 tl jahvatatud koriandrit
  • soola-pipart
  • õli praadimiseks

Tomatisalsa:

  • 1 punane sibul
  • 250 g kirsstomateid
  • poole laimi mahl
  • 1 sl oliiviõli
  • pool peotäit värsket koriandrit

Serveerimiseks:

  • 12 takotaskut
  • 2 väikest või 1 suur avokaado
  • salatilehti
  • pool laimi
  • pool peotäit värsket koriandrit

Hea teada!
Kui sa ei leia poest takotaskuid, kasuta nisutortiljasid!

Valmista takosid nii:
1. Maitsesta kanahakkliha paprikapulbri, vürtsköömnete, jahvatatud koriandri ja soola-pipraga.
2. Prae hakkliha õlis kuldseks ja tõsta kaussi. Kolmandik hakklihast pane järgmiseks päevaks kõrvale.
3. Tomatisalsa tegemiseks koori ja haki sibul ning poolita tomatid. Tõsta need kaussi ja sega hulka ka poole laimi mahl, oliiviõli ning pool peotäit hakitud koriandrit. Maitsesta soola-pipraga.
4. Eraldi kausis serveerimiseks puhasta ja haki avokaado, pese ja nõruta salatilehed, viiluta laim ja haki koriander.
5. Soojenda takotaskuid vastavalt pakendi juhisele, enamasti u 5 minutit 180kraadises ahjus.
6. Tõsta kõik takode koostisosad eraldi kaussides lauale: takotaskud, hakkliha, tomatisalsa, salatilehed, avokaado ning laimiviilud ja koriander, nii et kõik sööjad saaksid lauas omale meelepärase tako ise kokku tõsta.

Aega kulub 15 minutit ettevalmistuseks + takode kokkupanek lauas!

Teisel päeval: kana-riisitäidisega käharkapsarullid

Takomaitseline hakkliha annab kapsarullidele põneva meki, kauni tekstuuriga käharkapsas pakub aga tõelist silmailu. Naudi kapsarulle hapukoore ja maitserohelisega.

akomaitseline hakkliha annab kapsarullidele põneva meki, kauni tekstuuriga käharkapsas pakub aga tõelist silmailu. Foto: Kristi Rebane

Vaja läheb (neljale): 

  • 1,5 dl pikateralist riisi
  • 8 suuremat käharkapsalehte
  • 1 sibul
  • õli praadimiseks
  • 2 sl võid
  • soola-pipart
  • eelmisel päeval kõrvale pandud hakkliha

Valmista kapsarulle nii:
1. Loputa riisi jooksva vee all ja keeda siis vastavalt pakendi juhisele valmis.
2. Kuumuta suuremas potis 10 cm vett ja keeda selles kapsalehti, rootsupool all, kaanega 4−5 minutit. Leheotsad võivad veest välja jääda. Nõruta lehed ja lõika tugevam rootsuosa noaga õhemaks. Jäta keeduvesi ja lõigatud rootsud hetkeks ootele.
3. Koori ja haki sibul ning prae õlis kuldseks. Sega sibul riisi ja hakklihaga, vajadusel lisa soola või pipart.
4. Tõsta kapsalehe rootsupoolsele äärele 3−4 sl täidist, selle peale ka äralõigatud rootsutükk. Tõsta endapoolne leheäär täidisele, seejärel kata täidis külgedelt ning rulli kokku. Täida sarnaselt kõik kapsalehed.
5. Lao kapsarullid, kinnituskohad allpool, tihedalt ahjuvormi ja kalla üle 0,5 dl kapsakeeduveega. Tõsta rullidele võitükikesi ja küpseta neid 180kraadises ahjus 15 minutit, kuni rullid on pehmed, kuid kapsas veel sügavroheline.

Toit valmib 40 minutiga!