Taimetoidu retseptid

Üleküpsetatud paprika-oapada  

Tiina Lebane, 7. aprill 2020, 08:10
Roa teevad rõõmsalt värviliseks kolme värvi paprikad ja mustad või tumepunased oad. Paprikaid ei maksa enne ahjupankut potis liiga pehmeks hautada, palju mõnusam on süüa, kui saad aru, mis hamba alla jääb. Võid roa päev varem potis valmis hautada. Enne söömist tõsta ahjuvormi, kata maisikrõpsude ja juustukihtidega ning küpseta ahjus üle – kuldkollane maisikrõpsudest ja juustukihtidest kate küpseb ahjus vastupandamatult krõbedaks. Veganiroa jaoks kasuta meelepärast sobivat juustu.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min
45 minutit + 10 minutit ahjus

Koostisosad
1 tk (Punane) sibul
3 tk Suur küüslauguküüs
2 tk Teravam tšilli
3 tk Suur eri värvi paprika
Õli praadimiseks
1 tl Suitsupaprika
1 spl Kuivatatud pune või Prantsuse ürdisegu
1 prk Purustatud tomatid ürtidega
1 dl Vesi
1 spl Punane veiniäädikas
1 spl Suhkur
0.5 tl Sool
1 prk Mustad või punased oad veel (a 400g)
0.5 tk Värskelt pressitud laimi mahil
100 g Maisikrõpsud
100 g Riivitud cheddar või (veganijuust)
Peale hakitud roheline sibul

Valmistamine

1. Valmista ette köögiviljad: puhasta sibulad ja küüslaugud ning haki peeneks, haki samasse ka puhastatud tšillid (kui need on mahedamaitselised, ära seemneid välja puhasta, nii saad roale vajalikku särtsakust), tükelda teise kaussi seemnetest puhastatud paprikad umbes sentimeetristeks kuubikuteks.

2. Kuumuta pannil 2–3 sl õli, prae selles esmalt sibulat-küüslauku-tšillit umbes 5 minutit, siis lisa ka paprikatükid ja kuumuta veel 5–6 minutit. Lisa suitsupaprika ja pune, kuumuta segades minuti jagu. Seejärel lisa potti purustatud tomatid ja vesi ning maitsesta veiniäädika, suhkru ja soolaga. Lase roal rahulikult keema tõusta ja hauta siis madalal kuumusel 15–20 minuitit, kuni paprika on pehmenenud.

3. Pane ahi 225 kraadi peale sooja. Vala oad purgist sõelale ja loputa rohke külma veega, nõruta. Lisa oad potti, pigista laimipoolikust mahla peale ja sega kõik läbi. Hoia pliidil soojas, kuni ahi kuumeneb.

4. Vala roog sobivasse ahjuvormi ning kata kahe kihi maisikrõpsude ja riivjuustuga. Küpseta ahju keskel umbes 10 minutit, kuni juust on sulanud ja ahvatlevalt kuldpruun. Serveerimisel puista peale hakitud rohelist sibulat, samuti võid lisaks pakkuda ka laimisektoreid, millest sööjad saavd soovi korral värsket mahla jurde pigistada.