Biskviidi-kohupiimakookFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
11. aprill 2020, 11:15

Biskviidi-kohupiimakook

See on hõrgutis, mis lummab nii oma maheda maitse kui ka siidise koostisega. Kui munavalged vahustada koos veidikese külma veega, on tulemuseks hea struktuuriga biskviit, mis koogi all ja peal sugugi läbi ei vetti. Munakreemiga kohupiima-vahukooretäidis on eriliselt siidine ja vetruv. Lihavõtete ajal kasuta täidises pasha-kohupiima või lisa oma maitse järgi rosinaid, sukaadi ja riivitud tsitrusekoort.  
Koostisosad
BISKVIIT
3 tk Muna
1 dl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
1 dl Nisujahu
1 dl Kartulitärklis
1 tl Küpsetuspulber
KOHUPIIMATÄIDIS
8 tk Želatiinilhet
2.5 dl Piim
1 dl Suhkur
4 tk Munakollane
4 dl Rõõsk koor 35%
600 g Kohupiimakreem (pasha)
Kaunistamiseks tuhksuhkur, külmkuivatatud marjad, beseepuru vms

Valmistamine

12–16 tk

1. Kõigepealt valmista biskviit. Eralda munavalged ja kollased. Mõõda valmis suhkur. Sega omavahel jahu, tärklis ja küpsetuspulber.

2. Lisa munavalgetele 3 sl külma vett ja vahusta mikseriga nõtkeks läikivaks vahuks. Lisa mikserdamist jätkates mõlemad suhkrud, samuti munakollased. Sõelu muhavahule kuivained jasega spaatliga läbi.

3. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Vooderda 24–26 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi ja küpseta ahju keskmisel siinil 25–30 minutit. Lase kümmekond minutit vormis jahtuda, seejärel eemalda vormirõngas ja tõsta biskviit lõikelauale, jäta ootele.

4. Pane želatiin külma vee sisse paisuma. Vala piim potti, lisa suhkur ja munakollased ning kuumuta segades auruma. NB! Ära lase keema tõusta. Pigista želatiinist vesi välja ja sulata kuumas munapiimas. Tõsta pott vedelikuga külma vee sisse jahtuma. Jahuta umbes 30 minutit, kuni vedelik hakkab želatiini tardudes tasapisi tihenema. (Protsessi kiirendamiseks võid vedeliku mõneks minutiks külmkappi tõsta, et ole hoolas ja ära seda sinna unusta, sest külmas hakkab želatiin kiiresti tarduma ja siis on seda võimatu ühtlaselt täidise hulka segada.)

5. Lõika jahtunud biskviit kaheks kettaks. Aseta üks ketas vaagnale ja tõsta toidukilega vooderdatud vormirõngas ümber.

6. Vahusta vahukoor. Lisa paksenema hakanud želatiinivedeliku hulka kõigepealt kohupiim ja sega hoolikalt läbi. Seejärel sega hulka ka vahukoor. Vala täidis biskviitpõhjale ja aseta teine põhi katteks peale. Kata tihedalt toidukilega, et pealmine biskviit ära ei kuivaks, ja tõsta vähemalt 3 tunniks või võimalusel järgmise päevani külmkappi.

7. Enne serveerimist eemalda tordirõngas ja puista koogile tuhksuhkrut, purustatud külmkuivatatud marju või beseesid või muud meelepärast.