Taimetoidu retseptid

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Täiustatud karulaugupesto 

Evelin Ilves, 5. aprill 2020, 09:03
KarulaugupestoFoto: Evelin Ilves
 Seda retsepti on  viimase nädala jooksul minult palju kordi küsitud. Muuseas, Aasias usutakse, et just kevadel tuleb oma toiduvalikutega maksa toetada ning teravad ja isegi vürtsikad maitsed toniseerivad puu elemendi liikumist. Kõik roheline võiks olla esimeses ja igapäevases valikus meie praegusel toidulaual. Lisaks karulaugule ka teised laugud, roheline sibul, kõik rohelised lehed, idud ja võrsed, ürdid, avokaadod ja kapsad. Lisades toidule erinevaid aga pipraid saame oma kehasse mõnusat soojust juurde. Head meisterdamist!

Karulaugu pesto

Vaja läheb:

  • 1 suur peotäis karulauku
  • 1 väiksem peotäis värsket spinatit
  • 1 väiksem peotäis värsket rukolat (selle asemel võib kevadel lisada hoopis värsket naati, võilille lehti jms)
  • 2 spl riivitud parmesani või muud meeldivat kõva juustu
  • 2 spl seedermänni seemneid (piiniad) või india pähkleid
  • 1/2 sidruni mahl
  • maitseks meresoola ja tibake midagi magusat (mina panin eestimaist kasesiirupit)
  • musta või valget pipart
  • Extra virgin oliiviõli nii palju, et saad endale meeldiva konsistentsi.

Tee nii: 

Purusta blenderis või saumikseriga kõigepealt roheline kraam, seejärel lisa pähklid, juust, maitseained ja sidrunimahl ning blenderda uuesti.

Samal teemal

Kõige viimasena lisa väikeste koguste kaupa oliiviõli, mikserda läbi, kuni saad soovitud konsistentsi ja tekstuuri. Kui väikseid tükke jääb sisse, on pesto minu meelest maitsvam ja kodusem.

Teine võimalus on blenderdada ta täiesti siidiseks ühtlaseks heleroheliseks kreemiks – pesto gurmeevariandiks, aga seda on suuteline tegema vaid kõige võimsamad blenderid - 1000+vatise võimsusega (Thermomix, Vitamix jne).

Igal juhul on tegu praeguse aja rohelise kullaga, mis on väga maitsev, väga tervislik ja väga ilus ka kõikides kasutusviisides. Paksem pesto sobib hästi võileiva katteks või suppide ja pajaroogade maitsestamiseks, õlisem pesto aga on võrratu lisand näiteks pastadesse, risotosse ja praekartulite peale.