Toiduuudised
3. aprill 2020, 17:16

VIDEO | VIIRUS JA TOIT: Marek Strandberg soovitab poekotte tõhusamalt desinfitseerida - vaata ise!

Koroonaviiruse põhjustatud haigus COVID-19 on pannud paljusid tundma muret, kuidas desinfitseerida tööpindu ja kas viirust saab ka poes. Keemik Marek Strandberg, kes enda sõnutsi on koku puutunud palju hirmsamate haigustekitajatega, jagab enda tarkusi. 

Erinevatel pindadel on COVID19 kopsuhaigust põhjustav viirus vägagi püsiv, teatab Stranberg meediale saadetud läkituses. "Poodides katsuvad neid kaupu töötajad ja ostjad ja köhivad nendele. Keegi täpselt ju ei tea, kes neist haiged või nakkusohtlikud. Ega selle järele ei valva."

Strandbergi videos ülevaade sellest, kuidas seebiveega, 80% viina ja vesinikperoksiidiga saab poest toodud toidukraami desinfitseerida.

"Eriti oluline - kui peate toidukraami viima (ja see on arukas, et ise viite) karantiinis olevatele eakatele ja teistele riskirühmas olijatele, siis on mõistlik see kraam sel moel eelnevalt töödelda ning sel moel töödeldult kaup neile ukse taha või esikusse tõsta," toonitab Strandberg. 

Lisaks Strandbergile on enda vaateid koroonaajastu desinfitseerimisnõuetest jaganud ka restoranipidaja Auri Hakomaa. Ka tema leiab, et selvepoed tuleks pisikutekandjatena sulgeda ning kõik ostetavad tooted peaks olema kilepakendis, et neid saaks korralikult puhastada. 

Toidutare esitas eelmisel nädalal veterinaar- Ja toiduametile (VTA) päringu, kas toidu kaodu võib viirus edasi kanduda.  VTA hinnangu pole see teaduslikult tõestatud, sest viirus vajab edasikandumiseks peremeest. Seetõttu on nende teatel ikkagi kasulikum ennekõike vältida piisknakatumist teiselt inimeselt.