Tuunikala- ja kartulisalat oblikavinegretiga Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
2. aprill 2020, 13:22

10 RETSEPTI TUUNIKONSERVIST | Imelihtsad, maitsvad ja odavad pastad, pirukad, kartulisalatid ja paljud muud

Vaid mõni euro maksev, või kohati isegi odavam tuunikalakonserv on lihtne ja kasutajasõbralik, kui söögitegemisega on kiire taga või oskusi napib. Tegu on ka väga mitmekülgse toorainega, mis sobib nii munaroogadesse, pirukatesse kui ka salatitesse.

Samas tasub vaadata, mis on kirjas tuunikala konservi sildil. Oluline on teada, mis kala see konserv täpsemalt sisaldab, sest paljuski müüakse tuunikala sildi all tuunaliste liha. Ka mitmed Eestis müügil olevad tuunikalakonservid sisaldavad vööttuuni liha (Katsuwonus pelamis).

See aga pole ilmtingimata halb, sest tuunikala on liikumas ohustatud liikide sekka massilise püügi tõttu. Vööttuun aga ohustatud pole. 

Ka tuleks otsida ja eelistada tähiseid, mis näitab, et kala on püütud jätkusuutlikult. Tuunaliste püüdmine käib suurte võrkudega, kus kõik muu tapetakse, pole just loodussõbralik. 

Tuunikala on väärtuslik toiduaine, sest sisaldab ohtralt valke – 100 g kvaliteetses tuunikalas on 23–28 g valku. Eriti väärtuslik on aga kalarasv, sest see sisaldab elutähtsaid oomega-3 rasvhappeid ning suurtes kogustes A-, D- ja E-vitamiine.

Samuti on tuunikalas rohkelt mineraalaineid: kaaliumi, rauda ja fosforit. Oluline on mikroelement seleeni sisaldus. Seleeni on tuunikalas keskmiselt 82 mikrogrammi/100g, magneesiumi 43 mg/100g kohta.

Küsimus on ka selles, et kalarasv kannab edasi keskkonnasaastatust. Seetõttu on soovitatud, et ookeanikalu nagu tuunalisi ei söödaks enam kui korra nädalas. 

Iidvana küsimus on, kas eelistada vees või õlis tuunikalakonservi. Kui tahad kala panna otse leivale, võta õlis konserv. Kui aga segad selle mõnda tainasse või salatisse, on kasulikum võtta vees tuunikala. 

Klikka retseptil:  Tuunikala- ja kartulisalat oblikavinegretiga  

Tuunikala- ja kartulisalat oblikavinegretiga Foto: Jaan Heinmaa

Argises salatis saab ära kasutada mõnest toidukorrast järelejäänud keedetud kartulid. Oblikas annab vinegrett-kastmele parajalt hapukust ja toidule korraliku vitamiinilaksu. 

Klikka retseptil: Tuunikalapirukas Nizza stiilis, imehea nii kuumalt kui ka külmalt 

Tuunikalapirukas Nizza stiilis, imehea nii kuumalt kui ka külmalt Foto: Jaan Heinmaa

Kuulsa ja armastatud Nizza salati koostisainetega kaetud pirukas maitseb samahästi kui salat, kuid on veelgi rikkalikum.  Lisaks on täidises kreemine koore-juustusegu ja põhjaks krõbe muretainas. Parim on pirukas äsja ahjust tulnuna, aga sobib ka külmana või ülessoojendatuna. 

Klikka retseptil: Vahemereline leivakate tuunikalast

Vahemereline leivakate tuunikalast Foto: Jaan Heinmaa

Vahelduseks singile-juustule-lõhele valmista ise lihtne ja väga maitsev leivakate, kus mahedale tuunikalale lisavad soolasust oliivid ja kapparid ning värskust sidrunimahl, punane sibul ja petersell. Lisades avokaadot ja veidi rohkem õli, võid kõik selle hoopis pikantseks dipikastmeks töödelda. Sinu valik!

Klikka retseptil: Lavašiga tuunikala- juustupirukad 

Lavašiga tuunikala- juustupirukad Foto: Jaan Heinmaa

Ülimalt lihtsad ja maitsvad rullid sobivad nii kergeks eineks kui ka külalisi üllatama. Tuunikala asemel võib täidisesse panna ka sinki või valmistada erinevaid rulle vastavalt sööjate maitsele. Rullid mekivad kõige paremini ahjusoojalt, aga sünnivad süüa ka külmalt. 

Klikka retseptil: Tuunikalaga sušivormid 

Tuunikalaga sušivormid Foto: Laura Stranberg

See söök on midagi erilist – peaaegu suši, peaaegu vormiroog. See näeb kaunis välja ja maitseb imehea!

Klikka retseptil: Kruubisalat tuunikala, karulaugu ja vutimunadega 

Kruubisalat tuunikala, karulaugu ja vutimunadega Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus kevadine salat, mida on eriti kerge teha, kui kruubid öö varem likku panna.  

Klikka retseptil: Mehhikopärased tuunikalavrapid 

Mehhikopärased tuunikalavrapid Foto: Laura Stranberg

Mõnusalt krõmpsud ja samas tervislikud ampsud, mis viivad keele alla! Valmivad kiirelt ja lihtsalt!

Klikka retseptil: Tuunikalasaiad ja banaan 

Tuunikalasaiad ja banaan Foto: Jaan Herinmaa

Neid saiu olen oma perele ja sõpradele pakkunud umbes 20 aastat. Lapsedki on selle aja jooksul suureks kasvanud. Külaliste küsimused on alati samad, et kas siin on tõesti kala ja mis siin sees pisut magusat maitset juurde annab. Ikka üllatab see kooslus kõiki.

Klikka retseptil: Makaronid tuunikalaga 

Makaronid tuunikalaga Foto: Hele-Mai Alamaa

Selle roa valmistamisel eelistatakse spagette või linguine’t kasutada. Tuunikala lisa kastmele alles kuumutamise lõpus, siis jääb see mahlakas ja mõnus.

Klikka retseptil: Tuunikalapitsad 

Tuunikalapitsad Foto: Toidutare

Valmis pitsapõhjadega saab valmistada imekiirelt väga maitsvaid kalapitsasid.