Auris HakomaaFoto: Teet Malsroos
Toiduuudised
1. aprill 2020, 10:43

SELVEPOOD SERVEERIB VIIRUSEID? Vaata restoranipidaja Auri Hakomaa karmistatud reegleid

Restoranide Olde Hansa ja Kolmas Draakon omanik Auri Hakomaa pole koroonakriisi ajal jõude istunud, vaid koostas oma teadmisi ja toiduainete käitlemise kogemusi arvesse võttes inimestele "uue turvalise ostlemise reeglid", sest mees on šokeeritud selvekaupa jätkuvast müügist kauplustes. 

"Enam ei tohi poes olla lubatud asjade näppimine ja tagasipanemine. Ma ei võtaks midagi, mida keegi teine on varem juba puudutanud," sõnab Hakomaa Eesti Ekspressile.

Oma Facebooki kontol seletab Hakomaa piirnaguid laiemalt:

"Õhtul poodi külastav klient saab endale kassalindilt kuni viiesaja inimese pisikud ja viirused. /-/ Usun, et väikesed, nõrga hügieeniga toidupoed on üheks põhjuseks praegusele Itaalia katastroofilisele olukorrale," kirjutab Hakomaa. "Heaks võrdluseks on Jaapan, mis oma kõrge hügieenitasemega on saanud suurepäraselt hakkama. Arvan, et Eestis antud head soovitused üksi ei vii tulemusteni, vaid on vaja selget üleriigilist määrust. Praeguses olukorras on kaupluste kassad ja iseteenindusosakonnad viirusohtlikud sadadele inimestele iga poe kohta."

Hakomaa juhised:

  • Desinfitseeri käed hoolega ja võta desinfitseeritud ostukäru või korv
  • Ära puududa oma nägu kauplust külastades
  • Puuduta vaid seda toodet, mille ostad. Kui sa ei soovi osta juba korvi pandud tooted, jäta see kassa juurde vastavasse kasti
  • Osta ainult valmis pakitud tooteid
  • Hoia distantsi teiste klientide ja kaupluse töötajatega
  • Ära puuduta lette ega riiuleid
  • Loe kassas käitumise juhist enne kassasse minekut
  • Kodus desinfitseeri veelkord toiduainete pakendid. Alles seejärel vii pakend vanurile või kasuta ise.

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Kairi Ramjalg seevastu tõi eelmisel nädalal meediale saadetud teates välja, et hetkel pöörduvad ameti poole nii tavatarbijad kui ka toiduvalmistajad murega, et kas viirus levib toiduga.  "Siinkohal saame aga kinnitada, et koroonaviirused vajavad paljunemiseks peremeesorganismi ehk looma või inimest ega saa toidus paljuneda. Tõsi, pindadel püsib viirus kuni 72 tundi, kuid puuduvad tõendid, et viirus oleks levinud toidu kaudu,“ selgitas Ramjalg.

Veterinaar- ja toiduameti meelespea ostlemisel

  • •Olen terve ja hea tervise juures.
  • •Desinfitseerin ja/või pesen käsi enne ja pärast poes käiku.
  • Külmkapi- ja sügavkülma tooted transpordin kiirelt, ilma, et need liigselt soojeneks või üles sulaks.
  • Abi pakkumiseks kasutan lähimat poodi, et toidu transpordile ei kuluks liiga palju aega.
  • Ei kahjusta, lõhu ega mulju toote pakendeid.
  • Toidu üleandmisel kasutan kontaktivaba üleandmist, st ei puutu kokku kauba tellijaga. Üleandmisel hoida vähemalt 2 meetrist distantsi.

Pese erivahendiga või leota äädikases vees

Toidutare on varem kirjutanud, et kuigi toiduaineid on soovitatud viiruse hävitamiseks pesta seebise veega, mis aga võib olla tervisele teistpidi kahjulik. Nimelt pole seebiosakesed mõeldud toiduainete puhastamiseks. Need võivad põhjustada sööja kõhus mitte just soovitavad protsesse, alates iiveldusest.

Targem on soetada koju spetsiaalne köögiviljade puhastusvedelik, mis on saadaval ka suurematest toidukauplustes. 

Abi võib saada ka kõvemapinnaliste viljade õrnas äädikavees (kraanikausitäis veele 1 korgitäis söögiäädikat) lühiaegsest leotamisest. 2003. aastal Florida ülikoolis tehtud uuring näitas, et äädikaleotis tappis saastunud maasikatelt 90 protsenti baktereid ja 95 protsenti viiruseid.

Kuidas erinevaid köögivilju pesta

  • Roheline kraam ja salatid - täida kraanikauss või anum sooja veega, lisa võimalusel köögiviljade pesuainet või korgitäist äädikat. Lase mõned minutid seisa, siis loputa sõela abil. 
  • Juurviljad - pese põhjalikult voolava vee all, kasutades pisikest harjakest, et eemalda mulda ja muid pinnase elemente. 
  • Kõvemapinnalised aedviljad ja puuviljad - pese hoolikalt jooksva vee all, kasutades vajadusel harja. võid asetada ka lühiajaliselt õrna äädikavanni. Lase kuivada suures sõleas
  • Pehmepinnalised köögiviljad ja puuviljad ning marjad - Lopita õrnalt võimalikult hajutatud veejoa all ning tupsuta paberit köögirätikuga õrnalt. lase kuivada kahe kihi köögirätiku vahel, et viljade pinda mitte kahjustada
  • Seened - seeni ei soovitata nende äärmiselt suure veeimavuse tõttu pesta, vaid pigem harjata mullast puhtaks. Siiski osad allikad soovitavad neid loputada nagu õrnu marjugi - kerge veejoa all ja kuivatada pabersalrätikute vahel.