Ingveriga porgandisalatFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
31. märts 2020, 15:50

LUGEJA KÜSIB | Kas porgandit tuleks süüa toorelt või keedetuna? (+ 10 retsepti)

Kuigi tavaliselt kehutatakse köögivilju tarbima võimalusel alati kuumutamata, on porgand üks neist, mis on sulle hea nii toorsalatis kui ka hautises. Kookidest rääkimata.

Kuumutamine hävitab küll vitamiinid, ent porgandis on ka kasulikke karoteene ja mineraalaineid. Need kõik kokku aitavad võidelda kasvajate vastu, tugevdavad immuunsust ja aeglustavad vananemist.

Karoteenid aga kuumutamisega ei kao. Küll aga muudab soojendamine tomati seedimisele paremini omastatavaks.

Üks-kaks porgandit päevas katab A-vitamiini vajaduse, et tagada hea nägemine, edendada keharakkude kasvu ning kindlustada terve nahk ja limaskestad. Kui süüa toorest porgandit, väheneb mikroobide hulk suuõõnes tunduvalt.

Ent! Karoteenid vajavad omastumiseks rasvu!  Toore porgandi närimisel ilma selleta läbib umbes 75% karotenoididest seedesüsteemi ilma mingit kasu andmata.

Praegusel ülemisi hingamisteesid kahjustavate viiruste ajastul on hea teada, et porgandite või porgandimahla abil suudab organism paremini võidelda bronhi- ja kopsuhaigustega.

Niisiis, naudi mõnuga nii tomatisalateid ja mahlu kui ka hautisi ja kasvõi üht muhedat tervislikku kooki!

Porgandist fakte:

  • päritolu:Vahemeremaad
  • Porgandi juurvili koosneb südamikust ja paksenenud osast, mis on kaetud koorega. Südamiku ja paksenenud osa vahel on kambiumi ring, milles toimub kasv. Kuna kasv on seesmine, lõheneb porgand sagedasti ebaühtlaste sademete tõttu. Porgandi südamik on tavaliselt heledama värvusega, puisem ja sisaldab vähem vitamiine. Põhjapoolkeral on porgand üks tähtsamaid ja maitsvamaid köögivilju.
  • Porgand on magusa maitsega ja väga maitsev ka toorelt. Porgandil on väga tähtis koht B-rühma ja E-vitamiini allikana. Porgandi suhkrusisaldus on 6–8%.
  • Pese porgandid voolava vee all harjaga, noori porgandeid ära koori. Porgandi toorsalatit on soovitatav teha õliga.
  • Porganditoitude maitsestamiseks sobib väga hästi petersell.
  • Säilib kõige paremini jahedas kapis või keldris.

10 retsepti porgandist

Klikka retseptil: Ingveriga porgandisalat

Ingveriga porgandisalat Foto: Jaan Heinmaa

Vahel piisab heaks enestundeks vaid õigest salatist. Näiteks sellestsamast siin, kus porgandid saavad maitset ingverist, sidrunist ja meest ning kus oranži-rohelise värviühendus on lihtsalt imekaunis!

Klikka retseptil: Porgandivahvlid 

Porgandivahvlid Foto: Jaan Heinmaa

Mõnusaid krõbedaid vahvleid saab serveerida täidisega, milleks võib olla meelepärane salat või lihtsalt sink-juust, kuidas rohkem meeldib. Serveeri vahvleid kindlasti samal päeval, sest muidu muutuvad  nad pehmeks. 

Klikka retseptil: Porgandikook jõhvikate ja toorjuustuglasuuriga 

Porgandikook jõhvikate ja toorjuustuglasuuriga Foto: Jaan Heinmaa

Klassikaline porgandikook sisaldab lisaks kuivatatud jõhvikaid, mis annavad veidi hapukat maitset, ja saab head mekki apelsinikoorest. Kuigi kook on söömisvalmis paari tunni möödudes, muutub see veelgi paremaks, kui saab üleöö jahedas seista.

Klikka retseptil: Külm pokaalisupp porgandist 

Külm pokaalisupp porgandist Foto: Jaan Heinmaa

Supi varem valmis tegemine ja külmkappi ootele panemine on kindel soovitus, sest nii jõuavad maitsed seguneda ning õigel hetkel saad serveerida tasakaalus maitsete ja kauni värviga täiuslikku külma püreesuppi. Kasvõi pokaalist! 

Klikka retseptil: Grillitud porgandid sidruni, mandli ja koriandriga 

Grillitud porgandid sidruni, mandli ja koriandriga Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsad suviselt noored porgandid saavad grillituna ja sidruni- koriandrikastmega ülevalatuna marumõnusaks. Hea liha-kala kõrvane!

Klikka retseptile: Kiire porgandi-pastinaagivorm 

Kiire porgandi-pastinaagivorm Foto: Katrin Press

Lihtne ja kodune toit, mis on igati paslik karantiiniõhtuteks. Kord juba podisema panduna ei nõua see erilist hoolt. Eriti hea maitseb aga järgmisel päeval, nii et võid aja kokkuhoiu mõttes teha toidu päevaks ette.

Klikka retseptil: Jaapanipärane porgandisalat 

Jaapanipärane porgandisalat Foto: Katrin Press

Riisiäädikaga maitsestatud ning ingverist ja tšillist särtsu saanud porgandisalat on krõmps ja mahlane ning sobib hästi näiteks aurutatud punase kala juurde. Valmista salat tund enne serveerimist, et porgand omandaks vürtsika meki. Tõsta salat kahe kahvli abil kohevaks hetk enne serveerimist, sest õhuliselt maitseb see palju paremini.

Klikka retseptil: Marokopärane porgandisalat 

Marokopärane porgandisalat Foto: Britt Paju

Natuke teistmoodi, aga väga maitsekas salatike. 

Klikka retseptil: Toorkook porgandi ja tatrajahuga 

Toorkook porgandi ja tatrajahuga Foto: Jaan Heinmaa

Porgandist toorkooki on parim teha mahlastest ja magusatest porganditest. Tatrajahu võib asendada kaerajahuga. Soovi korral võib serveerimisel peale niristada vedelat mett.

Klikka retseptil: Porgandisalat apelsiniga 

Porgandisalat apelsiniga Foto: Jaan Heinmaa

Väheke teistmoodi tervislik toorsalat, mis sobib nii eraldi nautimiseks kui ka põhiroa kõrvale. Salatit võib peale porgandi teha ka kaalikast või mõlemast kokku.