Kokkamine Jamie saatelFoto: PA/Scanpix
Toiduuudised
4. aprill 2020, 13:55

STAARKOKKADE KRIISIMENÜÜ | Vaata, mida valmistavad Jamie, Gordon, Manu ja Nigella

 Armastatud telekokad pole kriisiolukorras lusikat nurka visanud ja annavad enda panuse, et innustada inimesi kriisist kõige maitsvamat osa endale lõikama. Mõnel, tõsi, tuleb see teistest pisut paremini välja...

Jamie Oliver

Paljude eestlaste lemmik-telekokka Jamie Oliver ei tee oma veebilehel kõssugi kriisi tundma. Selle asemel saab palju tee-ise-õpetusi. Näha on, et Jamiele nagu ka teistele teadlikele kulinaaridele meeldiv taimetoitlus, need retseptid on kenasti silma torkamas. On nii lihtsaid kui ka mõttetegevust hanguma ajava keerukusastmega väljakutseid. Lehttaina-pesto-kana, teeme järgi?

Sotsiaalmeedias on asi aga väga teine. Jamie teeb ka Facebooki videosid koos oma lastega, kus annab lihtsaid kokkamissoovitusi. Üks viimaseid on näiteks koos oma poja Buddyga leiva tegemine. Sest pole ju vaja joosta poodi, eriti praegu, kui ootamatult saab leib otsa. Klipid on üsna pikad, Jamiele omased südamlikud ja humoorikad ning tekitavad vaadates muheda tunde.

Videod on värskendavalt põlve otsas tehtu moega. Jamie tunnistab, et neid filmib tema naine Jools telefoniga, sest ka Suurbritannias on karantiin ja eriolukord. Heli parendamiseks on nad üritanud verandale palju diivanipatju tirida, et kaja summutada. Kogu see kodukootus aga ei häiri.

Kodukontorite ajastul oleme kõik läbi oma telefoni veebikaamera maailmaga ühenduses. Äratundmismomenti võib leida ka Jamie üsna väsinud näoilmest – see pole siin ärameigitud superkokk, kes õige valgustusega kaamerasse irvitab, vaid viie-või-palju-neid-oligi lapse isa, kes ütleb: „praegusel ajal peab toit olema võimalikult lihtne. Mina olen nagu teiegi surmväsinud, aga ma näitan teile, kuidas seda lihtsat ja head toitu teha.“

Ent väsinud Jamie läheb käima niipea, kui hakkab rääkima endale omasel sugereerival moel, KUI lihtne teha on Iiri soodaleiba: inimesed, mõelge, kuidas see hommikul lõhnab? (Selle retsept on muideks ka Toidutares olemas!)

Jamie on läbi ja lõhki rahvamees. Ta üritab inimestel kokkamishirme ära võtta, leiutades viise, kuidas koostisosasid lihtsamalt välja mõõta. Nii näiteks viskab ta kaalu nurka ja mõõdab aineid tavalise plekk-topsiga, mille müüakse ube. Rahvalik, rõõmustav ja eluline.

Gordon Ramsay

Käreda meelega kokk, kelle teravat keelt paljud pelgavad, aga veel enamad jumaldavad. Ta on segi kummalisest ründavast otsekohesusest ja kohati aimnduvast õrnast hingest.

Olles Jamie Oliveri pea täiuslik vastand on Gordon lühikese jutu mees, kes kriisiajal tegeleb pigem oma saadete promomisega. Hetkel on selleks tema ja kolme sõbra kokanduslikud retked mööda praeguseks suletud maailma...

Gordoni sotsiaalmeedia toimetajad jagavad siiski retsepte ja viiteid tema eelmistele kokandusaadetele koos viitega #stayathome ehk #püsikodus.

Samas on mitmed tema kommentaatorid teinud etteheiteid, et need üsna peened toidud pole just ajastule sobivad. Ka heidetakse ette, et ta on oma söögikohtadest väidetavalt 500 inimest koodanud ja teistele pole palka välja makstud.

Kokkamisiinustust ja lihtsaid nippe sellest leheküljelt eriti ei saa. Küll aga saab näha, kuidas Gordon TikTokis tantsuväljakutsele vastab... See on aga mitte just heas mõttes unustamatu...

Nigella

Briti kokanduskaunitar, kelle eraelu oli vähemalt mõned aastad tagasi sama vürstikas kui tema toidud, pole end kunagi eriliseks kokaks pidanud. Ent ta oskab toidust nii kenasti ja isuäratavalt rääkida, et on maailams saanud korralikuks kulinaariakuulsuseks.

Tema sotsiaalvõrgustikus ilmuvad kohusetundlikult päevaretseptid ja kodulehel on esiküljel viited lihtsatele kokkamisnippidele.

Nigella soosib hetkel retsepte, milles on lihtsad koostisosad, mis on enamusel oma toidukapis niigi olemas. Tema sõnul on praegu aeg, mil teha värviküllast ning maitsekat toitu ning muretseda vähem süsivesikute üle.

Videoid, pöördumisi lugejate poole ja linke saadetele tema Facebookis aga pole. Kriisiajal aga tegeleb ka tema usinalt oma raamatute promomisega. Nigella rõõmustab, et veel tänavu oktoobris on tema uus koduskokkamise raamat ilmumas.

Instagrami kontol on lood aga veidi teised, seal tuleb Nigella või tema toimetajate südamlikkus ja kokandusinspiratsioon üsna kenasti välja.

Manu

Emmanuel Feildel kõnnib igal õhtul eestimaalaste kodudesse läbi Austraalia kokandusvõistluse „Minu köök on parim“ karmi, kuid sarmika kohtunikuna. Kuidas hindab Manu kriisiaega?

Prantsusmaal sündinud, Inglismaal koolitatud, ent Austraalias kuulsaks saanud telekokk oli oma alal tegija ka enne teleaadet „Minu köök on parim.“ Ta on osalenud ka mitmetes teistes teleprojektides ja võitnud muuhulgas Austraalia tantsusaate. Miski aga pole oma menult ületanud köögisaadet. Paraku on teletöö nahka läinud kaks tema enda restorani.

„Nendel ebakindlatel hetkedel nautigem koos oma kodus lähedastega head toitu,“ kutsub Manu üles oma Instagrammi lehel, kus jagab ka lihtsaid retsepte ning enda pere igapäevaelu detaile kodusest elust. Ka Austraalias on õues liikumine piiratud, niisiis tuleb sisetingimustes leida tegevusi.

„Poest läbi astumine ja õhtusöögiks vajaliku kaasahaaramine on hetkel veidi keerukam, sest kõikjal on tühjad riiulid,“ edastas Manu paar nädalat tagasi oma fännidele. „Aga olgem üksteise suhtes lahked ja ostkem vaid seda, mida vaja (ja mina vajan alati kastet!), nii jagub kõigile mida vaja!“

Mary Berry

Brittide kuulsa pagarisaate „Parim pagar“ üks armastatumaid kohtunikke on 84-aastane Mary Berry. Tema koduleheküljelt ja sotsiaalmeediast ei leia küll kriisisoovitusi, ent seal on kokandushuvilisel niisama huvitav ringi kolada. Näiteks on Maryl nii kenasti välja toodud küpsetamisapsude esikümme ja lahendused neile.

Sotsiaalmeediat kasutab Mary Berry väga napilt. Tema insta-konto on privaatne ning Facebookil reklaamib ta oma kokaraamatuid ning pahandab firmadega, kes luba küsimata tema nime kasutavad. Kriis pole sellesse maailma veel jõudnud.

Samas on Mary Facebookis üleval mõned vanemad videod, mis on praegusel ajal väga head abilised. Ühel neist saab väga kena ja selge supitegemise õpetuse.

Giada De Laurentiis

Emmyga pärjatud, peamiselt USA väljaannetes ja telekanalites ilma tegev telekokka Giada on tuttav ka nõudlikumale Eesti vaatajale. Tema eripäraks on igapäevane Itaalia köök, millele ta on lisanud kaliforniapäraseid maitseid ja lihtsustusi. Kokku tuleb midagi väga värvikat, kerget ja maitsekat.

Giada lähenemine karantiinile ja piirangutele on ootuspärane - ta jagab oma Itaalia sugulaste seas menukaid lihtsaid retsepte, mitmeid tee-ise-trikke. Tema retseptid on tugevasti lihtsustatud, ka sotsiaalvõrgustikes kasutav keel on noortepärane ja kergest jälgitav ka neile, kelle jaoks inglise keel polnud koolis lemmikaine.

Tähelepanu väärib, et Giada jagab mitmeid suurema pere toitmiseks mõeldud ideid, näiteks lihapallivormi või ahjukana kartulitega. Ta julgustab ka inimesi osasid koostisaineid välja jätma, kui neid parasjagu pole saadaval ja õpetab, mida ja kas asendada. Giada on ka oma sotsiaalvõrgustikes öelnud, et vaatas populaarsemad retseptid üle ning lihtsustas nende koostisosi.

Tema kodulehekülg ja sotsiaalmeedia on kõigi pastaroogade meka, seal on mitmeid nippe, knihve ja õpetusi kuidas teha ise värsket pastat või mil moel poemakarone huvitavamaks muuta.

Giada samas ei astu ise oma videotes otseülekannatena üles ega näita kodukontori raskusi. Kogu meeleolu on kerge, päikeseline ja me-saame-hakkama lõbusa vaibiga.