Ebakindlatel aegadel on tuttavad lapsepõlvest pärit maitsed eriti hinnas. Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
1. aprill 2020, 13:47

Lapsepõlvest pärit maitsed: gluteenivabad Valeri küpsised

Ebakindlatel aegadel on tuttavad lapsepõlvest pärit maitsed eriti hinnas. Kui küsida inimestelt ka n-ö tavalistel aegadel, mis nende lemmiksöök on, siis jõuavad vastuste sekka tihti just kodused ja lihtsad söögid. Nii et seda enam, kui väljas möllab teadmatus, siis vähemalt kodus ja eriti just köögis saab klassikutele kindel olla.

Küpsised ei vea kunagi alt, eriti kui neis on heldelt võid. Ja suhkrut. Ja rosinaid-pähkleid. Ja see kõik headus koos õhulises biskviittaignas. Valeri küpsised saavad siin retseptis gluteenivabalt uue tulemise, et ka need, kes nisu kas ühel või teisel põhjusel ei saa süüa, saaksid küpsiste tegemise-söömise tujutõstvast toimest osa. Kui kodus on maiustajaid rohkem, tee küpsiseid julgelt topeltkogus.

Järele jäänud munakollastest saad teha näiteks sõrnikuid, jäätisemasina abil jäätist, vaniljekastet või brüleekreemi. Või lisa need omleti- või pannkoogitaignasse, või hoopis quiche'i täidisesse.

Gluteenivabad Valeri küpsised (1 ahjuplaaditäis)

  • 75 g võid
  • 80 g suhkrut
  • 1 sl metspähkeid
  • 1 sl rosinaid
  • 75 g riisijahu
  • 2 munavalget

Tee küpsiseid nii:
Vahusta toasoe või ja suhkur. Haki mandlid ja pestud rosinad peeneks, lisa võivahule. Lisa ka jahu ning sega ühtlaseks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning sega õrnalt taignasse.

Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed taignakuhjakesed, jäta piisavalt vahet, sest küpsised vajuvad lamedaks. Küpseta 200 kraadi juures ilma pöördõhuta 7-8 minutit, kuni küpsised on äärtest helekuldsed.

Vaata blogipostitust siin!