Kõige lihtsam ja lollikindlam vanakooli šašlõkkFoto: Manona Paris
Toiduuudised
16. mai 2023, 07:33

HEAD RAHVUSVAHELIST GRILLIPÄEVA! 11 koduse grillipeo lihtsat rooga sealihast, kanast, kalast ja aedviljadest

Mõnus kevadine ilm on kui loodud grillimiseks. Need retseptid on jõukohased ka neile, kes esimest korda grilli näevad. Täna, 16. mail on ka rahvusvaheline grillipäev!

Klikka retseptil: Kõige lihtsam ja lollikindlam vanakooli šašlõkk 

Kõige lihtsam ja lollikindlam vanakooli šašlõkk Foto: Manona Paris

See retsept on peaaegu lollikindel, kui järgida kolme olulist parameetrit: osta võimalikult hea parajalt läbikasvanud värske liha, teha meelepärane marinaad ja siis koos kallimatega mõnusalt hõõguvatel sütel parajaks küpsetada. Väga lihtne - nagu ikka parimad asjad elus. 

Klikka retseptil: Tomati-jogurtimarinaad grill-lihale 

Tomati-jogurtimarinaad grill-lihale Foto: Priit Grepp

Sobib sealihale, kanale, lambalihale.

Klikka retseptil: Õlle-meemarinaad grillitud sealihale 

Õlle-meemarinaad grillitud sealihale Foto: Priit Grepp

Magusmõru marinaad on paljude arvates sealihale parim.

Klikka retseptil: Tomatine grillmarinaad kanalihale 

Tomatine grillmarinaad kanalihale Foto: Aet Trisberg

Kana kintsuliha on grillimiseks parem kui filee, mis kipub ka marinaadis kuvaks jääma.

Klikka retseptil: Grillitud liharullid sinihallitusjuustuga 

Grillitud liharullid sinihallitusjuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Liharulle valmistades lõika juba algul õhemad lõigud, siis ei ole tarvis liha palju vasardada – liigne n-ö nätsutamine muudab liha tuimaks.

Klikka retseptil: Grillitud suvikõrvitsad parmesaniga 

Grillitud suvikõrvitsad parmesaniga Foto: Jaan Heinmaa

Noored kodumaised suvikõrvitsad maitsevad koos värskete ürtidega küüslaugu-oliiviõlimarinaadis imehead. Riivi vaid serveerides parmesani peale.

Klikka retseptil: Grillitud šampinjonid sinihallitusjuustuga 

Grillitud šampinjonid sinihallitusjuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Nende suupistete valmistamisel võid kasutada nii Merevaiku kui ka erineva maitsestusega toorjuustusid. Sel moel saad iga kord uue maitsenüansi. Valmista seenekübaraid kas grillil või ahjus.

Klikka retseptil: Aasiapärases sahvrimarinaadis sea sisefilee grillitud kapsaga 

Aasiapärases sahvrimarinaadis sea sisefilee grillitud kapsaga Foto: Britt Paju

Retseptis on ära toodud küll kallis ja peen sisefilee, ent võid selle asendada meele- ja käepärase lihaga. Ka kanakintsud sobiksid selle marinaadiga kenasti, lühenda siis vaid grilliaega. 

Klikka retseptil: Vürtsikad ribid

Vürtsikad ribid Foto: Jaan Heinmaa

Pehmeks küpsenud maitsekad ribid on vürtsikust saanud ingverilt. Kasuta väiksemaid sea- või lambaribisid.

Klikka retseptil: Itaaliapärased grillitud räimed 

Itaaliapärased grillitud räimed Foto: Mari-Liis Ilover

Kala on mugav grillida spetsiaalse resti vahel. Ka väiksemad kalad, nagu räimed, püsivad selle vahel kenasti ega kuku läbi resti ning neid on lihtne korraga ümber pöörata.

Klikka retseptil: Grillitud õuna-kohupiima topeltvõileivad 

Grillitud õuna-kohupiima topeltvõileivad Foto: Jaan Heinmaa

Grillmagusroog, milles õunte, kaneeli ja kohupiima tuntud kooskõla saab teravust ingverilt või muskaatpähklilt.