Foto: Evelin Ilves
Lihatoidu retseptid
22. märts 2020, 08:00

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Tervislik ja lihtne ahjupotiroog hakkliha ja aedviljadega

Tervist aitab kõige paremini toetada hooajaline toit ja tegevused. Meie laiuskraadil tähendab see eelkõige ahjuköögivilju, mida on nii lihtne valmistada ja tööd ei kulu ka ülearu palju. Jagan siinkohal üht pajaroa retsepti oma lapsepõlvest, mida vanaema tegi vahel suures potis pliidi peal, teinekord aga ahjus – siis oli tulemus lausa ülimaitsev.

Potiroog kuuele

400g meelepärast hakkliha

2 mugulsibulat, hakitud

2–6 küünt küüslauku, peeneks hakitud

6 kartulit, pestud, koos koorega tükeldatud

3 porgandit, tükeldatud

1 kaalikas, tükeldatud

Juurde võib lisada teisi lemmikuid: bataati, mustrõigast, suvikõrvitsat, pipraid, tomateid jne

2 peotäit väikest pastat (teokarbid vms)

killuke võid

maitseks soola, pipart, loorberileht, vürtse, ürte.

Tee nii: 

Prae pannil hakkliha võiga kergelt pruuniks, lisa hakitud sibul ja küüslauk. Kui viimased on klaasjaks muutunud, kalla kõik ahjupotti, lisa 2–3 klaasi vett ja porgandid ning kaalikad.

Lase pliidil madalal kuumusel või ahjus 180C juures pool tundi haududa, seejärel lisa kartulid ja pasta ning teised õrnad köögiviljad ning maitseained. Alanda veelgi kuumust, et pliidil vaevu potis mulksuks või ahjus u 90 °C-ni ning jäta toit mõnulema – vähemalt tunniks. Võib ka kauem olla, madalal kuumusel säilib toidu struktuur, vaid maitse läheb muudkui paremaks.

Kaunista ohtra rohelisega ning naudi kogu perega! Kui midagi peaks üle jääma, lisa järgmisel päeval teisi köögivilju (näiteks herneid ja läätsesid ja kõrvitsat) ja pisut vett ning maitseaineid ning mindagu uuele ringile!

Serveerimisel ei pea samuti oma fantaasiat kokku hoidma. Lisaks ürtidele sobib selle toidu juurde hapukoore või jogurti kaste koos sinepi või mädarõikaga, samuti kodujuust, riivitud parmajuust, mõnus tomatikaste või hoopis pesto. Head toitvat ja sooja ühesolemist!

Tervist ja armastust teie südameisse ning padadesse!

Evelin