Vormipirukas Hiina kapsaga Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
20. märts 2020, 10:17

TIINA LEBANE: kuidas üksi elades karantiinis tervislikult, mitmekülgselt ja lahjalt süüa teha? (+ 10 retsepti)

Toidutare retseptitoimetaja, tuntud kokaraamatute autor Tiina Lebane on üks neist, kes peab tegema süüa vaid ühele, aga ta oskab seda teha nii, et samal ajal on tervislik, lahja ja tüdimus ei tule kiusama. Mis küll on tema saladus?

Poeg elab mul kaugel, ema omaette ja mina üksi, seega teen süüa ainult endale, nendib Tiina. „Võin ehk nii palju öelda, et teen korraga vähemalt kolmeks päevaks mingi köögivilja pajaroa, kindlasti koos ubade või kikerhernestega, ja tõepoolest naudin ega tüdine.“

Vahepalaks sööb Tiina näiteks krõbeleiba või maisikrõpsu mingi määrdega. „Just näiteks sai otsa guacamole, tuleb uus teha. Leivast-maisikrõpsust tuleb kiudaineid ja oa- või avokaadomäärdest kasulikke rasvu ja lõppkokkuvõttes täiskõhutunnet.“

Lisaks sööb Tiina vähemalt kaks puuvilja päevas või teeb mõne marjasmuuti. „Kõlab nagu hullult tervislik tädi, aga kuna pean praegu paastu, siis tõesti nii on ja mulle sobib,“ muigab ta.

Kuna Tiina töötab kodukontorist ka muul ajal kui eriolukorras, siis praegune olukord tavapärasest väga ei erine. Hulluks ka ei lähe, sest tööd on palju (veel) ja saab seda rahus teha. Lastega peredele soovitab ta üritada põnne köögitoimkonda kaasata.

„Soovitaksin peredele korralikku potitäit hommikuputru. Lihtsalt vahelduseks mõni hommik soolakat (lisandiks muna sisse segada, peekonit peale vms) ja teisel hommikul magusamat (banaani, kakaod, marju, mett),“ lausub Tiina. „Ma olen ise väga väike pudrusööja, aga üks lemmik mul siiski on.“

Tiina teeb hirsihelbeputru nii, et kõigepealt tõstab mõned sügavkülmamarjad taldriku põhja ootele, siis keedab vee ja soolaga pudrukese (helvestest valmib see kiiresti) ja valab marjadele. „Need sulavad siis just parasjagu ega muutu plödiks, nagu juhtub siis, kui neid ette sulatada, aga pole ka jäised enam. Kõige peale panen lusikatäie mett, mis sooja pudru peal mõnusalt laiali valgub. Sel kombel saan ühe ampsuga suhu nii hapukat (marjad), soolakat (puder) ja magusat (mesi). Mulle tõesti maitseb!“

Toimetaja valik Tiina Lebase retseptidest:

Klikka retseptil: TEE TARGU SUUREM KOGUS: vormipirukas Hiina kapsaga 

Vormipirukas Hiina kapsaga Foto: Jaan Heinmaa

Klassikaline vormipirukas on alati hea, eriti kui täidise teeb mahlaseks õrn Hiina kapsas ning maitse eest hoolitsevad suitsupeekon ja parmesan. 

Klikka retseptil: Pestoga küpsetatud ahjukartulid 

Pestoga küpsetatud ahjukartulid Foto: Jaan Heinmaa

See on tegelikult lihtne ja küllap paljudele mokka mööda kartulisuupiste, mis tänu juustuta valmistatud pestole sobib ka veganielustiili harrastajatele. 

Klikka retseptil: Hakklihakroketid letšoriisiga

Hakklihakroketid letšoriisiga Foto: Jaan Heinmaa

Hakklihakroketid ehk tševapid on õige mitmes Balkani riigis lausa rahvusroog. Riigiti kasutatakse kas veise- või lambahakkliha, mida maitsestatakse tugevalt küüslaugu ja pipraga. Meie armsa kotleti sugulane saab selles eines kokku letšos haudunud riisiga. Tulemuseks on väga maitsev ja kiirelt valmiv argiroog.

Klikka retseptil: Küüslaugune tomati-oasupp 

Küüslaugune tomati-oasupp Foto: Jaan Heinmaa

Tomati ja ubadega püreesupp on klassika, aga kui lisad julgelt küüslauku, soojendavat kaneeli ja Cayenne´i pipart ning portsjonile rammuks peale vahukoort ja parmesani, saad vanale tuttavale uue ja uhke rüü. Sellega sobib eputada isegi peolauas! Supp sobib ka veganile, kui kasutada vahukoore asemel kookoskoort ja parmesani asemel pestot või mõnda muud taimset lisandit.

Klikka retseptil: Seasisefilee medaljonid tomatises koorekastmes 

Seasisefilee medaljonid tomatises koorekastmes Foto: Jaan Heinmaa

Sisefilee on tänuväärne lihatükk ja enamasti ka kindla peale minek. Selle retsepti võib julgelt ette võtta ka väheste kogemustega kokkaja, sest maitserikkas koorekastmes küpseb liha ahvatlevalt pehmeks ja puudub võimalus kvaliteetset toorainet kuivaks või üle küpsetada. Lisandiks sobivad aurutatud köögiviljad, keedetud kartulid ja kartulipuder.

Klikka retseptil: Kiirelt valmiv vürtsine lillkapsa ja läätse püreesupp  

Kiirelt valmiv vürtsine lillkapsa ja läätse püreesup Foto: Jaan Heinmaa

Väheste ainete ja lühikese ajaga saab keeta aasiapärase maitserikka  ja kreemise supi. Karripastat lisa supisse vastavalt oma vürtsitaluvusele. Supi juurde sobib pakkuda meelepärast lameleiba.

Klikka retseptil: Kirju rooskapsa salat

Kirju rooskapsa salat Foto: Jaan Heinmaa

Väike rooskapsas on oma nime vääriliselt kaunis nagu lillenupp, seejuures suure C-vitamiini ja kiduainete sisaldusega, ning kergelt aurutatuna sobib suurepäraselt salatiks. Vaarikaäädikaga valmistatud kaste tasakaalustab kapsa mõrkjust ja annab salatile eriti hea maitsenüansi. 

Klikka retseptil: Aurutatud lillkapsas küüslaugu- ja ürdimarinaadis 

Aurutatud lillkapsas küüslaugu- ja ürdimarinaadis Foto: Jaan Heinmaa

See on roog neile, kes andsid lubaduse uuel aastal kaalu langetama hakata! Ja muidugi kõigile teistele, kes armastavad lillkapsast – lihtsalt krõmpsutamiseks või ka lisandiks. Lillkapsaõisikud võid ka aurutamata jätta, kuid tea, et paar minutit kuuma võtab ära toore meki ja laseb marinaadil paremini sisse imbuda. NB: püüa näpud kapsatükkidest eemal hoida ja neil rahulikult 1–2 päeva maitsestuda lasta. Marineeritud õisikuid võid kasutada ka salatipõhjana ning lisada näiteks kappareid, oliive, fetat ja meelepärast salatirohelist.

Klikka retseptil: Mandlid 

Mandlid Foto: Jaan Heinmaa

Magusad, soolakad ja vürtsikad mandlid on just need, mida igal ajal hea näksida. Sobivad nii kooritud kui ka koorimata mandlid.

Klikka retseptil: Šokolaadiküpsised soolavõi ja soolahelvestega

Šokolaadiküpsised soolavõi ja soolahelvestega Foto: Jaan Heinmaa

Soolakristallidega või iseloomulik maitse jätab šokolaadirohketele ja karamellistele küpsistele oivalise pitseri. Haki šokolaad jämedalt, kui soovid nautida selget šokolaadimaitset. Tee küpsisetainas varem valmis ja hoia külmkapis, sest tahkest tainast on lihtsam küpsiseid välja lõigata. Hoia tainast toidukilesse mähituna külmkapis kuni seitse päeva ja sügavkülmas kuni neli nädalat.