See magustoit oli omal ajal tõeline hitt ja meie pere suur lemmik.Foto: Jana Olesk
Toiduuudised
27. märts 2020, 17:28

NOSTALGILINE TOIT: pere lemmik ‒ hõrk kakaotarretis

Aastaid tagasi tegin sageli puuviljatarretist, kuhu lisasin ohtralt marju ja puuvilju ning nautisin siis vahukoorega. Hõrgumad olid aga piima- ja kakaotarretis. Panin neid vahel magustoidukaussi ka kihiti, sekka keeksi- või küpsisetükke. See magustoit oli omal ajal tõeline hitt ja meie pere suur lemmik.

Kui oli veel selline aeg, mil polnud Selveri kööki ega igal nurgal tublisid kohvikupidajaid, kes maiusi valmistasid, tuli pere magusavajaduse rahuldamiseks ise vaeva näha. Seda tõestab fakt, et leidsin oma kooliajal kirjutatud retseptivihikust nelja lehekülje jagu erinevaid tarretiste, kreemide ja kissellide retsepte. Sellegi kunagise lemmikretsepti taasavastasin oma ammusest kaustast.

Vaja läheb (4-5 kaussi):

  • 0,5 kl vett
  • 20 g želatiini
  • 2 sl kakaopulbrit
  • näpuotsaga peenikest soola (nt Himaalaja)
  • 4 sl valget suhkrut või 5 sl kookospalmisuhkrut
  • 2 klaasi piima
  • soovi korral meelepäraseid lisandeid

Valmista kakaotarretist nii:
1. Keeda pool klaasi vett ja lase sel siis veidi maha jahtuda. Sega želatiin kuuma veega, kuni terad on ühtlaselt sulanud.
2. Sega kokku kakaopulber, sool ja suhkur ning veidi kuuma piima. Nii väldid klimpe.
3. Lase kaks klaasi piima kergelt keema tõusta ja vala vähehaaval hulka kakaosegu. Keeda kakaod segades paar minutit. Seejärel tõsta see tulelt ja lisa pidevalt segades potti sulatatud želatiin.
4. Jaga tarretisesegu kohe magustoidukaussidesse ja jäta jahtuma. Kui soovid põnevamat magusrooga, lisa vedelasse segusse küpsisetükke või marju (eriti hästi sobivad vaarikad).
5. Et kakaotarretis pealt nahkjaks ei tõmbuks, kata kausid küpsetuspaberi või mõne sobiva kaanega, kuni segu on jahtunud. Edasi tõsta kausid külmkappi tarduma. Parim on neid seal hoida üle öö.

Millist želatiini eelistada?
Kui aastaid tagasi oli tarretiste valmistamise keerukaim osa želatiini sulatamine ja paisutamine, siis nüüd on poes erinevaid želatiinitooteid, millega on märksa lihtsam ümber käia. Mina kasutan Rootsis toodetud kiiresti lahustuvat želatiini. Pakil on kirjas kasutamisõpetus ja midagi viltu minna ei saa.