Sümbolpilt Foto: Stanislav Moshkov
Toiduuudised
16. märts 2020, 19:21

KUIDAS VÄLTIDA STRESSISÖÖMIST: toimivad trikid, mille abil näksimist kodukontoris kontrolli all hoida

Segane ja keeruline aeg sunnib paljud meist ärevuse leevendamiseks vastvarutud toidulaari ennaktempos vähendama. Kuidas sellest üle olla?
  • Lihtne vastus oleks - teadlikkus. Teadvusta, et ärevus ja ebakindlus on praegusel ajal täiesti normaalne. Otsi kedagi, kellega saaksid seda ärevust leevendada. Kui kodus sellist inimest käepärast pole, saada sõnum või tee kõne mõnele sõbrale. Ära jää oma ängistuse (ja selle kommikausiga) üksi. Sest sa pole üksi
  • Paljud meist käivad kontoris osaliselt ka seetõtt, et oma näksimisharjumust peita. Suhtu ka sellesse teadlikult. Korista oma töölaua juurest ja isegi elutoast kogu söögikraam. Ära too isegi kohvi- või teetassi lauale, kui need mõjuvad segavalt. Lisaks muule on kofeiini sisaldavad joogid nagu kohv ja roheline ning must tee ergutid, mis võivad muuhulgas ka su isu kosutada. 
  • Vedelikupuudus on oluline asi, mida vältida. Joo kindlasti pidevalt!
  • Kui sul siiski kurk kipub kuivama, võta klaas vett või ilma magustajata taimeteed. 
  • Püüa endale teha kindlad toiduajad. Näiteks - alustasid tööga kell 8. Tee lõunaoode - pisike taimne snäkk näiteks kell 11. Kell 13 valmista lõunasöök ning enne kuut õhtueine. Kui kõht on veel tühi, võid midagi taimset süüa ka kella 20 paiku. 
  • Kontrolli oma portse. Suure tõenäosusega valmistasid veidi rohkem süüa, kui sinu piirkonna söökla päevaprael taldrikul on. Võta kasutusele vana trikk - jaota ports pooleks ja ülejäänu jäta järgmiseks korraks. Eelista söömisel pisemaid taldrikuid, nii on küllastumistunne kiirem tekkima.
  • Palun ära söö arvuti ääres. Sellega rikud nii oma seedimist kui ka keskendumisvõimet. Tee söögipausist ka tööpaus. Mine kasvõi teise tuppa või sulge vahepeal arvuti ja telefon. 
  • Kuna su füüsiline aktiivsus piiratud - teekond tööle ja tagasi jäävad ära ja vahest ei tohi sa niigi nina õue pista, eelista madalamakalorilisi, ent kõhtu täitvaid toite. Sellised on näiteks erinevad kiudainerikkaid teraviljatooteid sisaldavad taimetoidud. Vege-variant hoiab ka su seedimise korras. 
  • Ära unusta natuke maiustada. Elus ei sa olla vaid piiranguid. Kuid pea meeles, et võlusõna on kogused. Tee midagi tervisliku ja lahjat endale vahepalaks ning piirdu vaid ühe portsuga. 
  • Ära unusta füüsilist aktiivsust. Ka piiratud pinnal saab natuke trenni teha, kasvõi kätekõverdusi ja ülakeha tõsteid. Usu, sa tunned end hiljem märksa paremini,