Tortillarullid hakkliha-juustutäidisegaFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
11. märts 2021, 13:39

10 KIIRET PERELÕUNAT: kuidas kodukontori ja -kooli kõrvalt kõik näljased ära toita

Kui kõik on korraga kodus – kes kodukontoris, kes -koolis – tähendab, et lõunapaus tuleb väga kiiresti ja ootamatult kätte. Siin on sulle mõned lihtsad ja kiiresti valmivad retseptid, et perele midagi sooja lauale panna. 

Pea meeles, et need retseptid on mõeldud inspiratsiooniks. Pole midagi katki, kui sul peale baasainete kõiki koostisosasid pole. Näiteks lihasorte võib üsna vabalt varieerida, muutes vaid vastavalt keetmisaega. Või hoopis lisaaedvilja või ubade vastu vahetades. 

Tee julgelt suurem ports, siis on hea külmikusse midagi varuks panna, kui keegi vajab oodet. 

Pea meeles, et nii mõnegi söögi jääkidest saab uue roa teha - ülejäänud supileemest hautamisvedeliku või ühepajatoidu põhja, kanapraest hiljem salateid ja suppe. Itaaliapäraseid pastakastmeid on kerge muuta mehhikopärasteks pajaroogadeks.  

Klikka retseptil: Tortillarullid hakkliha-juustutäidisega

Tortillarullid hakkliha-juustutäidisega Foto: Jaan Heinmaa

Tummise täidisega rullidele annab jalopeno paraja annuse vürtsi. Suuremad vürtsisõbrad võivad pipart veelgi rohkem panna. Krõbe ümbris ja kreemine juustune sisu moodustavad mõnusa koosluse. Soovi korral valmista juurde jogurtidipp, millesse rulle kasta, või serveeri magusat tšillikastet.

Klikka retseptil: Köögivilja-pelmeenisupp 

Köögivilja-pelmeenisupp Foto: Jaan Heinmaa

Supi-kiirabi varamusse võiks selline supp kuuluda puhuks, kui äkitsi tuleb supi järele isu, sest selle saab imekiiresti ja lihtsatest ainetest valmistada. Pelmeenidega supp meeldib ka lastele ja siis võib ju köögivilju vastavalt maitsele kombineerida. Samas annab see võimaluse suure osa oma päevasest köögiviljaannusest manustada. Minipelmeenid on just paraja suurusega, et sobida teiste koostisosadega.

Klikka retseptile: Tex-mex-plaadipannkook 

Tex-mex-plaadipannkook Foto: Jaan Heinmaa

See on maitsev ühendus tuttavatest maitsetest koos põnevate nüanssidega. Kasutada võid nii tako- kui ka salsakastet, kusjuures mõlemaid on saada mahedama ja teravamana. Tex-mex nüansi suurendamiseks pigista serveerides pannitäiele laimimahla peale. Suur ja pontsakas plaadipannkook sobib ühtmoodi hästi nii argiroaks kui ka nädalalõpu hõrgutiseks, pealegi jätkub sellest korraga paljudele sööjatele. 

Klikka reteptile: Carbonara brokoli ja lillkapsaga 

Carbonara brokoli ja lillkapsaga Foto: Jaan Heinmaa

Hea võimalus oma toiduratsioonis köögiviljakogust suurendada. Kiire ja tuntud argiroog on täiendust saanud nii brokolist kui lillkapsast, mis mõlemad keevad küpseks koos pastaga. Roa võid valmistada traditsiooniliste spagettidega, aga miks mitte ka makaronidega.

Klikka retseptil: Kapsahautis hakkliha ja odratangudega

Kapsahautis hakkliha ja odratangudega Foto: Jaan Heinmaa

Hakklihaga kapsapada on alati olnud eestlaste lemmikhautis. Lisa sinna hulka veel odratangu, mistõttu roog on toitvam, kuid haudub valmis aeglasemalt. Naudi rooga omaette einena või koos keedetud kartulitega.

Klikka retseptil: Makaronid tuunikalaga 

Makaronid tuunikalaga Foto: Hele-Mai Alamaa

Selle roa valmistamisel võiks eelistada spagette või linguine’sid. Tuunikala lisa kastmele alles kuumutamise lõpus, siis jääb see mahlakas ja mõnus.

Klikka retseptile: Patatas bravas ehk praetud kartulid vürtsika tomatikastmega

Patatas bravas ehk praetud kartulid vürtsika tomatikastmega Foto: Jaan Heinmaa

Meie hea ja – olgem ausad – veidi igav kartul lööb koos õige kastmega lausa särama. Ega siis ilmaasjata pole see roog Hispaania söögikohtades populaarne suupiste. Sügise värske kartulisaagi ajal piisab ka mugulate hoolikast pesemisest ja praadida võid neid moekalt koos koorega. 

Klikka reklaamil: Täidetud pannkoogid 

Täidetud pannkoogid Foto: Hele-Mai Alamaa

Kes hommikul magusat ei armasta, võib pannkooke süüa hoopis soolastena. Siin sulle katsetamiseks meie lemmikute, pannkoogitorude täidised.

Klikka retsptil: Kiirelt valmiv frikadellisupp 

Kiirelt valmiv frikadellisupp Foto: Toidutare

Frikadellisupp valmib poole tunniga, kui puljong on varem juba valmis või on seda sügavkülmast võtta.

Klikka retseptil: Kiire pilaff kanalihaga 

Kui muidu tehakse pilaffi ikka lambalihast, siis argipäeval saab selle kiiremini valmis, kasutades kanaliha.