Toiduuudised

10 KIIRET PERELÕUNAT: kuidas kodukontori ja -kooli kõrvalt kõik näljased ära toita 

Toidutare, 16. märts 2020, 11:24
Tortillarullid hakkliha-juustutäidisegaFoto: Jaan Heinmaa
Kõik korraga kodus - kes kodukontoris, kes -koolis tähendab, et lõunapaus tuleb väga kiiresti ja ootamatult kätte. Siin on sulle mõned lihtsad ja kiiresti valmivad retseptid, et perele midagi sooja lauale panna. 

Pea meeles, et need retseptid on mõeldud inspiratsiooniks. pole midagi katki, kui sul peale baasainete kõiki koostisosasid pole. Näiteks lihasorte võib üsna vabalt varieerida, muutes vaid vastavalt keetmisaega. Või hoopis lisaaedvilja või ubade vastu vahetades. 

Tee julgelt suurem ports, siis on hea külmikusse midagi varuks panna, kui keegi vajab oodet. 

Pea meeles, et nii mõnestki söögi jääkidest saab uue roa teha - ülejäänud supileemest hautamisvedeliku või ühepajatoidu põhja, kanapraest hiljem salateid ja suppe. Itaaliapäraseid pastakastmeid on kerge muuta mehhikopärasteks pajaroogadeks..  

Klikka retseptil: Tortillarullid hakkliha-juustutäidisega

Tortillarullid hakkliha-juustutäidisegaFoto: Jaan Heinmaa

Tummise täidisega rullidele annab jalopeno paraja annuse vürtsi. Suuremad vürtsisõbrad võivad pipart veelgi rohkem panna. Krõbe ümbris ja kreemine juustune sisu moodustavad mõnusa koosluse. Soovi korral valmista juurde jogurtidipp, millesse rulle kasta, või serveeri magusat tšillikastet.

Klikka retseptil: Köögivilja-pelmeenisupp 

Köögivilja-pelmeenisupp Foto: Jaan Heinmaa

Supi-kiirabi varamusse võiks selline supp kuuluda puhuks kui äkitsi tuleb supi isu, sest selle saab imekiiresti ja lihtsatest ainetest valmistada. Pelmeenidega supp meeldib ka lastele ja siis võib ju köögivilju vastavalt maitsele kombineerida. Samas annab see võimaluse suure osa oma päevasest köögiviljaannusest manustada. Minipelmeenid on just paraja suurusega, et sobida teiste koostisosadega.

Klikka retseptile: Tex-mex-plaadipannkook 

Tex-mex-plaadipannkookFoto: Jaan Heinmaa

See on maitsev ühendus tuttavatest maitsetest koos põnevate nüanssidega. Kasutada võid nii tako- kui ka salsakastet, kusjuures mõlemaid on saada mahedamana ja teravamana. Tex-mex nüansi suurendamiseks pigista serveerides pannitäiele laimimahla peale. Suur ja pontsakas plaadipannkook sobib ühtmoodi hästi nii argiroaks kui ka nädalalõpu hõrgutiseks, pealegi jätkub sellest korraga paljudele sööjatele. 

Klikka reteptile: Carbonara brokoli ja lillkapsaga 

Carbonara brokoli ja lillkapsaga Foto: Jaan Heinmaa

Hea võimalus oma toiduratsioonis köögiviljakogust suurendada. Kiire ja tuntud argiroog on täiendust saanud nii brokolist kui lillkapsast, mis mõlemad keevad küpseks koos pastaga. Roa võid valmistada traditsiooniliste spagettidega, aga miks mitte ka makaronidega.

Klikka retseptil: Kapsahautis hakkliha ja odratangudega

Kapsahautis hakkliha ja odratangudegaFoto: Jaan Heinmaa

Hakklihaga kapsapada on alati olnud eestlaste lemmikhautis. Lisa sinna hulka veel odratangu, mistõttu roog toitvam, kuid haudub valmis ka aeglasemalt. Naudi rooga omaette einena või koos keedetud kartulitega.

Klikka retseptil: Makaronid tuunikalaga 

Makaronid tuunikalaga Foto: Hele-Mai Alamaa

Selle roa valmistamisel võiks eelistada spagette või linguine’sid. Tuunikala lisa kastmele alles kuumutamise lõpus, siis jääb see mahlakas ja mõnus.

Klikka retseptile: Patatas bravas ehk praetud kartulid vürtsika tomatikastmega

Patatas bravas ehk praetud kartulid vürtsika tomatikastmegaFoto: Jaan Heinmaa

Meie hea ja – olgem ausad – veidi igav kartul lööb koos õige kastmega lausa särama. Ega siis ilmaasjata pole see roog Hispaania söögikohtades populaarne suupiste. Sügise värske kartulisaagi ajal piisab ka mugulate hoolikast pesemisest ja praadida võid neid moekalt koos koorega. 

Klikka reklaamil: Täidetud pannkoogid 

Täidetud pannkoogidFoto: Hele-Mai Alamaa

Kes hommikul magusat ei armasta, võib pannkooke süüa hoopis soolastena. Siin sulle katsetamiseks meie lemmikute, pannkoogitorude täidised.

Klikka retsptil: Kiirelt valmiv frikadellisupp 

Kiirelt valmiv frikadellisupp Foto: Toidutare

Frikadellisupp valmib poole tunniga, kui puljong on varem juba valmis või on seda sügavkülmast võtta.

Klikka retseptil: Kiire pilaff kanalihaga