Hakklihakaste Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
13. märts 2021, 15:43

Lugu ilmus 2020 märtsis

SEESPIDINE KALLISTUS: kuidas leida enda lohutustoit ja miks see kasulik on? + 10 retseptiideed

Hing võib ju ihaldada mistahes peeneid või kauge maa pipstükke, ent kui päriselt halb on olla, tahame saada vanu teada-tuntud asju – hakklihakastet. Tomatisuppi. Kohukest. Ja vanni. Ja emme kallistust. Ja kõik saab korda, kasvõi selleks hetkeks.  

Noh, esivanemate kallistus peab ootama, kui neil vanust üle 70, sest COVID-19 võib teda ja teisi eakamaid valusalt rünnata. Ent muud head saab kohe kindlasti endale koha lubada.

Söögitegemine on üks mõnusamaid teraapilisi tegevusi. See lihtsalt nõuab kõigi meeltega tegevuse juures kohal olemist, nii et muremõteteks aega ei jäägi. Katsu sa muretseda viiruse ja karantiini pärast, kui pead jälgima podisevat pada pliidil ja samal ajal sibulat hekseldama – nutad hoopis teiste asjade pärast.

Smithsonians teaduskeskuse väljaanne jagab uuringut, kus jälgiti enam kui 600 inimese igapäevast tegevust. Uuringus osalejad leidsid, et just kokkamine aitas neil end hästi tunda. Põhjalikum söögitegemine leevendas ärevust just seetõttu, et haaras kõik mõtted endasse. Tulem aga tegi rõõmu, sest täitis kõhtu ehk oli kasulik ja maitsev. Oma osa sellest oli ka saavutustundes – on konkreetne asi, mida ette näidata (isegi kui vaid sotsiaalmeedia pildina).

Mitmed uuringud on üritanud mõista, mida tähendab nn lohutustoit – inglise keeles comfort food. Nende läbiviijad on oletanud, et see on segu esiteks kõrgemast rasva-suhkrusisaldusest, mis loob täiskõhutunde ja õnnehormoone. Teiseks elustuvad lapsepõlvemälestused, mis viivad tagasi turvalisesse ja hoitud aega.

Seetõttu on igaühel omad lohutustoidud ja jõhkram üldistus suuremas plaanis pole võimalik. Küll aga saab üldjoontes välja tuua ühe vanusegrupi lemmikmaitsed piiratud maa-alal – nagu näiteks Eestis.

Toidutare uuris mitmesaja töötajaga Õhtuleht Kirjastuse kaudu eri vanuses inimeste lemmikmaitseid. Üllatuslikult on kindlaks lemmikuks läbi põlvkondade üks kohupiimatoode.

„Minu lohutuseks on vaid piimavann ja kohuke,“ nagu põrutas meie kirjastuse bravuuritar. „Kartulipuder hakklihakastme, hapukurgi ja klaasi piimaga pluss kassipildiga kohuke päästab alati päeva,” ütles teine, spordiosakonnas ametis olev kolleeg.

Väga tugevalt oli tunda, kuidas toiduelamused on pärit lapsepõlvest. Makaronid juustuga oli väga mitme inimese lemmikuks, isegi kui vastaja näol tegemist veganiga. Sel juhul oli juust asendatud sama maitseelamust tekitava taimse juustulaadse tootega. “Teen seda sojakoore ja hunniku maitsepärmiga, vahel lisan näiteks ka muud veganjuustu või veganviinereid sisse. Hullult toitev, rammus, maitsev, mahlane ja mõjub nagu seespidine kallistus,” nendib üks noor naine.  

Teine suur lemmik on tomatised toidud nii supi kui ka kastmena. Ka lasanjet nimetasid mitu kolleegi.

„Mul on ka selline komme, et kui on väga stressirikas või emotsionaalselt raske aeg, siis ma kokkan üksi midagi eriti keerulist, kus ma ei pea tunde millegi muu peale mõtlema. Kui toit valmis on, siis on ka hingel kergem olla. Kui selline tuju on, siis teen hästi tomatise lasagne, milles on pastaplaatide asemel baklažaan,” nendib üks Õhtulehe uudisteosakonna töötaja.

On ka pisut eksootilisemate maitsete esindajaid. Nii näiteks on lohutusroana kirjas ka pomelo ja avokaado: „Lõputult! Lusikaga, guacamolena, röstsaia peale -  vahet pole, andke avokaadot!”

Niisiis, milline maitse sind võiks aidata, hea lugeja? Koondasime Õhtulehe varamust mõned eri raskusastmega retseptid, millega saad oma aega ja toidulauda sisustada.

Klikka retseptil: Hakklihakaste 

Hakklihakaste Foto: Jaan Heinmaa

Kirjutab retsepti autor Lia Virkus: Hakklihakaste satub lastega peres ikka aeg-ajalt lauale. Seda saab varieerida, lisades kord hakklihamaitseainet, kord tomatipastat. Järgnevalt aga klassikaline valge hakklihakaste, mis maitseb hästi nii kartulite kui ka makaronidega.

Klikka retseptil: Juustune hakklihakaste ja kartulipuder 

Juustune hakklihakaste ja kartulipuder Foto: Tatjana Iljina

Kodune tõhus toit, milles pole erilist peenutsemist. Paslik osata valmistada igal mehel ja naisel. Antud roog valmis Toidutare ja Õhtulehe projekti "Poliitköök" raames, inspiratsiooniks Jürgen Ligi Reformierakonnast. 

Klikka retseptil: Chili Mac ehk chili con carne makaronidega 

Chili Mac ehk chili con carne makaronidega Foto: Hele-Mai Alamaa

Kirjutab Nami-Nami perenaine Pille Petersoo kunagises Pere ja Kodus ilmunud retseptis: " Selles omapärases argiroas kohtuvad ameeriklaste kaks suurt lemmikut: chili con carne ja macaroni and cheese. Kogu roog valmib ühes pajas pliidi peal – lihtne ja põnev! Siinse retsepti järgi saad kergelt vürtsika roa.

Klikka retseptil: Kartuli-kõrvitsapudruga ahjubolognese 

Kartuli-kõrvitsapudruga ahjubolognese Foto: Jaan Heinmaa

Lisa kartulipudru hulka kõrvitsat või brokolit, nii saad eri maitse ja värviga vormiroogi. Itaaliapärane hakklihakaste maitseb argiõhtul hästi ka värskelt keedetud pastaga, alati ei peagi seda vormiroaks vormistama. Küpseta vormiroog neljas väikses portsjonvormis või ühes suures.

Klikka retseptil: Täiuslik tomatisupp 

Täiuslik tomatisupp Foto: Kristi Metsa

Kirjutab Tiina Lebane: Paks ja tummine supp, millele annavad õige maitse ahjus röstitud köögiviljad. Tõeline maitseelamus, parim jahtunult, kuid toasoojalt. Serveeri erinevate lisanditega: kodujuust, paks hapukoor, krutoonid, röstitud soolapähklid ja sibulahelbed.

Klikka retseptil: Muinasjutt rasvavaesest lasanjest 

Muinasjutt rasvavaesest lasanjest Foto: Martin Ahven

Ma valisin selle retsepti siia põhjusel, et tegu on ühe lihtsama analoogiga sellest toidust. Siit võib vabalt ka raguust singi välja jätta või asendada aedviljadega, näiteks paprika, sibula või varsselleriga. Seeni võid ka panna. Lasanjeplaatide asemel võid kasutada ka tavalist pastat, siis muutub roog pastavormiks, aga maitsev on ikka. 

Klikka retseptil: Kodused kohukesed 

Kodused kohukesed Foto: Jaan Heinmaa

Miks peaks kodus kohukesi valmistama? Sest isetehtud kohukesed on eheda ja puhta maitsega. Pealegi on neid mõnus koos lastega meisterdada. Soovi korral võib lisada ka rosinaid, hakitud kuivatatud puuvilju, mooniseemneid, kookoshelbeid, riivitud šokolaadi, kakaod vm.

Klikka retseptil: Klassikalised kaneelisaiad 

Klassikalised kaneelisaiad Foto: Jaan Heinmaa

Ahjusooja kaneelisaia ahvatlevatele lõhnadele saab vaid järele anda. Sellest kogusest saab umbes 25 saiakest.

Klikka retseptil: Lihtne õuna-purukook 

Lihtne õuna-purukook Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne õuna-purukook sobib alustuseks kõigile neile, kes pole seni kuigi agarad koogiküpsetajad olnud.