Toiduuudised

TOIDU SÄILITAMISE NIPID: Mis kui kaua koduses majapidamises vastu peab 

Toidutare, 13. märts 2020, 18:03
Külmkapp Foto: Tiina Kõrtsini
Kui karantiin sunnib korraga palju toitu valmistama, tasuks meelde tuletada toiduhügieeni reeglid, et lisaks viirusehimule kõhuhädad ei tuleks kummitama.

Eeldused

Eeldus igale edukale toidusäilitamisele on selle valmistamise puhtus: pestud käed enne toiduvalmistamist.

  • Põhjalikult pestud tööpinnad enne (ja pärast) kokkamist.
  • Toiduained pole külmikus või laual asjata üksteisega kokku puutunud. See on vajalik, et vältida ristsaastumist.
  • Tooraine on tõepoolest värske. Kui sinu nina tabab lihalt väikesegi lõhnavääratuse, siis tuleb see tükk viia biojäätmete konteinerisse või komposti.

Põhimõtted

  • Säilitada saab pea igat sorti toitu, vaid väga toored road ei sobi selleks, nagu näiteks toorest lihast valmistaud bæuf à la tartar ehk maakeeli böff.
  • Säilitamiseks tuleb võtta õhukindlalt suletava kaanega anumad. milles toit kohe külma panna. Parimad on selleks klaasist anumad. Plastist anumate kasutusel tuleks jälgida, et põhja all oleks kood 5, mis tähendab toidukäitluseks sobivat tugevat plasti. Pole soovitatav panna toitu jahedasse samas nõus, milles seda valmistati, kui nad pole õhukindlalt suletavad.
  • Külma tuleb panna esimesel võimalusel. Ehk siis hetkel, mil soe roog on jahtunud toakuumuseni. Muidu teed oma külmikule ja seal olevatele teistele säilimist vajavatele roogadele karuteene, sest koormad külmiku mootorit, ja tõstad kapi keskmist temperatuuri.
  • Ära jäta toitu õhtul sooja kätte, vaid pane enne magama minemist kindlasti jahedasse. 

Toidud, mida hoida VAID päev-paar külmikus ÜLEMISEL (külmemal) lahtril:

  • Toores liha (millest hakata alles süüa tegema). Vaata, et liha ei puutuks kokku teiste toorainetega!
  • Kastmed ja valmis isekeedetud puljongid. Hoia õhukindlates anumates!
  • Värske kana ja kala ning mereannid. Hoidu ristsaastumisest!

Toidud, mida võib hoida kuni kolm-neli päeva külmikus:

  • Kuumtöödeldud vorstid ja singid.
  • Valmis liharoad ja ühepajatoidud, supid.
  • Küpsetatud kana, kanasašlõkk ja linnulihast pajaroad.
  • Pitsa.
  • Küpsetatud kala ning marineeritud kalatooted (sh avatud pakendiga).
  • Keedetud juurviljad

Kuni viis päeva võib külmikus hoida:

  • Korralikult läbiküpsetatud praelõike
  • Korralikult läbiküpsetatud grill-liha või sašlõkki

Enne uuesti söömist tuleks toitu kuumutada vähemalt 70 kraadini või enam. Nii hävitame suurema osa vastikuid baktereid.

Kuidas hoiustada toorest liha?

  • Toores liha võib olla toatemperatuuril vaid kaks tundi. 
  • Need lihapalad, mis ei lähe kohe söögitegemiseks, tuleks panna viivitamatult sügavkülma. Sama kehtib ka kala kohta. 

Kuidas hoiustada köögivilju?

Juurviljad

  • Maa sees kasvavad köögiviljad nagu kartul, porgand ja kaalikas ei vaja hoiustamiseks külmikut, vaid jahedamat, kuiva ja pimedamat kohta. Kindlasti tuleks vältida nende sügavkülmumist. Kui sul on kinniehitatud rõdu, siis praegu veel võib kartulikoti sinna tõsta - muidugi, kui päike juba rõdu liiga kuumaks ei küta. 
  • Toatemperatuuril säilivad juurviljad nädala-paar, jahedas ja pimedas mitu kuud. 
  • Juurvilju tuleks hoida kas savist või riidest anumas, kus on tagatud õhuvahetus. Kindlasti võta need ära kilekotist. 

Kapsalised

  • Peakapsas, rooskapsas, brokoli, lillakapsas ja teised peavad üsna kenasti vastu, eriti kui need asetada külmiku aedviljalahtisse. Nii võivad nad säilida kuni viis päeva kuni nädala, peakapsas isegi kauem. 
  • Soovitatav rooskapsast, lillkapsast ja brokoli osta külmutatuna, nii on nad sageli soodsamad, säilivad kuid ning kvaliteet on sama hea. 

Rohelised köögiviljad

  • Paprika, pipar, kurgid, samuti tugevamad salatisordid säilivad väga hästi külmiku jahekambris aedviljalahtris. Siia tuleks panna ka lahtilõigatud kõrvits, baklažaan ja suvikõrvits
  • Maitseroheline ja õrnemad salatid peavad külmikus vastu nädala, kui need mähkida niiskelt majapidamispaberisse ja siis asetada kilekotti. See kaitseb neid närtsimise ja samas liigniiskusest tekkida võiva roiskumise eest. 
  • Hea nipp on osta maitseaineid pottides, kus need püsivad kaua värsked, kuni kaks nädalat. 

Tomatid

NB! Tomatid seevastu ei käi külmikusse. Kui soovid tomateid kasutada kastmetes, on kõige otstarbekam osta purustatud tomateid konservi kujul. 

Kuidas hoiustada konserve ja kastmeid?

  • Kinniseid kastmeid ja konserve ei pea külmikusse tõstma. 
  • Kui kork on juba maha keeratud, jälgi pudelil olevat teavitust. 
  • Praadimisõli ja maitseäädikad ei pea olema külmikus. 

Kuidas hoiustada pagaritooteid

  • Leiba-saia võib kenasti sügavkülmutada. Paremini alluvad sügavkülmutamisele koorikleivad. 
  • Kui armastad pagaritooteid ja saiakesi, on kasulik neid osta ahjuvalmis sügavkülmutatuna. Nii saad hõlpsa vaevaga koju hõrku saialõhna. 

Samal teemal

14. märts 2020, 07:45
MIDA KARANTIINIKS VARUDA? 10 retsepti ja ostunippi, mis aitavad maitses kaotamata kodus viiruse eest varjuda
13. märts 2020, 14:22
Kust ja kui kaua veel kuivaineid saab? Kaupmehed: toit ei saa otsa, ärge paanitsege!
12. märts 2020, 15:56
Toidukuller: kui riik kehtestab karantiini, katkestame toidu kojuveo