Toiduuudised

KÜLASTAJATE PÕUD: Tallinna restoranide nädal jätkab, isegi kui kohal istub vaid üks klient 

Manona Paris, 13. märts 2020, 12:03
ArhiivifotoFoto: Erki Pärnaku
Kuigi Tallinna tipprestoranides tuleb COVID-19 tõttu põhjustatud eriolukorras sageli einestada uhkes üksinduses, kaaslaseks vaid nähtaval kohal asuv desinfitseerimisgeel, ei kavatse Tallinn Restaurant Weeki korraldajad 17. märtsini ehk teisipäevani kestvat kulinaariaüritust katkestada.

"Hetkel on näha, et restoranid ei ole piirangust puudutatud ja lähtudes sellest Tallinn Restaurant Week toimub," leiab kevadise restoranide nädala toimkond Toidutare infopäringu peale. 

Samal teemal

Toidutarega vestelnud restoranide nädala fänn aga tunnistab, et nii vähe pole ta kunagi söögikohtades rahvast näinud. "Ühes kohas olin mina ainus laudkond," meenutab ta.

Söögid on aga tema sõnul olnud suurepärased ja teenindus samuti, isegi kui seda on saatnud tehnilised äpardused. Toiduhuviline kinnitab, et kõigis tema poolt seni külastatud kohtades on olnud nähtaval kohal kasutada desinfitseerivad vahendid. 

“Kahtlesin, kas minna, aga siiski läksin. Olin vist ainus, kes julges. Restoranid olid täiesti tühjad,” tunnistab gastronoomiahuviline mees. “Kui ma käisin pool aastat tagasi, siis olid kõik kohad rahvast pungil. On näha, et inimesed on närvilised, kui ühes kohas läks miskit valesti ja mu toit viibis 50 minutit, ütlesin seda kurjalt, olid ettekandjal kohe pisarad silmas. Ehk näha on täielikku krahhi. Küsisin täna teisest, tippklassi restost, et kas olete ikka avatud. Öeldi, et ollakse ja pingutatakse totaalselt, et kõik oleks ohutu.”

Eriolukord halvab restorane üsna tugevasti. “Oleks kahju, kui kõik need luksrestod kaovad. Kaduda võiks igasugu teetassikoogi-kohvikud ja üheksa-eurosed hipstervõileivad, aga normaalne ja korralik toit võiks ikka alles jääda. Seetõttu lähen ma täna ja järgmisel nädalal ka. mis ikka juhtuda saab, kui ma üksi keset saali istun..”

Restoranide nädala raames on reserveeritud rohkem kui 20 000 kohta erakordse hinnaga. Lõuna- ja õhtusööke pakutakse kahes hinnakategoorias: lõunasöök 10 ja õhtusöök 20 või lõuna 15 ja õhtusöök 30 eurot.

Teiste hulgas saab kümne euroga käia söömas näiteks sellistes restoranides nagu Fotografiska, Nok Nok või Gloria Veinikelder. 

Ettevõtmine sai alguse kümme aastat tagasi kahe restoranipidaja algatusest, kes otsustasid, et on viimane aeg tutvustada Tallinna restoranide kõrget taset laiemale avalikkusele. Esimene Tallinna Restoranide Nädal toimus, kui Tallinn oli Euroopa Kultuuripealinn aastal 2011.

Nädala eesmärk on tuua toidukultuuri tallinlastele lähemale ja elavdada kodust väljaspool söömist kui ühte kultuurielamuse ning suhtlemise võimalust nii kohalikele elanikele kui ka turistidele.

Maailmas on soovitatud restoranides rakendada nn turvameetrit, kus klient ja teenindaja peavad jääma üksteisest 100 sentimeetri kaugusele. Ka rõhutatakse vajadust pidevalt desinfitseerida käsi ja vältida sularaha kasutamist.