Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
16. märts 2020, 10:03

Eriti patune šokolaadikook

Selles „märja“ sisu ja krõbeda beseekattega koogis on kõike seda, mida tavatsetakse nahutada: šokolaadi, võid ja suhkrut. Kusjuures palju! Aga sööd tükikese ja tunned, et elu on ilus! Ülimalt rikkalikku ja jõulist magusat maitset aitavad murda värsked hapukad marjad beseekatte all ja miks mitte ka koogi peal.
Koostisosad
KOOK
250 g Tume küpsetusšokolaad
5 tk Muna
250 g Või
300 g Hele toor-roosuhkur (muscovado)
BESEEKATE
4 tk Munavalge
2 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
1 tl Maisitärklis
1.5 dl Kvaliteetne kakaopulber
150 g Värsked marjad (vaarikad, sõstrad)

Valmistamine

12-16 tk

1. Vooderda 22 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja serv küpsetuspaberiga. Pane ahi 180 kraadi peale sooja.

2. Tükelda või potti sulama (mõõdukal kuumusel), lisa tükeldatud šokolaad ja lase koos võiga sulada. Siis lisa suhkur ja sega paar minutit, kuni suhkur on lahustunud. Tõsta pott pliidilt ära.

3. Eralda munakollased ja –valged. Sega munakollased ükshaaval šokolaadisegusse. Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Tõsta paar supilusikatäit munavalgevahtu šokolaadisegule ja sega läbi. Seejärel sega hulka kogu ülejäänud munavalgevaht. Vala tainas koogivormi ja küpseta umbes 45 minutit, kuni kook on kenasti kerkinud.

4. Vahepeal valmista besee: vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisades suhkrut osade kaupa. Sega kokku vanillisuhkur, maisitärklis ja kakaopulber. Sõelu segu munavahule ja sega ühtlaseks ja siledaks massiks.

5. Tõsta ahjust võetud koogile värskeid marju, nendele beseemass ja määri see laiali. Küpseta kooki veel umbes 20 minutit, kuni beseekiht on kerkinud ja praguneb. Võta kook ahjust välja ja lase vormis maha jahtuda. Kuna kook jääb keskelt mahlaselt „märg“, siis käib asja juurde, et see vajub kergelt keskele kokku. Võta lihtsalt teadmiseks ja ära arva, et oled midagi valesti teinud.

6. Võid süüa kooki veel soojalt, aga võid ka külmkappi tahenema tõsta – nii ongi seda kergem lahti lõigata.