Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
17. märts 2020, 07:02

Taimne karjuse pirukas

Brittide kuulus klassikaline roog maitseb hästi ka taimses versioonis, kus porgandeid, herneid ja seeni sisaldav kaste on kaetud kartuli-kaalikapüreega. Pürees võib kaalika asendada ka porganditega või valmistada katte ainult kartulist.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
50 minutit + 25+30 minutit ahjus

Koostisosad
RETEPT
2 tk Suur porgand
1 tk Suur sibul
2 tk Loorberileht
5 tk Tüümianivars
3 tk Nelgitera
4 tk Küüslauguküüs
0.5 tk Punane tšillikaun
1 spl Jahvatatud paprika
2 spl Nisujahu
4 dl Köögiviljapuljong
3 spl Oliiviõli
400 g Pruunid šampinjonid
2 dl Külmutatud rohelised herned
Sool
KARTULI-KAALIKAPÜREE
500 g Kartul
500 g Kaalikas
1 tk Loorberileht
3 tk Küüslauguküüs
2 spl Oliiviõli
1 dl Taimne piim
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Koori kartulid ja kaalikas ja lõika u 2-3 cm tükkideks. Pane potti esmalt kaalikatükid, kalla peale vesi, lisa sool, loorberilehed ja hakitud küüslauk ning keeda 10 minutit.

2. Pane potti kartulitükid ja keeda kuni on hästi pehmed, umbes 15 minutit.

3. Kurna ja pane pott korraks pliidile tagasi, et kartul ja kaalikas aurustuksid kuivaks. Võta loorberilehed välja.

4. Nirista peale õli ja piim ning tambi pudruks. Maitsesta soola ja pipraga.

5. Koori porgandid ja lõika kuubikuteks või viiludeks. Koori ja haki sibul. Kuumuta poti põhjas 2 sl õli, lisa pool hakitud sibulast ja veidi soola, hauta u 5 minutiga klaasjaks. Sega hulka porgandid ja hauta veel 8-10 minutit kuni need on pehmed. Lisa 2 loorberilehte, tüümianilehed, nelgiterad, hakitud tsilli ja küüslauk. Sega hulka paprika ja jahu. Lisa puljong ja klopi kuni segu on ühtlane.

6. Kuumuta keemiseni ja keeda kuni vedelik väheneb ja kaste pakseneb, 4-5 minutit. Sega aeg-ajalt, et kaste põhja kinni ei jääks. Loputa herned kuuma veega, lisa hautisele ja kuumuta läbi. Maitsesta soola ja pipraga.

7. Kuumuta õli pannil, lisa ülejäänud hakitud sibul. Hauta 5 minutit, sega hulka viilutatud seened ja soola. Hauta kuni vedelik on aurustunud. Pane seened potti kastmesse, sega läbi ja maitsesta.

8. Kuumuta ahi 175 kraadini. Tõsta köögivilja-seenekaste õliga määritud vormi. Pane ühtlase kihina peale kartuli-kaalikapüree ja silu. Tee kahvliga muster peale.

9. Pane vorm ahju ja küpseta 25-30 minutit.  Serveeri värske salatiga.