Toiduuudised

MIDA KARANTIINIKS VARUDA? 10 retsepti ja ostunippi, mis aitavad maitses kaotamata kodus viiruse eest varjuda 

Manona Paris, 14. märts 2020, 07:45
Tatar lõbunaise kastme kaisus Foto: Martin Ahven
Millist söögipoolist koju varuda, kui sind ähvardab pikem kodusolek? Kõige tähtsam on kaine mõistus ja rahulik meel. Siis aga võta ette üks põhjalikum, aga teadlik poeskäik. 

Selle loo koostamisel on võetud arvesse veebis levivaid soovitusi pikaks ajaks toidu varumiseks, pluss isiklikku kogemust, mida loo autor omandas, kui tal tuli kolmeliikmelisele perele osta toitu korraga kaheks nädalaks.

Kuna viirusepaanika mõjutab otseselt kogu tööstust ja eriti toiduainetööstust, siis on üsna nutikas varude kogumisel arvestada kohaliku, kodumaise kaupmehe pakutuga.  

1. Varu erinevaid madala glükeemilise indeksiga süsivesikute allikaid, millele saab lihtsalt kastmete või muude lisadega eri maitseid anda. Kartul, riis, tatar, erinevad pastatooted (eri kujuga, kindlasti lasanjeplaadid) säilivad kaua ning täidavad kõhtu. Varu kindlasti erinevaid kuivaineid, et vältida küllastumist. 

Võta näiteks 10 kilo kartuleid, kolm kilo tatart, riisi, pudruhelbeid. Ära unusta ka jahu, sest sellega saab küpsetada kasvõi pannkooke või paksendada kastmeid.

Süütundeta kasuta valmis pannkoogi- ja muffinisegusid, isegi kui oskad neid n-ö nullist teha. Need hoiavad kokku aega ja kapiruumi.  

2. Tee oma sügavkülmikus ruumi ning varu soodsa hinnaga erinevaid külmutatud supisegusid. Kulinaariapsetsialistid on ammu nentinud, et külmutatud aedviljasegud on väga tervislikud, sest need korjatakse viljade valmimise tippajal ning külmutatakse kohe. 

Soeta näiteks paar kotti külmutatud supisegu, brüsseli kapsaid, brokolit ja lillkapsaid. Kui sa pole suurem asi kokkaja, eelista juba valmis praadimissegusid. 

Supitegemisel on külmutatud ja valmislõigatud aedviljad väärt abilised. Võta erinevaid liiki aedvilju, et oleks erinevaid maitseid. 

Külmikusse võid asetada ka leiba ja saia, jahekambris võivad koorikleivad kenasti seista kuni 10 päeva. Sügavkülma leiba panna siiski ei soovitaks. 

Kindlasti tuleks kaasa kahmata ka mitu purki ube, sest neist annab teha väga erinevaid sööke, alates mõnusast pajaroast kuni tervisliku šokolaadikoogini. Et sul oleks vaheldust, võta erinevat sorti ube.

Hea idee on lisada ka mõned purgid kikerherneid. Kikerherneste vedelikust saab vahustamise teel taimseid maiustusi.  

4. Varu kindlasti ka loomseid proteiiniallikaid. Liha puhul hangi sügavkülma hulgi kodust hakkliha, sest see tooraine talub loomsetest proteiinidest külmutamist vaat et kõige paremini.

Sügavkülmutamisele reageerivad veel hästi sea- ja kanaliha, eriti kintsuosa – filee võib sulatamisel kuivaks muutuda. 

Pea vaid silmas, et kui ostad korraga suurema koguse liha sügavkülmutamiseks, tee KINDLASTI enne külma asetamist see portsjoniteks. Veel parem – otsusta juba ette ära, mida sa sellest lihast tahad teha, ning viiluta või tükelda see juba ära – sulab hiljem kiiremini. Ole väga ettevaatlik, et ükski anum ega pakike poleks kappi pannes niiske, sest siis võivad need kokku külmuda ja pead kogu sügavkülmiku toidu kättesaamiseks üles soojendama. 

Varu kindlasti ka värskeid mune. Pea meeles, et munad säilivad õiges keskkonnas muretult umbes kolm kuni viis nädalat. Selleks tuleks neid hoida jahedas ja pimedas, tömp ots ülalpool. Õpi ka munade säilivust hindama – söögiks kõlblik muna vajub veekaussi asetatuna põhja. 

Kalatoodetest on hea abiline tuunikalakonservid, millega on hea pastaroogi rikastada. Meie eelistame neid, mis on purgis vee sees. 

Samamoodi on hea idee koju varuda sügavkülmutatud valget kala, millest saab mõnusaid panniroogasid ja suppe. 

5. Kaltsiumiallikatena on kasulikud kõvajuustud, mis on pikema säilivusajaga. Neid saab lisada ka roogadele ning kastmetele. Piimatooted võivad kergesti rikneda, seetõttu neid ette varuda pole kuigi hea idee.

Kui aga sulle meeldib kohvi juua piimaga, võid varuda koju kondenspiima, millest saab teha ka erinevaid magustoite ning küpsetisi. Karantiinis on hea abiline ka kauasäiliv piim. 

Hea idee on ka hankida sulatatud juuste, sest need säilivad pisut kauem, ka saab neid kasutada teistes toitudes, näiteks kastmetes. 

7. Kontrolli, kas sul on piisavalt maitseaineid, sest miski ei mõju frustreerivamalt kui maitsetu toit. On sul piisavalt soola ja pipart? Kindlasti võiks hästivarustatud köögis olla punet ehk oreganot tomatipõhiste retseptide valmistamiseks ning tüümiani lihaleente ja köögiviljade jaoks. 

Vaata üle oma ketšupite ja tšillikastmete varud, sest ka nendega annab kenasti toitude maitseid ilmestada. 

8. Varu kindlasti ingverit, küüslauku ja sibulaid, sest need turgutavad nii tervist kui ka toitude maitset. Ingverit ja küüslauku võid hoiustada suisa külmiku jahekambris. 

9. Rohelist kraami varudes pea meeles, et see tuleks esimesena ära kasutada. Värsked tomatid külmikus ei säili ja kaotavad maitse. Kurk peab natuke kauem vastu, aga mõjub samuti veidralt. Parem eelista konserve.

Hea idee on varuda kapsast, eriti hapukapsast, mis pakatab vitamiinidest ja kasulikest probiootikumidest. 

Maitserohelise säilivust saab pikendada, mässides selle niiskena majapidamispaberisse, millele tuleb tõmmata kilekott. Ent ka nii toimides on see söömiskõlbulik maksimaalselt 10 päeva. 

10. Vaata veelkord üle baasasjade varud. Kas õli on piisavalt nii praadimiseks kui ka salatikastmeteks? Nõudepesuvahendeid? Majapidamispaberit? Suletavaid prügikotte?  Need kõik tunduvad tähtsusetud, ent nende puudus võib tunduda üsna tülikas. 

Mida süüa teha?

Kui sul on piiratud liikumisvõime ning varud, tuleb söögi tegemisel olla leidlik. Valmista toite, mida saab lihtsate nippidega n-ö pikendada ehk jääkidest luua uusi roogi. Näiteks ahjukana, millest järgmine päev tuleb kanasalat, siis vrapid ja kõige viimaks keedad kana karkassi supiks. 

Ka on nutikas valmistada toitu rohkem ja seda sügavkülmutada – kui ruumi on. Nimelt kui ka peaks tervis halvenema, ei pea söögitegemisele energiat raiskama. Külmutamiseks sobivad hästi erinevad vormiroad, lasanjed ja ühepajatoidud. 

Pea meeles, et lihtsuses on võlu. Kui sa varem polnud eriline putrude armastaja, siis nüüd on aeg selle maailmaga lähemalt tutvust teha. Ka erinevad supid on sinu sõbrad, lisaks muutuvad need suurepärasteks ühepajatoitude alusmaterjalideks ning isegi hautamisbaasiks lihale. 

Piira võileibade söömist, sest need on ressursirikkad ning täidavad vähe kõhtu. Eelista tõhusamat toitu, mis täidab rohkem kõhtu ning on toitainerikkam. 

Ära aga unusta mitmekülgset toitumist. See aga tähendab, et kindlasti on vaja midagi mõnusamat ja magusamat, kui hing seda ihaldab. Ole aga nutikas, valmista mõni plaadikook või pannkoogid, millega saab kauem läbi. 

Retseptid

Klikka: Tatar lõbunaise kastme kaisus 

Tatar lõbunaise kastme kaisus Foto: Martin Ahven

Puttanesca kastme nimi tähendab sõna otseses mõttes hoora, ent tegelikult pole siin midagi riivatut. Silmas on peetud hoopis järskude koostisainete maitses põrkumist – anšoovised, küüslauk, kapparinupud ja ja mustad oliivid. Tavaliselt serveeritakse puttanesca´t spagettidega, ent väga hästi kõlbab see ka muidu igavaks minevat tatart lõbustama. 

Klikka retseptil: Tatravorm hapukapsaga 

Tatravorm hapukapsaga Foto: Jaan Heinmaa

Kerge lihtne roog, hea pühadejärgne valik. Toekama roa saamiseks võib lisada suitsusinki, praeliha vms. Küpseta ühes suures vormis või neljas portsjonivormis, viimasel juhul lühenda küpsetamisaega 5 minutit.

Klikka retseptil: Hakkliha-kapsavorm kartuliteki all 

Hakkliha-kapsavorm kartuliteki all Foto: Jaan Heinmaa

Hakkliha-kapsahautis küpseb kartuliteki all pehmeks ja jääb mahlaseks.

Klikka retseptil: Chili con carne 

Chili con carne

Tõeline külmade talveõhtute soojendaja. Nina läheb küll vesiseks, aga mitte nohust, vaid rohkest tšillist.

Klikka retseptil: Soojendab ja täidab kõhtu: mehhikopärane hakklihasupp terakese tšilliga 

Mehhikopärane hakklihasupp terakese tšilliga Foto: Kristi Rebane

Selle tummise supi maitse viib sind Mehhiko radadele! Supp koos terakese tšilliga soojendab keha ja täidab hästi kõhtu. Seda saab retsepti järgi veidi rohkem, kui üheks õhtusöögiks vaja, kuid targem on seda teha just selline kogus, sest nii saad konservid tervenisti ära kasutada. Järgmisel päeval võid osa suppi endale ka lõunasöögiks tööle kaasa võtta.

Klikka retseptil: Carbonara brokoli ja lillkapsaga 

Carbonara brokoli ja lillkapsaga Foto: Jaan Heinmaa

Hea võimalus oma toiduratsioonis köögiviljakogust suurendada. Kiire ja tuntud argiroog on täiendust saanud nii brokolist kui lillkapsast, mis mõlemad keevad küpseks koos pastaga. Roa võid valmistada traditsiooniliste spagettidega, aga miks mitte ka makaronidega.

Klikka retseptil: Soe penne-tuunikalasalat  

Soe penne-tuunikalasalat Foto: Jaan Heinmaa

Hea lihtne roog argiõhtuks. Samal ajal kui penne keeb, jõuad tükeldada muud salatiained ja segada kokku kastme.

Klikka retseptil: Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest 

Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest Foto: Jaan Heinmaa

Taimne pastakaste, mis ei jää sugugi alla hakklihaga valmistatud Bolognese kastmele. Maitsebuketis võidutsevad ikkagi küüslauk, tomat ja basiilik. 

Klikka retseptil: Ubadega mudakook 

Ubadega mudakook Foto: Jaan Heinmaa

Tõeline hõrgutis kõikidele šokolaadi- ja kohvikoogisõpradele, eriti aga neile, kes jahuga valmistatud kookidest peavad loobuma. Mustad oad on ideaalne asendus valgele jahule. Konservubade asemel võid kasutada ka kuivatatud musti ube. Sel juhul võta 2,5 dl ube ja toimi vastavalt pakendi juhendile.

Klikka retseptil: Rosina-kohupiimakook 

Rosina-kohupiimakook Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne ja maitsev kohupiima-plaadikook, mis sisaldab peale rosinate ka kuivatatud jõhvikaid või kirsse. Taina võid suruda vormi põhja ja äärtele ning katta kohupiimaseguga või siis jagad osa purutainast vormi, asetad täidise peale ja katad ülejäänud tainapuruga. Kook maitseb hästi nii ahjusoojalt kui ka järgmisel päeval külmana, kui säilitad seda kaanega karbis. Kogus 8 kuni 10 lõiku.

Samal teemal

15. märts 2020, 17:52
VÄRISE, VIIRUS! Siit leiad ülevaate tervist turgutavatest toitudest ja retseptidest
14. märts 2020, 09:07
TOIMETAJA VEERG | Manona Paris: kui ostad eestimaist, võitled viirusega
13. märts 2020, 18:03
TOIDU SÄILITAMISE NIPID: Mis kui kaua koduses majapidamises vastu peab
12. märts 2020, 11:31
VIIRUSEHIRM JA RESTORAN: kuidas söögikohtades käituda, et nakkusohtu vähendada