Pestoga küpsetatud ahjukartulid Foto: Jaan Heinmaa
Vegan toidud
10. märts 2020, 07:22

Pestoga küpsetatud ahjukartulid

See on tegelikult lihtne ja küllap paljudele mokka mööda kartulisuupiste, mis tänu juustuta valmistatud pestole sobib ka veganielustiili harrastajatele. 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min
30 minutit + 15 minutit ahjus

Koostisosad
600 g Kartul (keetmata)
3 spl Õli
Peale tšillihelbed ja sool
PESTO
2 potti Basiilik (kokku u 60 g lehti)
50 g Värske spinat või rukola (või mõlemat)
2 tk Küüslauguküüs
40 g Seederpähklid või Kreeka pähklid
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
5 tl Maitsepärm
1 tl Sool
1 tl Must piapr
0.5 dl Õli

Valmistamine

1. Pane koorimata kartulid külma veega keema, keeda pehmeks.

2. Kuni kartulid keevad, valmista pesto. Nopi basiilikulehed kaussi, suuremad rebi väiksemaks, ja lisa nii palju spinati- ja/või rukolalehti, et sul oleks vähemalt 100 g rohelist kraami. Tõsta lehed kannmikserisse ning lisa samasse puhastatud ja tükeldatud küüslauk, pähklid, sidrunimahl, ja õli. Töötle puruks. Kui vedelikku jääb väheks, lisa veidi õli või vett. Kuna segus puudub soolasust andev juust, siis maitsesta pesto kaunis julgelt soola ja pipraga. Ka sidrunimahla võid lisada, kui tahad rohkem särtsakust, ja maitsepärmi, kui juustust nüanssi. Tõsta pesto parajasse kaussi ootele.

3. Pane ahi 220 kraadi peale sooja. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.

4. Koori kuumad kartulid. (Kui kasutad uue saagi värskeid kartuleid, siis neid ära koori.) Kui kartulid on suured, siis lõika need pikuti pooleks. Aseta lõikepoolega tööpinnale ja pressi väikese potiga kumerale poolele, nii et kartul kergelt mureneb. Jälgi, et pehme mugul päris puruks ei läheks. Tõsta „kartulikotletid“ ahjuplaadile, nirista peale pisut õli ning tšilli- ja soolahelbeid.

5. Tõsta umbes teelusikatäis pestot peale ja määri kergelt laili. Küpseta ahju ülemises kolmandikus umbes 15 minutit, kuni kartulid on servalt mõnusalt kuldsed.

Serveerimisel tõsta ülejäänud pesto kausiga lauale, et iga sööja saaks sealt soovi korral lisa võtta.