Toiduuudised

TOIT KAHEKS PÄEVAKS | Prantsuse köögiviljahautis ja värviline köögiviljapirukas 

Kristi Rebane, 8. märts 2020, 15:42
Prantsuse köögiviljahautis ehk ratatouilleFoto: Kristi Rebane
Pühapäev on mõnus päev, mil kokata juba ka uuele nädalale mõeldes. Valmista täna toit, mida saad esmaspäeva õhtul n-ö taaskasutada ning suurema vaevata uue maitsva õhtusöögi valmistada.

Esimesel päeval: prantsuse köögiviljahautis
Ratatouille on paljudele teada samanimelise animafilmi järgi, kus kokandushimuline rott seikles ühes Pariisi restoraniköögis. Vahva nimega hautist on äärmiselt lihtne valmistada, aega võtab vaid koostisosade puhastamine ja hakkimine.

Vaja läheb (neljale):

  • 2 sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • 2 paprikat
  • 2 keskmist suvikõrvitsat
  • 1 suurem baklažaan
  • 1 dl oliiviõli
  • 800 g purustatud tomateid
  • 2 loorberilehte
  • 2 sl kuivatatud ürte, näiteks punet, tüümiani, peterselli, tilli
  • 1 tl palsamiäädikat
  • soola-pipart
  • ½-1 sl suhkrut
  • serveerimiseks krõbedat saia

Samal teemal

Valmista hautist nii:
1. Koori ja haki sibulad ning küüslauguküüned, puhasta paprikad, suvikõrvitsad ja baklažaan ning lõika umbes 2 cm kuubikuteks.
2. Kuumuta suures potis pool oliiviõlist ja prae suvikõrvitsakuubikud kuldseks. Tõsta need taldrikule ootele.
3. Prae samas potis kuldseks ka baklažaanikuubikud ja tõsta samuti suvikõrvitsate juurde ootele.
4. Lisa potti ülejäänud õli ja prae sibul selles klaasjaks. Lisa ka veidi soola, et sibul kõrbema ei läheks. Tõsta sekka küüslauk ja paprika ning kuumuta köögivilju pidevalt segades mõni minut.
5. Sega hulka purustatud tomatid, loorberilehed ja ürdid ning lase leemel 15 minutit podiseda.
6. Lisa potti suvikõrvitsa- ja baklažaanikuubikud, äädikas ja ½ sl suhkrut ning kuumuta hautist kaane all 5 minutit. Timmi maitse soola, pipra ja suhkruga parajaks ning serveeri hautist krõbeda ciabatta või saiaga.

Hautis valmib 45 minutiga!

Suhkur hautises?
Jah! Veidi suhkrut aitab tasakaalustada tomati happelisust!

Järgmise päeva pirukaks tõsta kõrvale 3 dl hautist. Proovi seda teha nii, et kaasa tuleks võimalikult vähe vedelikku.

Teisel päeval: värviline köögiviljapirukas

Värviline köögiviljapirukasFoto: Kristi Rebane

Vaja läheb (neljale):

Muretainas:

  • 240 g nisu- või toortatrajahu
  • 1 tl soola
  • 100 g võid
  • 3-4 sl külma vett

Täidis:

  • 4 muna
  • 150 g riivjuustu
  • soola-pipart
  • + eelmisel päeval kõrvale pandud 3 dl hautist

Pirukas valmib tunniga, sellest 40 minutit ahjus!