Prantsuse köögiviljahautis ehk ratatouilleFoto: Kristi Rebane
Kristi Rebane 8. märts 2020 15:42
Pühapäev on mõnus päev, mil kokata juba ka uuele nädalale mõeldes. Valmista täna toit, mida saad esmaspäeva õhtul n-ö taaskasutada ning suurema vaevata uue maitsva õhtusöögi valmistada.

Esimesel päeval: prantsuse köögiviljahautis
Ratatouille on paljudele teada samanimelise animafilmi järgi, kus kokandushimuline rott seikles ühes Pariisi restoraniköögis. Vahva nimega hautist on äärmiselt lihtne valmistada, aega võtab vaid koostisosade puhastamine ja hakkimine.

Vaja läheb (neljale):

  • 2 sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • 2 paprikat
  • 2 keskmist suvikõrvitsat
  • 1 suurem baklažaan
  • 1 dl oliiviõli
  • 800 g purustatud tomateid
  • 2 loorberilehte
  • 2 sl kuivatatud ürte, näiteks punet, tüümiani, peterselli, tilli
  • 1 tl palsamiäädikat
  • soola-pipart
  • ½-1 sl suhkrut
  • serveerimiseks krõbedat saia

Valmista hautist nii:
1. Koori ja haki sibulad ning küüslauguküüned, puhasta paprikad, suvikõrvitsad ja baklažaan ning lõika umbes 2 cm kuubikuteks.
2. Kuumuta suures potis pool oliiviõlist ja prae suvikõrvitsakuubikud kuldseks. Tõsta need taldrikule ootele.
3. Prae samas potis kuldseks ka baklažaanikuubikud ja tõsta samuti suvikõrvitsate juurde ootele.
4. Lisa potti ülejäänud õli ja prae sibul selles klaasjaks. Lisa ka veidi soola, et sibul kõrbema ei läheks. Tõsta sekka küüslauk ja paprika ning kuumuta köögivilju pidevalt segades mõni minut.
5. Sega hulka purustatud tomatid, loorberilehed ja ürdid ning lase leemel 15 minutit podiseda.
6. Lisa potti suvikõrvitsa- ja baklažaanikuubikud, äädikas ja ½ sl suhkrut ning kuumuta hautist kaane all 5 minutit. Timmi maitse soola, pipra ja suhkruga parajaks ning serveeri hautist krõbeda ciabatta või saiaga.

Hautis valmib 45 minutiga!

Suhkur hautises?
Jah! Veidi suhkrut aitab tasakaalustada tomati happelisust!

Järgmise päeva pirukaks tõsta kõrvale 3 dl hautist. Proovi seda teha nii, et kaasa tuleks võimalikult vähe vedelikku.

Teisel päeval: värviline köögiviljapirukas

Värviline köögiviljapirukas Foto: Kristi Rebane

Vaja läheb (neljale):

Muretainas:

  • 240 g nisu- või toortatrajahu
  • 1 tl soola
  • 100 g võid
  • 3-4 sl külma vett

Täidis:

  • 4 muna
  • 150 g riivjuustu
  • soola-pipart
  • + eelmisel päeval kõrvale pandud 3 dl hautist

Valmista pirukat nii:
1. Muretaina tegemiseks blenderda või mudi käte vahel jahu soola ja külmade võitükkidega ühtlaseks puruks. Lisa vähehaaval külm vesi, kuni tainas kokku hakkab.
2. Suru tainas ühtlaselt 28 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtesse ning täksi põhi kahvliga auguliseks.
3. Täidise tegemiseks klopi munad kausis lahti, lisa pool riivjuustust ja külm köögiviljahautis. Maitsesta segu pipraga ja kui kasutad mahedamaitselist juustu, lisa ka veidi soola.
4. Tõsta täidis pirukapõhjale, puista peale ülejäänud riivjuust ja küpseta pirukat 180kraadises ahjus pöördõhurežiimil 40 minutit või kuni pirukas on küps. Serveeri rooga värske salatiga.

Pirukas valmib tunniga, sellest 40 minutit ahjus!