SAMM-SAMMULT ÕPETUS | Isetehtud suši ehk lihtsad maki-rullid
Vaja läheb:
- 300 g suširiisi
- 700 ml vett
- 3 sl riisiäädikat
- ⅔ tl soola
- ⅔ sl suhkrut
- 5–7 norilehte
Lisandeid oma maitse järgi:
- musti ja/või valgeid seesamiseemneid
- värsket kurki
- lõhe- või forellifileed (toorest ja/või külmsuitsu)
- avokaadot
- lumekrabi
- maitsestamata toorjuustu
Serveerimiseks:
- heledat (light) sojakastet
- marineeritud ingverit
- Jaapani mädarõigast wasabi’t
Lisaks läheb vaja:
- bambusmatti
- toidukilet
Keeda riis ja maitsesta
1. Pese riis külma veega läbi, nõruta ja vala koos veega potti. Aja riis keema, sega ühe korra põhjast läbi, et riis poti põhja kinni ei jääks, ja keeda seejärel 15 minutit madalal kuumusel ning ilma segamata väikese õhuvahega kaane all. Tõsta pott pliidilt ja lase riisil 15 minutit kaane all haududa.
2. Sega kausis kokku riisiäädikas, sool ja suhkur.
3. Kui riis on käesoojaks jahtunud, maitsesta seda äädikaseguga.
Valmista ette täidised ja bambusmatt
1. Kuni riis keeb, lõika kurgist ja kalast ribad, koori avokaado ja lõika kangideks.
2. Vetikaga kaetud maki'sid saad teha ka otse bambusmatil, aga kui valmistad ka uramaki’sid, kata bambusmatt üleni toidukilega.
Hosomaki’d
1. Hosomaki’de jaoks lõika norileht kääridega pooleks. Kata leht sõrmede abil võimalikult õhukese riisikihiga, jättes ülemise ääre u 1,5 cm ulatuses vabaks. Kasta sõrmi vahepeal külma vette, et riis käte külge ei kleepuks.
2. Tõsta riisi endapoolse kolmandiku peale meelepärane täidis.
3. Keera vetikaleht mati abil rulli.
Futomaki’d
1. Kata terve norileht õhukese riisikihiga, jättes ülemise ääre u 1,5 cm ulatuses vabaks, et rull paremini kinni jääks.
2. Tõsta riisile meelepärane täidis, jättes pealmisteks pehmeima tekstuuriga lisandid, näiteks avokaado või toorjuustu. Nii jääb täidis ühtlasemalt rulli keskele. Keera vetikaleht mati abil rulli.
Uramaki’d
1. Uramaki’de jaoks kasuta samuti poolikut norilehte. Kata leht üleni veidi paksema riisikihiga, nii et vetikas läbi ei kumaks. Puista riis soovi korral üle seesamiseemnetega.
2. Tõsta riisiga kaetud vetikaleht ettevaatlikult tagurpidi, nii et riis jääks bambusmati poole. Lisa vetikalehele soovitud täidis ja keera see mati abil rulli.
Serveeri nii:
1. Lõika kõik rullid kaheksaks tükiks – algul pooleks, siis mõlemad pooled uuesti pooleks ja seejärel kõik tükid omakorda pooleks.
2. Serveeri sušit sojakastme, nõrutatud ingveri ja wasabi’ga.
Retsepti järgi saad 7–8 suširulli, igast rullist 8 tükki!
Maki'd valmivad 1 tunniga!
Väike maki'de sõnastik
- Maki tuleb jaapani sõnast maku, mis tähendab „ümbritsema“ või „ümber rullima“. Maki'sid valmistatakse, rullides riisi koos täidisega norilehe vahel.
- Hosomaki’d on pisikesed ja peenikesed maki'd, kus on tavaliselt ainult üks täidisekomponent.
- Futomaki’d on prisked maki'd, kuhu on rullitud tavaliselt 2–3 erinevat täidisekomponenti.
- Uramaki’des ehk „pahupidi“ maki'des on välimiseks kihiks riis ja vetikaleht koos 2–3 täidisekomponendiga on rulli keskel.
- Temaki’d on vetikalehest koonused, mis on täidetud riisi ja muu hea-paremaga. Temaki’sid süüakse tavaliselt käte, mitte söögipulkadega.
Läänemaailma ühed populaarseimad maki'id
- California uramaki’d: täidiseks lumekrabi, avokaado ja kurk, kaunistuseks seesamiseemned
- Philadelphia futomaki’d: täidiseks suitsulõhe, toorjuust ja kurk
KEELENÕU!
Eesti keeles võib kasutada nii kursiivis kirjapilti sushi kui ka mugandit „suši“.
Kommentaarid (0)