SefiirikorvikesedFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
6. märts 2020, 10:58

Sefiirikorvikesed (1)

Muretainast korvikesed võid kasvõi paar päeva varem valmis teha. Kõige ilusamad korvid saad nostalgilisi lainelise servaga ja ülevalt laienevaid metallvorme kasutades. Sefiir seevastu on parim, kui seda kohe pärast valmimist korvikestesse pritsida ja süüa. Seistes muutub sefiir õrnalt poorseks ega jää pritsides enam nii ilus. 
Koostisosad
KORVIKESTE TAINAS
2.5 dl Nisujahu
0.5 dl Suhkur
2 tl Vanillisuhkur
Sool
Külm või
0.5 tk Muna
SEFIIR
2 tk Munavalge
1.5 dl Suhkur
0.7 dl Vesi
Värske sidrunimahl (või umbes 0,5 tl sidrunihapet)

Valmistamine

10tk

1. Mõõda kaussi jahu, suhkrud ja veidi soola, lisa külmad võikuubikud ja haki kõik puruseks seguks. Lisa pool muna ja sega tainaks. Vormi tainas palliks, suru käte vahel lapikuks ja pane toidukilesse mähitult umbes 30 minutiks külmkappi.

2. Seejärel rulli kergelt jahusel tööpinnal lahti (umbes 0,5 cm paksuselt), aseta vormid lainelise servaga tainale ja lõika välja tainakettad. Suru tainaketas võiga määritud vormi nii, et tainas täidaks tihedalt kõik õõnsused ja pealmine serv oleks võimalikult ühtlane. Täida kõik vormid tainaga.

3. Pane ahi 225 kraadi peale sooja. Kuni ahi soojeneb, hoia tainaga vooderdatud vorme sügavkülmas. Küpseta ahju keskel umbes 10 minutit, kuni tainas on kenasti kuldkollane. Lase paar minutit jahtuda ja kummuta siis korvikesed ettevaatlikult vormidest välja, näiteks küpsetuspaberile. Lase enne täitmist täielikult maha jahtuda.

4. Sefiiri tegemist alusta siirupi keetmisest. Pane suhkur ja vesi väikese potiga keema. Keeda madalal kuumusel valmis (kontrollimiseks tilguta lusikalt veidi kuuma siirupit külma vee sisse: kui tilk vajub laiali, tuleb siirupit edasi keeta, kui tilk püsib pisarana, on siirup valmis) ja maitsesta sidrunimahlaga.

5. Kui sul on lauamikser, siis pane vahepeal munavalged vahustuma. Ideaalis võiks tugev munavalgevaht ja siirup valmida enam-vähem ühel ajal. Aga ka käsimikseriga jõuad vahepeal munavalged vahtu lüüa. Nirista keev siirup vahustamist jätkates munavahu hulka. Vahusta veel 5–6 minutit, kuni sefiir on jahtunud, läikiv ja moodustab vispli ümber tiheda palli.

6. Vali pritsimise jaoks meelepärane otsik, kinnita pritskoti külge ja tõsta sefiir kotti. Seda on tark teha nii, et asetad pritskoti kõrgesse klaasi või kannu, mille servade najal kott mugavalt püsti püsib. Pritsi sefiir korvikestesse, alustades välimisest servast ja liikudes keskele, samal ajal sefiirikuhja kõrgemaks kasvatades.

7. Kui sa sefiirikorvikesi kohe ei söö, siis tõsta need kõrgesse vormi ja kata toidukile või veel parem – õhukindlalt kaanega. See takistab väärt maiusel ooteajal kuivaks muutuda. Säilita külmkapis.