Chilli ilma lihata. Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
29. veebruar 2020, 00:01

PAASTUAEG: kevadine puhastuskuur olgu tervislik ja maitsev

Kuigi paastumisele on nii poolt- kui ka vastuargumente, on minu aastatepikkused kogemused näidanud, et see mõjub hästi nii enesetundele, kehakaalule kui ka tervisenäitajatele. Miks siis mitte aidata kehal talvisest taagast vabaneda.

Kuigi paastumisele on nii poolt- kui ka vastuargumente, on minu aastatepikkused kogemused näidanud, et see mõjub hästi nii enesetundele, kehakaalule kui ka tervisenäitajatele. Miks siis mitte aidata kehal talvisest taagast vabaneda.

Sel kolmapäeval ehk tuhkapäeval algas paastuaeg, mis kestab lihavõteteni. Enamasti loobutakse sel ajal liha- ja piimatoodetest, suhkrust, jahust, teest, kohvist ning loomulikult karastusjookidest ja alkoholist. Ehk teisisõnu kõigest sellest, mida keha kas ei vaja või mille töötlemiseks peab ta palju vaeva nägema. Muidugi on see iga inimese otsustada, millest ta loobub. Tähtis on süüa siiski küllaldaselt ja mitmekesiselt, et organism saaks kõik vajalikud  ained kätte.

Kas see on raske? Ei, kui paast oma peas läbi mõelda ning keskenduda heale enesetundele ja mitte kaalunumbrile. Sel ajal ei pea nälgagi tundma, sest kui toit on kerge, võib kogus olla isegi suurem, kui olete tavaliselt sööma harjunud. Kindlasti ei tähenda paastumine vaest või piiratud toidulauda. Need 40 päeva enne lihavõtteid on lihtsalt hea aeg, et oma toitumisega tervislikumale järjele saada ning tavaliselt mõjutab see toiduvalikut veel üsna kaua pärast paastuaja lõppugi.

Edasi lugemiseks: